Voor de eerste thuismatch kreeg SKOG 2 opnieuw een op papier sterkere tegenstander: Artevelde 1; in tegenstelling tot ChessLooks in ronde 1 hebben ze bij Artevelde geen omwisseling gedaan van hun twee ploegen in afdeling 4. Al vanaf het begin van zijn partij had Patrik het niet gemakkelijk. Met zwart kreeg hij een Schotse opening tegen, waarin hij op bepaald moment met de koning uit een schaak moest stappen en dus niet meer kon rokeren. Hierdoor geraakte hij nooit echt in de partij. Uiteindelijk ging hij door de vlag, maar op dat moment was de stelling al hopeloos.
Beter verging het invaller Erik op bord 3. Hij kreeg een Stonewall tegen, en de partij bleef lang gesloten. Zwart had echter een blijvend zwakke pion op a5. Hij moest dus iets ondernemen om tegenspel te krijgen, en offerde een stuk op de koningsvleugel voor een sterke aanval. Wit wist deze echter op te vangen en een hoop stukken te ruilen, waarna het eindspel een kwestie was van techniek, zoals dat dan heet.
Op bord 4 had Reda eerst een pion kunnen winnen, maar ging dan volledig ten onder in het eindspel. Hij verloor eerst zijn extra pion, nadien nog één, en uiteindelijk de partij. Min of meer het omgekeerde scenario voor Tobias op bord 1: hij had een zeer slecht eindspel op zijn bord gekregen, met TP tegen TL en twee pionnen minder. De eindspeltechniek van zijn tegenstander bleek echter minder dan perfect, en hij kon stevig tegenspel creëren. Uiteindelijk kwam er zelfs een eindspel koning+dame+pion tegen koning+dame op het bord. Hierin kon wit echter de schaken niet ontlopen, dus een remise uiteindelijk.
Einduitslag dus 1½–2½. Er komen nog wel tegenstanders die op papier zwakker zijn, maar we zouden stilaan eens wat puntjes moeten pakken. Met 1 op 6 zakt SKOG 2 nu naar de onderkant van het klassement.

2 reactie op “IC: SKOG 2 – Artevelde 1”
  1. Ik wil me excuseren voor het verkwanselen van mijn partij. Bij nazicht bleek het na 14 zetten eigenlijk al gespeeld. De computer geeft -4 voordeel aan zwart. 1 van de vervolgzetten in de combinatie van die variant was echter niet zo duidelijk dus koos ik de 2de beste zet. Nog steeds -2 voordeel. Dit heb ik vastgehouden tot zet 30 waar ik kon consolideren met f6. Ik zag echter spoken en geef de pion weg en de positie wordt moeilijker te spelen voor mij en gemakkelijker voor hem. Een gemiste kans maar wel leerrijk. Een gelijkspel was mijns inziens een correcte uitslag geweest voor SKOG2.

  2. @Reda: we zijn allemaal amateurs, excuses hoeven niet (al snap ik het wel, als ik terugdenk aan mijn partijen waarin ik weer eens een gewonnen zaak weggaf).

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *