London Chess Classic

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 29, 2017 163 views

Vrijdag 1 december begint de London Chess Classic 2017, het laatste onderdeel van de Grand Chess Tour 2017, een reeks van 5 tornooien, waarvan 3 ‘rapid & blitz’ (Parijs, Leuven en Saint Louis)  en twee ‘klassiek’ (Saint Louis Sinquefield Cup en London Chess Classic). Alle deelnemers spelen de twee klassieke tornooien en twee van de drie rapid & blitz-evenementen, en alle gespeelde tornooien tellen mee voor de eindstand. Geen kwalificatiegedoe deze keer, er zijn alleen ELO-consequenties, en die tellen _LEESMEER_al niet meer mee voor dit jaar, want de eerstvolgende lijst is die van 1 januari 2018.

Als u weet dat Carlsen Parijs (nipt) en Leuven (met glans) heeft gewonnen en tweede was in de Sinquefield Cup, dan weet u ook dat hij 1) hij er nu weer bij is en 2) aan de leiding staat in de voorlopige stand. Voorlopige tweede is Vachier-Lagrave, op 3 punten (de derde staat al op 9 punten), wat niet onoverbrugbaar is, maar dan moet er al veel gebeuren (bv. MVL wint en Carlsen is pas 3de, MVL is 2de en Carlsen pas 5de of MVL is 3de of lager en Carlsen eindigt minstens 4 plaatsen lager) en u gelooft net als ik niet in dat soort sprookjes maar wilt u desgevallend graag laten verrassen. Andere mededingers zijn (in volgorde en met hun behaalde punten): Aronian (25), Karjakin (20,5), Nakamura (20), So (15,5), Anand  (14), Nepomniachtchi (12,5), Caruana (12) en Adams.

Dat het een sterk tornooi is, zal u niet verrassen. Volgens de novemberlijst bedraagt het gemiddelde ELO 2780, de live ratings (die nog nauwelijks kunnen afwijken van de decemberlijst) houden het bij 2778. Zwakke broertjes, if any en dan alleen op papier, zouden de man met de moeilijke naam (Nepomniachtchi, dus Nepo) en de obligate Engelsman (Adams) zijn, maar ook zonder Einstein weten we dat zulks allemaal relatief is. Interessant is wel om te zien hoe vier van de deelnemers zullen presteren tegen de man die ze straks, via een ommetje in Berlijn, hopen uit te dagen. Maar voor alles: weer geen karrenvracht remises, asjeblief!

Nog dit. Ook in Sint-Petersburg wordt er geschaakt, en wel van 2 tot 15 december: dan heeft de Superfinale plaats van het 70ste Russische kampioenschap. In de mannengroep vinden we – met hun plaats in de wereldranglijst tussen haakjes – luitjes als Svidler (12), Matlakov (24), Vitiugov (31), Fedoseev (32), Tomashevsky (37) …, bij de dames spelen o.m. Gunina (12), Goryachkina (16),  Girya (17), Pogonina (20), Kashlinskaya (26) … .

Mochten we tijd hebben …

5 reactie op “London Chess Classic”
 1. Regel een kerst shopping met uw vrouw -zeg haar dat het pond laag staat en dat in Oxford Street fake sneeuw uit de lucht valt – en muis er vanonderdoor; op zondag 10 December betaal ik u een paaint.

 2. Probleem: ik zit al ginder vanaf 13/12. Met vrouw. Maar dan is de Classic al afgelopen. Kan dus maar best mee gaan shoppen (en een oogje in ’t financiële zeil houden).

 3. Even voor de duidelijkheid en voor de nieuwere leden : deze Gert is volgens mij niet onze Gert Torfs, maar ex skogger Gert De Block die al sinds een flink aantal jaren in Engeland woont met vrouw en kinderen. Maar volgens mij nog altijd de website leest. Marie Christmas Gert !

 4. Ja klopt, woon nog altijd in het land van The Rolling Stones maar nu wel 200m verder in de straat dan waar vrouw en kinderen leven. Maar alles gaat hier goed met ons, het sneeuwt hier verdorie hevig, zeer ongewoon voor East Anglia. Dat van de opwarming van de aarde, zou dat geen gelul zijn? 🙂
  Mary Christmas too, dear Carl!

 5. k had me ook eerst van Gert vergist … (Goede opmerking, Carlo!)

  Groetjes ginder in East Anglia! Ik zit van 13 tot 16/12 in London & the South East, beetje ver for a pint, maar dat is dan voor een volgende gelegenheid!

  En alvast Merry Xmas!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *