Er kwamen heel wat positieve reacties op onze oproep om deel te nemen aan de nieuwe Interclubcompetitie. We hebben dan ook 6 teams ingeschreven: één in derde afdeling, één in vierde en vier in vijfde. Voor de precieze samenstelling van de ploegen is het nog even wachten op de nieuwe ELO-rangschikking (verschijnt op 1 oktober). Sommige ploegen gaven hun gewenste samenstelling al door, daar houden we uiteraard zoveel mogelijk rekening mee. Zodra dit vaststaat, krijgen alle ploegkapiteins een mail met de nodige info. We vliegen erin!

8 reactie op “Interclub: nieuw seizoen start met 6 teams!”
 1. Dat verhaaltje van mijn opponent’s elo in mijn verslag, had ik opgetekend van mijn tegenstrever zelve. In de officiele uitslagen staat nu bij hem een elo van 1717. Beetje raar toch.

 2. Van 1400 naar 1700 (plus) is inderdaad nogal een verschil. Normaal mag er toch maar een 50-tal punten speling zitten op het echte ELO. Maar 1400 en 1700 een beetje binnensmonds en zonder veel articulatiezorg uitgesproken kunnen stevig op elkaar lijken, zeker als er op de achtergrond luidruchtig ge-darts-t wordt, schlagers door de ruimte schallen en het lokale voetbalteam op tv in actie luidkeels wordt aangemoedigd. Het zou het verschil in één keer verklaren. Overigens, mijn tegenstander, 1845 officieel, stond in het uitslagenkader met 1799 genoteerd. Maar dat zit nog wel binnen die 50-puntenmarge.

 3. De tegenstander van Carlo heeft 1409 Belgische Elo’s en 1778 FIDE-Elo’s. De tornooileider van iedere club mag voor de opstelling van de spelerslijsten vrij kiezen tussen de FIDE-Elo’s en de Belgische Elo’s. In dit geval heeft Westerlo voor deze speler de FIDE-Elo’s gebruikt en daar dan 61 Elo’s van afgetrokken. Sinds augustus 2020 is de marge die men toevoegen of aftrekken verhoogd van 50 naar 100 punten. Carlo zal dus veel Belgische Elo’s verliezen maar heel weinig FIDE-Elo’s.

 4. Interessante duiding, Jan, bedankt.
  Maar dat verklaart voor mij nog steeds niet hoe een en dezelfde speler er in slaagt om 1400 nationale elo bij mekaar te sprokkelen, en tegelijkertijd 1800 FIDE ?!

 5. Interessante duiding Jan, bedankt.
  Maar dat verklaart voor mij nog steeds niet hoe een en dezelfde speler er in ’s hemelsnaam in slaagt om slechts 1400 nationale elo’s te verzamelen maar wel ondertussen 1800 FIDE.

 6. Ik geef toe dat dit uitzonderlijk is, maar best verklaarbaar. Je tegenstander is 23 jaar en is als jeugdspeler op 15 jarige leeftijd gestopt met schaken, toen hij een Belgische Elo had van 1275. Na 6 jaar onderbreking is hij op 21 jarige leeftijd ineens een veel sterkere schaker geworden. Hij speelt in 2019 het FIDE-tornooi van Leuven mee en speelt daar 5 partijen tegen FIDE-geklasseerde spelers waar hij een score haalt van 2 op 5 tegen een gemiddelde Elo-tegenstand van 1928!! Samen met nog enkele partijen in de IC verkrijgt hij zo een eerste FIDE-Elo van ongeveer 1760 ptn. Zijn Belgische Elo’s stijgen ook, maar veel minder snel : van 1275 naar 1409. Zijn FIDE-Elo’s zijn uitsluitend gebaseerd op enkele partijen in de IC en vooral op het tornooi in Leuven van 2019. Dat geeft dan een totaal ander beeld dan zijn Belgische Elo’s die gebaseerd zijn op zijn totale schaakcarrière van 60 partijen. Te oordelen naar jouw verslag zijn die FIDE-Elo’s een correcte weerspiegeling van zijn speelsterkte. Zijn Belgische Elo’s zijn nog vooral een erfenis van zijn partijen in zijn prille jeugdjaren, maar die worden niet mee gerekend in zijn FIDE-Elo’s.
  Hij is dus qua Belgische Elo’s een zwaar ondergeklasseerde speler, tot spijt van wie het benijdt.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *