Man, Woman & Kids

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 30, 2018 122 views

De omstandigheden zijn “gunstig” om, met een korte vertraging weliswaar, u alsnog de afloop van het IOM (Isle of Man) te schetsen, want die was eigenlijk best apart en interessant en we hebben nu eenmaal wel tijd. En plus, want hun WK-verhaal eindigt vandaag, brengen we u de finale resultaten van onze jongens en meisjes in Chalkidiki en dan hebt u meteen alles. Niet dat er in de komende dagen en weken niets op het programma zou staan, als u (ten minste gedeeltelijk) begrijpt wat ik bedoel, want dat is nogal wat, maar dat vertel ik u dan wel. _LEESMEER_

Het sterkste open tornooi ooit, noemde ik het IOM eerder al, met op de top 4 na zowat alle groot volk en veel groot klein(er) volk. Toch waren het niet de grootsten die op de laatste dag hun lot in eigen handen hadden, maar twee groten van een klein trapje lager, m.n. de Pool Radoslaw Wojtaszek (2727) en de van Letland afkomstige Arkady Naiditsch (2721), die ook al voor Duitsland heeft gespeeld en tegenwoordig voor Azerbeidzjan uitkomt. De heren, die het overigens allebei bestonden om tijdens het tornooi een snipperbye te nemen, mochten elkaar rechtstreeks de titel betwisten in de laatste ronde, en daarbij gingen ze de spreekwoordelijke remise niet met het grootste geweld uit de weg (eindscore: 7/9). Het was genoeg om de concurrentie achter zich te houden: Kramnik, Grischuk, Nakamura, Wang, Jones, Adhiban en Xiong bezetten plaatsen 3 t/m 9, met een half punt minder dan het winnende duo (6,5/9).

Er werd kortom geblitzt en (desgevallend, en het was ook van dat) gearmageddond om de eigenlijke winnaar te bepalen, maar de prijzen werden wel netjes gedeeld. Spannend werd het alleszins. In de eerste blitzpartij gingen de kansen wild op en neer en/of werden ze verknoeid als het erop aankwam. Zo rijfde Wojtaszek het eerste punt binnen, of liet Naiditsch het eigenlijk liggen, u mag kiezen. In partij 2 hing Naiditsch de bordjes weer in evenwicht, al had dat flink wat voeten in de aarde en een il-faut-le-faire gespeeld toren-versus-lopereindspel. Op naar het alverwoestende Armageddon. Wojtaszek met wit én winstplicht, Naiditsch met zwart, een minuut minder en remise-is-zat-genoeg. Deze keer kwam de Pool positioneel goed uit de opening en wist zijn tegenstander hem complicatiegewijs niet meer van z’n stuk te brengen. Winst dus voor Wojtaszek, die nu wel zo stilaan bij de grootste jongens gaat horen (live ratings: nr. 16 met 2749,4) en zilver voor Naiditsch, die ook lekker vooruitgaat (nr. 21 met 2736).

Een interessant bijkomend en enigszins romantisch gegeven is dat niet alleen Wojtaszek het tornooi won, maar dat z’n echtgenote, de Russische Alina Kashlinskaya, zich op impressionante wijze tot de beste dame kroonde, nota bene precies op haar 25ste verjaardag en met en passant haar eerste GM-norm. Daartoe hoefde ze in de laatste ronde niet eens te winnen van Sevian, bijna 200 ELO-punten sterker, maar ze deed het toch maar en niet zonder brio. Het koppel (foto) WojtaszekKashlinskaya was dus echt wel aan het feest op het eiland Man. Pardon: (Wo)Man.

Hoe deden de snotneusjes van 12-14 jaar het verder nog? De twee oudsten, Nihal en Prithu eindigden het hoogst (gedeelde 29ste-49ste plaats), met een fraaie 5,5/9 en telkens zowat 4 ELO-punten winst. Met 5/6 finishten Praggnanandhaa, Keymer en Gukesh, telkens met een wat grotere ELO-winst (afgerond: 11, 11, 8), maar ook (soms beduidend) meer sterkere tegenstanders (het was lang niet altijd ‘gelijk’ verdeeld in dat opzicht). Bijna Anand-killertje Sadhwani scoorde 4,5/9 maar had wel 6 lagere ELO’s gehad en verloor dus een 4-tal punten. De jongste, Pranav (Anand), die zaterdag 12 wordt, eindigde met 3,5/9 en ruim 20 ELO-punten winst, want hij had alleen maar ELO-sterkere tegenstanders gehad (minimaal +110!). Tot slot onze Hongaarse jongedame, Demeter, die bijzonder verdienstelijk 3/9 behaalde: met haar ELO van ‘amper’ 2064 sprokkelde ze 65 extra ELO’tjes bij elkaar. Chapeau!

Deel twee, onze Belgische jeugd op de diverse WK-categorieën in Chalkidiki. Bij de jongens, categorie -18, verloor Beukema zijn laatste partij en behaalde Dallemagne remise. Hun eindscores zijn repectievelijk 5,5/11 en 4,5/11, hun ELO-winst +35 en +26. Verlies voor De Waele en Dallemagne bij de -16, terwijl Van Malder remiseerde. Dat levert finaal (alweer respectievelijk) 5,5/11 en -5 ELO op, 4,5/11 en +141 ELO, en 5/11 en -2 ELO. Tot slot, in de -14, sloot Dardha af met winst en Beukema met verlies. Zij behaalden 7/11 en -21 ELO en 3/11 en -164 ELO. Bij de meisjes, -18, besloot ook Vanduyfhuys haar tornooi met een zege en dus 5,5/11, wat neerkomt op -100 ELO, weliswaar in een hogere leeftijdscategorie. In de -16 eindigde Michielsen met remise, waarmee ze 4,5/11 totaliseert en 104 ELO wint. In de -14 verloren zowel Sleurs als De Rycke hun slotpartij, met eindscores 5,5/11 (+9 ELO) en 4,5/11 (+ 4 ELO). Toch nog toevoegen, cf. de opmerking van Peter Vanduyfhuys vorige keer, dat de winst-/verliesrekening de nodige relativering verdient, omdat de ratings bijzonder wisselvallig, volatiel en misleidend kunnen zijn. De intrinsieke sterkte van de tegenstanders is veel bepalender voor het al dan niet behaalde ‘succes’, maar hoe dan ook heeft onze Belgische jeugd aardig wat punten verzameld en lijkt een dikke proficiat op z’n plaats!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *