6 reactie op “Ligakampioenschap – last call”
 1. Zondag 11 dec begon het ligakampioenschap, in Lier, en daar gebeurde zo iets bizar dat ik de noodzaak voel het neer te schrijven. We spelen alle 29 deelnemers in 1 groep, geen aparte expertenreeks. Ik speelde met wit tegen Senne Goossens, uit Turnhout, een jongetje van 9 jaar, een non-classé. 63 jaar verschil ! Ik opende met 1.c4 en na 5′ stond een basisstelling van de Engelse Karpov Variation op het bord 1..,e5 2g3 Pc6 3Pc3 Pf6 4Lg2 Lc5 5Pf3 d6 6d3 h6 7.0-0 0-0 8a3 a6 9b4 La7 10Lb2 Lf5 Na vijf minuten, inclusief increment. Een non-classé, dat werd al even slikken. Toen gebeurde het volgende :
  11h3 Dc8 12Kh2 Te8 13e3 b6
  Verliest hij nu geen kwal ?
  14Ph4 Ld7 15b5 axb 16cxb Pd8
  Ik nam het kwaliteitsverschil aan, er zeker van zijnde dat dit geen offer was geweest maar een misrekening. Ik nam het niet aan met de volle goesting, want ik miste mijn witveldloper nu al nog voor ik hem op a8 neerzette.
  De jongen kreeg inderdaad heel veel compensatie, speelde verder vlekkeloos en won op zet 31
  Tot daar niets heel erg speciaal, tot gisteren.

  Gisteravond volgde ik op pc London Chess Tournament.
  In de partij Aronian – Giri kwam dezelfde idee op het bord, na 1g3 d5 2Pf3 g6 3Lg2 Lg7 4d4 Pf6 5.0-0 0-0 6c4 dxc 7Pa3 c5 8Pxc Le6 9b3 Pc6 10Lb2 cxd 11Pxd PxP 12LxP b6
  Kommentatoren Seirawan en Tania Sachdev wisten het niet heel goed, en ook Aronian begon lang na te denken. Hij weigerde het offer, speelde Tc1 gevolgd door het zwarte Tac8 en het werd uiteindelijk remise. Had ik dat ook maar gedaan.

  Senne uit Turnhout is een beleefde jongen. Na de partij vroeg hij niet om te analyseren (een woord dat hij niet kende ?) of de partij nog eens te bezien, maar nota bene aan de speler waarvan hij net gewonnen had, om een “paar nuttige tips” en waar ik in de analysezaal graag op in ging. Hij reageerde volslagen verbaasd toen ik hem vertelde dat dit de Engelse opening was, hij had daar naar eigen zeggen nog nooit van gehoord, theorie kende hij niet. Moet ik dat echt geloven, Senne ? Mind you, we will be watching you.

 2. Altijd leuk als je in de pen kruipt, Carlo, voor een doorleefd stukje schaakepiek, -anekdotiek, -kroniek!
  Misschien moet je de jongeman toch geloven: dat hij de namen niet kent, houdt niet in dat hij de varianten niet kent of geoefend heeft. Troost je: hij zal niet lang non-classé of onwetend blijven …

 3. Robert Schuermans heeft me ooit iets gelijkaardigs verteld: een jeugdspeler ‘rammelt de opening af’, maar wist totaal niet dat hij een variant van een van de schaakcoryfeeën had gespeeld. Robert zelf vond dat maar niks: je moet toch de mens achter de schaker kennen. Hij heeft een punt …

 4. IK denk iemand die zo snel alles a tempo op het bord brengt in een opening dat die duidelijk de variant kent ! en zoals wel meer met de jeugd die hebben een enorm geheugen ! dus het onthouden van varianten is meestal geen enkel probleem .Echter als men uit de boekjes gaat tegen de jeugd heb ik zelf al gemerkt dat ze het veel lastiger hebben en dan moeten ze zelf schaken en niet gekende dingen aframmelen … Dat is wat ik tot nu toe al gemerkt in mijn partijen oa al een aantal keren in het open van Gent Mijn jeugdige tegenstander had in de voormiddag nog een speler van 2100 van het bord geveegd en zelf had hij slecht 1500 elo !! toen ik tegen hem speelde en opende met het sluwe 1 c3 🙂 stond ik na ongeveer 15 zetten glad gewonnen en won op zet 30 en moet zeggen dat het heel eenvoudig was .Na de partij zei mijn tegenstander ik wist totaal niet wat ik moest doen ik ken dat niet ! en dat was er duidelijk aan te merken ook !

 5. Bedankt voor het compliment.
  We doen ons best bij JST

  En bedankt om nadien met hem de partij nog even te bekijken.

  Mvg Tonnie
  (Voorzitter JST)

 6. Zo, dit tornooi zit er op. Vanuit SKOG was ik de enige deelnemer, beetje bizar, maar we hadden ook nog de onvolprezen arbiter Tobias aan boord die alles in goede banen leidde, en Bart Van Tichelen die aan het eind de Liga-honneurs waarnam. Daardoor werd de nieuwe schaakkring ChessLooks Lier op de wereldkaart gezet, helemaal achteraan in Lier aan de Berlaarse Poort. Elsdonk (Edegem)/Veemarkt Lier 1 uur met 2 bussen.Ze hadden een speciale formule gekozen : vier losse zondagen, ’s namiddags en dan een reeks van wo-do-vr(’s avonds)-za-zon ( 4 tot 8 januari. ) Die formule beviel we wel, alleen zorgen dat je s avonds met iemand kan meerijden door de barre poolnacht. De speelcondities waren acceptabel tot goed : sommige hoeken van de speelruimte waren schaars verlicht, borden 1 en 3 waren moeilijk bereikbaar (maar daar had ik zelf niet veel last van :-). De cafetaria prijzen waren niet goedkooo. De loting viel mij tegen : ze bestonden het om mij (1670 elo) de laatste ronde te paren tegen Cristian Mitran (2115) omdat die twee keer afwezig was geweest, ik had vier op acht en hij vier op zes, dag daar gingen mijn ratingprijs ambities. Zijn afwezigheden waren op voorhand met de organisatie besproken dus er was geen sprake van heirkracht. Gewoonlijk is je laatste partij een zeer belangrijke : verlies je is het een klojo tornooi, speel je remise is het nog net niet zo slecht, en win je dan kan je tevreden naar huis. Niet dus. De ontvangst door de thuisspelers was hartelijk, beneden hadden ze interessante bieren, vooral belangrijk na de slotronde. Een gepersonifieerde mok met je foto en voornaam er op is een mooie souvenir. Gorik Cools’ hoogste elo bracht hem op plaats 1 gevolgd door Thierry Penson en Robert Schuermans. Schaakkring ChessLooks heeft haar entrée in schaakland niet gemist.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *