Kandidates voor 2022

Avatar foto

DoorHerman Callens

mei 12, 2021 405 views

Heuglijk nieuws van vrouwelijke aard! FIDE heeft bekendgemaakt dat de volgende tweekamp om de wereldtitel bij de dames zal plaatsvinden in 2022 en hoe de uitdaagster van wereldkampioene Wenjun Ju zal worden bepaald. Net als bij de heren gebeurt dat nu via een kandidaten-, pardon, kandidatestornooi met acht nauwkeurig geselecteerde gelukkigen, of gelukkiges. Het zijn, in volgorde, de dames die in de volgende categorieën succesvol aan de bak komen: _LEESMEER_

A. de verliezende finaliste van de laatste WK-tweekamp, i.c. Aleksandra Goryachkina;

B. de winnares en de runneres-up (runster-up?) van de FIDE Grand Prix Cyclus 2019-20;   

C. de eerste drie van de FIDE World Cup 2021;

D. de winnares van de FIDE Women’s Grand Swiss Tournament 2021;

E. de hoogstgerangschikte speelster op de wereldranglijst.

Wereldkampioene Wenjun Ju, eerstgeplaatste Aleksandra Goryachkina en elke speelster die desgevallend een kwalificatieplek behaalt in één van de categorieën B-E (en in de volgorde ervan) worden vervangen door de eerstvolgende in de stand. De evidentie zelf, maar je kunt het maar beter vermelden. Iets minder simpel: voor C gaat men hooguit tot de 4de plaats. Het kan dus dat niet alle tickets daar worden toebedeeld. Die verhuizen dan van C naar D en/of van D naar B. Als er op het einde nog lege plaatsen zijn, gaat men weer kijken naar de plaats op de wereldranglijst, zoals in E. Merk overigens op dat er geen sprake is van een wild card. Geen favorietje van deze of gene die de anderen zomaar voorbij springt, je kunt het alleen toejuichen.

Nu even invullen wat we al weten:

A. Aleksandra Goryachkina

B. Van de vier tornooien van de cyclus zijn er, tot net voor de eerste lockdown, drie afgewerkt: Skolkovo, Monaco en Lausanne (zie verslagen vorig jaar). Het vierde, Sardinië, viel weg en zou vervangen worden door Gibraltar, dat zelf ook al eens werd verschoven: het zou nu binnenkort doorgaan (22 mei – 2 juni). In de voorlopige stand leidt Goryachkina (die haar ticket al op zak heeft, zie A) en zij kan mathematisch enkel door nummer 2, Humpy Koneru, worden voorbij gegaan. Nummer 3, op dit moment Alexandra Kosteniuk, komt dus ook in aanmerking, maar speelt het laatste tornooi niet mee, zodat haar plaats ten zeerste bedreigd is. Als ze het heel goed doen in dat vierde luik, maken Nana Dzagnidze, Kateryna Lagno en in iets mindere mate, Anna Muzychuk ook nog kans. Maar Koneru kan haar ticket nog nauwelijks mislopen, dus eigenlijk vechten alle andere kanshebsters voor het andere ticket.   

C. Wordt gespeeld in juli.

D. Wordt gespeeld in oktober-november.

E. Volledigheidshalve: het gaat om de ranglijst van 1 januari 2022, en de kandidate(s) moet(en) ten minste 15 ELO-partijen hebben gespeeld in 2021 of deelgenomen hebben aan tornooien C en D.

Dat ziet er dus allemaal heel lekker uit: de dames mogen er – eindelijk – even serieus tegenaan als de heren, en de wereldkampioene moet zich bewijzen: ofwel door eerst uitdaagster te worden en vervolgens te winnen, ofwel door haar titel te prolongeren. Lucky winners kunnen het schudden.

Een persoonlijke noot. A en B zijn voor haar al gepasseerd, maar C, D en vooral E liggen wagenwijd open: drie kansen, waarvan de 3de veruit de gemakkelijkste is, voor drievoudig[1] ex-wereldkampioene en ongenaakbare numera una Yifan Hou, om zich weer in de titelstrijd te mengen en “haar” rechtmatige kroon te heroveren. Doet ze het of doet ze het niet? Het circus van oud-FIDE-boss Ilyumzhinov (ik moest zijn naam al gaan opzoeken) is afgeschaft, de eigenlijke reden voor haar WK-boycot weggenomen. Het zou fantastisch zijn als zij weer meedeed. Misschien is het ook een beetje nu of nooit meer: m.i. moeten Goryachkina’s beste jaren nog komen (en Ju is ook nog niet uitgeblust) en er komt nog sterk jong volk aan, bv. Polina Shuvalova of Jiner Zhu. Wat mij betreft, doen, Yifan!

 


[1] Zelfs viervoudig: ze heeft drie keer de titel veroverd (2010, 2013, 2016) en hem ook één keer verlengd (2011). Zo bekeken is ook Carlsen viervoudig wereldkampioen, al heeft hij de titel maar één keer veroverd (d.w.z. als uitdager gewonnen) en drie keer met succes verdedigd. Semantiek allemaal, natuurlijk. 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *