Voor het eerst in jaren werd opnieuw een Interclubronde georganiseerd in volle examenperiode, half december dus. Het gevolg daarvan was in heel wat ontmoetingen te zien: ploegen met normaal gezien een gemiddelde leeftijd van 9 jaar en 1207 Elo kwamen plots op met spelers van gemiddeld 49 jaar en 1707 Elo. Of iets dergelijks. En er waren ook forfaits, want een ploeg jeugdspelers vervang je niet zomaar. Dan mochten wij nog van geluk spelen dat we die reserven vonden. Maar laten we eerlijk wezen: was dit niet competitievervalsing op grote schaal? Niet echt voor herhaling vatbaar, vinden we.

_LEESMEER_

Maar goed, vanwaar die plotse, ongelukkige kalenderswitch, waar we volgende seizoen ook nog mee zitten? Of het waar is, weten we niet met 100% zekerheid, maar het zou met de herfstvakantie te maken hebben. Sommige mensen, al of niet met schaakkinderen, nemen dan al eens vakantie. En die mensen hebben de bond benaderd. Of die Interclub dan niet op een ander moment kan …? Ja, dus, dat kon. maar oeps, wel tijdens het examen.

Ik weet niet wie er mee gebaat is dat er geen Interclubronde valt in de herfstvakantie. Maar je hebt geen hogere wiskunde nodig om te becijferen dat er meer spelers een Interclubronde moeten laten vallen wegens examens dan dat er vakantie nemen begin november. En toch heeft iemand dat de bond blijkbaar weten wijs te maken. Diezelfde bond heeft intussen aangegeven het probleem te kennen (en zelf te hebben ervaren), maar helaas, de kalender van volgen jaar ligt al vast. Wel kun je een ronde vooraf spelen, het reglement staat dat toe. We zullen zien.

We hebben al laten weten dat Interclub tijdens examens voor onze en andere clubs en voor de hele competitie een slecht idee is geweest. Terug naar de herfstvakantie dus met die Interclubronde. Benieuwd wie daartegen gaat protesteren. Dan weten we meteen waar de lobbyisten precies zitten.

12 reactie op “Interclub tijdens examens? Bedankt!”
 1. Ik weet persoonlijk niet of de teneur van deze bijdrage wel echt de juiste is.
  Voor alle duidelijkheid: ik neem persoonlijk geen verlof tijdens de herfstvakantie, maar heb nu ook geen examens. Beide opties zijn voor mij dus absoluut neutraal.
  Ik denk echter dat onder de schakers ook een heel deel ouders met kinderen zitten voor wie een herfstvakantie lastiger is dan een examenperiode in december. Het effect van wissels zal echter minder snel opvallen, daar vervangers vaak van een zelfde leeftijd zijn. Nu wordt voor de vervanging in belangrijke mate een andere categorie aangesproken. Daarom valt het gewoon meer op. Of dit meteen daarom de absoluut foute keuze is …

 2. Zeer correct, Jan. Als de bond op de vraag is ingegaan om de speeldag van de herfstvakantie te verplaatsen naar de examenperiode, dan heeft er bij de bond blijkbaar niemand schakende kinderen, ofwel houden ze gewoon geen rekening met de grieven van de meerderheid van de jeugdspelers (en ouders) en de clubs. Een speeldag missen om op reis te gaan is een persoonlijke keuze, waar je de clubs zelf niet mee treft (een enkele reserve kan snel gevonden worden, een hele ploeg is al veel moeilijker). Als je een speeldag moeten missen omwille van de examens, sta je voor een voldongen feit. Dan zijn er ook nog de ouders, waarvan de kinderen niet schaken, die je hiermee treft, omdat ze tijdens de examenperiode liever thuis zijn om de stress te verminderen en het de kinderen aangenamer te maken tijdens deze onaangename periode.
  Als er hiermee geen rekening gehouden wordt bij de bond, kan je evengoed jeugdspelers verbieden om de interclubcompetitie te spelen, wat indruist tegen de sport zelf en het jeugdbeleid van de clubs, die zich toch inspannen om zoveel mogelijk speelgelegenheid aan deze spelers te gunnen.
  Misschien twijfelen sommige clubs wel om een jeugdploeg in te schrijven, als je op voorhand weet dat je minstens een maal forfait moet geven.
  ( 2 december was ook het weekend vlak voor de examens)

 3. de kalender loopt van Oktober tot maart.
  ofwel kun je, ofwel kun je niet ongeacht leeftijd, geslacht, hobby,…

  Clubs die spelers opstellen waarvan je op voorhand weet dat ze op bepaalde momenten niet kunnen spelen
  moeten daarmee rekening houden bij de planning.

 4. Indien de kalender zich aan de individuele eisen vd spelers/Clubs moet aanpassen dan moet je om te beginnen iedereen gelijk behandelen en middelbare scholieren geen voorkeursbehandeling geven.

  dan moet je ook met de gepensioneerdenclub rekening houden en met de universitairen of (voor mijn part) de wielerliefhebbers.

 5. @Lino: groeiend aantal jeugdspelers, logische belang van examens… Je kunt dit toch niet vergelijken met gepensioneerden of wielerliefhebbers. De praktijk bewijst gewoon dat IC tijdens examens een probleem is. En een hele ploeg vervangen is gewoon een heksentoer, dat kun je nooit voorzien. Je zou al wegens die ene rotdatum een ploeg minder moeten inschrijven en dat zou helemaal absurd zijn.

 6. Mss is het een idee om volgend jaar onze ploegen voor de IC in te schrijven, met de mededeling dat Skog 6 in december forfait geeft omdat die ploeg uit mensen bestaat die dan moeten thuisblijven om te studeren voor hun examens. En gewoon ijskoud die forfaitboete betalen, die je op voorhand al incalculeert, de skog gaat daar niet van failliet gaan. Dan kunnen we eens kijken hoe de KBSB daarop reageert. Competitievervalsing ? Sorry, niet ons probleem, op voorhand aangekondigd. En degraderen zal skog 6 zeker niet doen !

 7. Lino, ik ben een gepensioneerde universitair die van wielrennen houdt. Heb ik dan een plusje ?

 8. Jan

  ga eens na welke examenperiodes allemaal tijdens de interclub vallen?

  December (scholieren), januari (studenten), paasvakantie (sommige scholieren (r 10 of 11))
  en doordat men de 1e ronde vd Ic continu vervroegd (omwille vd decemberbreak) beginnen we bijna tijdens de herexamens vd unief/hogeschool.

  Ben je consequent pleit je eigenlijk voor een IC break van begin december tot eind januari. Lijkt mij een heel lange winterstop voor een competitie van 11 matchen die in principe 6 maand duurt.

  als ploegen zich niet georganiseerd krijgen voor bepaalde momenten dan lijkt het mij niet correct om naar de kbsb te wijzen.

  onze ic verantwoordelijke krijgt de lastige momenten toch ook altijd geregeld?

 9. @Lino: het zijn juist de statistieken die mij punt onderstrepen. Grootste probleem voor afwezigheden zijn de examens in lager en secundair onderwijs.

 10. De bond had nochtans een alternatief: nl. de datum verzetten naar zondag 23 december (examens basis en secundair zijn dan voorbij en die van de studenten nog voldoende ver).

 11. En helaas ook voor 2013 doet de bond hetzelfde (de IC-datum midden in de examenperiode zetten).

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *