London, Day Eight

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 10, 2017 353 views

Vooraf interessant: CarlsenNepomniachtchi, de wereldkampioen, die van zichzelf en niet helemaal onterecht zegt dat hij vreselijk speelt, tegen de co-leider. Wie wint, doet sowieso een prima zaak. Verder: SoKarjakin, een CCMCC-geval, waarin de geblutste oud-uitdager op zoek mag/moet gaan naar beterschap. Daarmee is de rest nog niet oninteressant. AdamsAronian: kan de Armeniër, die al best wat leuke dingen heeft laten zien, het eindelijk ook afmaken, of _LEESMEER_herstelt de Engelsman wonderwel van zijn missers van gisteren? NakamuraCaruana: kan de Japanse Amerikaan, al verdienstelijk doende tot nu toe, al heeft hij ook wel eens iets laten liggen, zijn wil opleggen aan zijn leidende landgenoot? Blijft die op z’n beurt gewoon “as solid as a rock” of zet hij een beslissende stap naar de tornooizege? Tot slot,  Vachier-LagraveAnand: zet de Fransman de door miskleunen geplaagde Indiër opzij en houdt hij daarmee zijn kansen gaaf op de Grand Tour eindzege, of slaagt Vishy erin om gepast weerwerk te bieden dan wel de lakens helemaal naar zich toe te trekken?

Adams en Aronian gingen voor de open variant van de Berlijnse verdediging. Tot 16. … Qd7 was alles bekend, en dan opteerde Adams voor 17. Pe5 i.p.v. Dd2 of Dd3. Dat leidde tot niets meer dan een grote en snelle afruil, fluks gevolgd door herhaling van zetten, zodat de heren op de 27ste zet helemaal klaar waren, en enkele extra zondagnamiddaguurtjes vrij. 

Ook Vachier-LagraveAnand eindigde in remise, na een Italiaans gebeuren dat strandde in een herhaling van zetten. Vachy had het al eens eerder gehad, m.n. in MVLLeko, Baden-Baden, 2017, maar Anand  verkoos 12. … La7 boven Leko’s 12. … Lb6. Als het al tot iets had moeten leiden, kwam dat er wel niet uit en dus werd niet aangedrongen. 

Nakamura en Caruana speelden de Pirc-variant van een klassieke Nimzo-Indiër en bleven geruime tijd op de begane paden. Wit kreeg vervolgens misschien net dat ietsje meer waarvan je eigenlijk wel weet dat het weer tot een nietsje leidt. En zo geschiedde, met puntendeling als gevolg.

In CarlsenNepomniachtchi kwam een Réti op het bord, waarin wit op de 13de zet de dame op c2 posteerde i.p.v. op e2. Moet kunnen. Nepo ging op de 24ste zet in de fout, maar Carlsen had niet het beste antwoord in huis, al behield hij wel een heel licht voordeel. Dat bleef zo een tijdje en terwijl je al dacht: “Typisch, dat gaat ie straks wel weer uitmelken tot hij echt iets heeft!” miste Magnus de goede voortzetting en daar ging zijn voordeel. Van het een kwam het ander. Nu kreeg Nepo het betere van het spel en een nieuwe Noorse blunder bracht de wereldkampioen warempel in acuut verliesgevaar. En deze keer was er geen ontsnappen aan: 4 zetten later gaf hij op. 

So en Karjakin volgden een Catalaanse partij GiriKarjakin, Bilbao 2016, waarvan So afweek met 22. axb6 (i.p.v. 22. La6). Geleidelijk wist hij een licht plusje te verwerven, al zag het er niet naar uit dat hij er wat mee aankon. Dat was ook niet echt het geval, want de partij was nooit uit balans, ondanks het feit dat beide spelers hun tijd namen – 56 zetten – om in de vrede te berusten.  

Samengevat: dramatische ontwikkeling voor Carlsen, die niet zoals twee keer eerder aan de nederlaag ontsnapte, maar zichzelf in de gracht reed. Wat is er inderdaad mis met de wereldkampioen? Niet alleen speelt hij beneden zijn niveau, met missers die we van hem niet gewoon zijn, maar tegelijk is Vachy hem in de stand nu een halfje voor, en het zal ervan afhangen of ex-aequotoestanden ervoor gaan zorgen dat dat volstaat voor de eindwinst in de Grand Tour, of net niet. Dat zagen we toch niet echt aankomen. Net zoals de leidersplaats van Nepo, trouwens, na 3 overwinningen op rij. Het gaat soms hard in de Anish Giri-Cup.

Eén zege slechts, maar nogal wat effecten voor de stand.

1: Nepo (5,5/8 en +3)

2: Caruana (5/8 en +2)

3: MVL (4,5/8 en +1)

4-7: So, Nakamura, Aronian en Carlsen (4/8 en +/-0)

8-10: Karjakin, Anand en Adams (3/8 en -2)

Morgen laatste ronde, en dat betekent dat alleen de eerste drie nog in aanmerking komen voor tornooiwinst. Dat belooft, want terwijl Caruana, nu tweede, zijn kans moet zien te grijpen tegen Adams, komen de nummers 1 en 3 tegen elkaar uit: NepoMVL. Als de Fransman wint, kan hij het tornooi winnen en dan wellicht ook de Grand Tour. Wie had het de eerste ronden durven te denken, toen het remises stortregende?

Snel nog naar Sint-Petersburg, want ook daar viel wat te beleven. Bij de heren ging leider Fedoseev voor de 2de dag op rij onderuit, nu tegen Vitiugov, die van 3 naar 1 gaat, en verloor Sjugirov van Volkov. Het brengt het drietal Fedoseev , Dubov en Vitiugov samen op een gedeeelde 1ste plaats, met 4,5/7. Op een half punt volgen nu Svidler en Tomashevsky.

Bij de dames drie zeges: Gunina versloeg Bodnaruk, Goryachkina speelde Nechaeva naar huis en Pogonina deed Galliamova in het zand bijten. Daarmee is Gunina nu alleen eerst, met 5/7, voor twee achtervolgsters, Girya en Goryachkina, met 4,5/7.

Nog vier ronden hier, dus veel is nog mogelijk.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *