Karjakin in de ban

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 21, 2022 198 views

En niet omgekeerd: in de ban van Karjakin. Maar genoeg woordspielerei. FIDE (en m.b. de Ethische en Disciplinaire Commissie) heeft vandaag een uitspraak gedaan in de zaken Karjakin en Shipov, vanwege hun steunbetuigingen voor de Russische “speciale militaire operatie” in Oekraïne.  _LEESMEER_

Karjakin wordt per direct 6 maanden geschorst, d.w.z. dat hij een half jaar lang aan geen enkel tornooi mag deelnemen dat voor ELO-quotering in aanmerking komt. Dat houdt o.m. in, en hou u vast aan uw bretellen, dat hij het Kandidatentornooi (Madrid, 16/06-07/07) kan vergeten. Nou, gedroomd scenario voor alle MVL’s die de selectie niet halen op de gewone manier, maar om al dan niet dubieuze redenen van verdienstelijkheid weleens opvisbaar plegen te zijn.

Shipov krijgt geen schorsing, omdat hij minder ver ging dan Karjakin en, om het in een simpel beeld te vatten, een veel kleinere garnaal is. En van Karpov is geen sprake, omdat hij alleen op een stemknopje heeft geduwd maar zich verder niet heeft laten horen.

In de marge: in De Standaard van vorige vrijdag stond te lezen dat Poetin op zoek zou zijn naar zondebokken voor zijn enigszins vierkant draaiende oorlog en daar bij kwam ook FIDE-chef Dvorkovich ter sprake. Leest u even mee:  

Het is zeker te vroeg om te spreken van een zuivering in het Kremlin, maar de onrust in de hogere echelons lijkt toe te nemen. Vrijdag raakte ook bekend dat Arkadi Dvorkovitsj ontslag heeft genomen als voorzitter van de Skolkovo Stichting, die in Moskou veel geld investeert in de tech-industrie om een Russisch equivalent van Silicon Valley te ontwikkelen. Hij is ook voorzitter van de internationale schaakfederatie Fide.

Dvorkovitsj was tussen 2012 en 2018 vicepremier. Hij had zich deze week uitgesproken tegen de oorlog, waarop een parlementslid hem beschuldigde van land­verraad. De boodschap van Poetin, eerder deze week, dat de verraders ook in eigen rangen zitten en ­bestreden moet worden, is duidelijk niet in dovemansoren gevallen.

Moeilijke spreidstand, natuurlijk. Nagenoeg de hele schaakwereld veroordeelt de Russische agressie en dan kan Dvorkovich, als FIDE-president, daar bezwaarlijk niet in meegaan. Tegelijk is hij ook een man van het regime (geweest) en dat afvallen heeft ongetwijfeld consequenties. Hoe dan ook lijkt het wel moedig van hem om niet in de pas te lopen van Poetin en co. 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *