Het laatste verslagje uit Kroatië voordat we op zondag terug huiswaarts keren. Te beginnen met het blitztoernooi dat op vrijdag werd georganiseerd. De ‘Blitz Hvar 2024′ is een neventoernooi waar je je apart voor moest inschrijven. In eerste instantie hadden we dat niet gedaan en wilden we gaan fietsen, maar de weersvoorspelling voor vrijdag was niet geweldig en ik had toch wel zin om te blitzen, dus last-minute had ik mij alsnog ingeschreven. Mijn vader vond het tempo te rap, maar is komen kijken en heeft voor de foto’s gezorgd.

Het toernooi werd gespeeld aan het razendsnelle tempo van 3 minuten plus 2 seconde increment. Ik speel dat wel eens online, maar achter het bord is het toch anders en kan je je niet permitteren om langer dan 30 seconden naar een stelling te kijken. Op sommige borden vlogen de stukken letterlijk in het rond en enkele klokken begonnen zelfs vreemde piepgeluiden te maken van de vele harde klappen die ze kregen te verduren. 

Mijn eerste Blitzpartij verloor ik van een Zwitserse IM, maar in de tweede partij kreeg ik tot mijn grote vreugde ineens een minuut extra tijd nadat mijn tegenstander een onreglementaire zet had gedaan. Het is een regel die ik nog niet kende, maar bij de eerste onreglementaire zet is het dus één minuut extra tijd voor de tegenstander. Bij de tweede onreglementaire zet verlies je de partij. 

Later in het toernooi heb ik op die manier nog eens een minuut extra gekregen, nadat mijn tegenstander zijn koning als een dame verzette. Behalve de extra minuut moest mijn tegenstander bovendien verplicht een zet met de koning doen. Op die manier is blitzen gemakkelijk, want zijn koning liep zo een matnet binnen en in 3+2 blitz is een extra minuut het beste geschenk dat je van een tegenstander kan krijgen. 

Uiteindelijk heb ik 4,5 uit 11 behaald en ik ben wel tevreden met dat resultaat. Van de 79 deelnemers begon ik op plaats 61 en ik ben geëindigd op plek 59. Het blitztoernooi werd met 9,5/11 gewonnen door GM Ante Šarić, die enkel voor het blitztoernooi op de veerboot uit Split was gestapt. De lokale topper IM Plenković scoorde ook 9,5 punten en werd tweede op scheidingspunten. 

Dan het vervolg van het hoofdtoernooi. In ronde 5 stond de Van Amerongen-familieclash op het programma en ik mocht het met zwart opnemen tegen mijn vader. Wij hebben uiteraard al vaker tegen elkaar gespeeld, maar nog niet eerder in een officiële partij. We besloten in ieder geval om er geen salonremise van te maken en het werd een alles-of-niets-partij met korte rokade vs lange rokade. Mijn pionnen kwamen eerder aan de overkant en ik heb zo het eerste punt kunnen binnenhalen. 

Later op de dag was er een tweede partij gepland en in ronde 6 speelde ik met wit tegen een lokale speler van SK Hvar (elo 1633). Mijn tegenstander koos voor het Konings-Indisch en het zal voor sommige lezers geen verrassing zijn dat ik voor de Sämisch-variant ben gegaan. Ooit heb ik eens ergens gelezen dat de grote Bobby Fischer het Konings-Indisch niet meer speelde vanwege de Sämisch. Het is een opening waarmee wit snel in de aanval kan gaan, maar tegelijkertijd de eigen koning kwetsbaar opstelt. In de partij heb ik mij echter wat te veel om mijn eigen koning bekommerd en in de analyse achteraf bleek dat ik spoken zag en gewoon de h-pion naar h5 moest doorschuiven. Hierdoor had ik het mezelf onnodig moeilijk gemaakt, maar uiteindelijk heb ik de partij wel kunnen winnen nadat mijn tegenstander zijn toren liet insluiten. 

In ronde 7 speelde ik de mooiste partij van het toernooi tegen een ervaren Kroatische speler met een rating van 1965. Het werd een partij om in te lijsten (weliswaar met hulp van mijn tegenstander die in de fout ging) en omdat er een paar interessante stellingen op het bord kwamen, zal ik dit verslagje daarmee eindigen. 

In ronde 8 kreeg ik met wit tegen een Kroatische jeugdspeler (elo 1990) opnieuw het Konings-Indisch voorgeschoteld, wat ik zoals gebruikelijk beantwoordde met 5. f3. Mijn tegenstander kende de theorie zeer goed, wist al snel mijn verdediging te kraken en ik kan niet anders zeggen dan dat ik in 22 zetten van het bord werd geveegd. 

Er is ook nog een negende ronde op zondag, maar omdat we om 10u30 al op de veerboot moeten zitten, laten we de laatste ronde aan ons voorbijgaan. Uiteindelijk ben ik met een score van 3/8 best tevreden en in de ranglijst eindig ik zo ongeveer waar ik ben begonnen. Mijn vader had in ronde 7 zijn eerste overwinning behaald en speelde in ronde 8 een eindspel van toren+5p tegen loper+6p vakkundig uit, waarmee hij eindigt met een score van 2,5/8. 

Al bij al was het een leerrijke en bovenal zeer leuke ervaring. Ik kan ook alleen maar lof uitspreken over de organisatie van het toernooi. Alles was goed georganiseerd, het is een schitterende plek om te schaken en er is genoeg te doen in Hvar om er een mooie vakantie van te maken. Er is al aangekondigd dat het Open Hvar toernooi volgend jaar opnieuw wordt georganiseerd van 20 tot 26 oktober, dus misschien komen we nog eens terug. 

Om af te sluiten deel ik graag nog mijn partij van ronde 7.

Mišković, B. – Van Amerongen, M.

1. e4 d5 2. e5 Lf5 3. d4 e6 4. Ld3 Pe7 5. Lg5 Lxd3 6. Dxd3 h6 7. Ld2 Pd7 8. Pe2 c5 9. c3 Db6 10. Lc1 cxd4 11. cxd4 Pc6 12. a3 Tc8 13. O-O Le7 14. b4 O-O 15. Pbc3 

In deze stelling heb ik een half uur nagedacht of ik een paard kan offeren voor de twee centrumpionnen. Ik kwam tot de conclusie dat wit met een correcte verdediging zijn extra stuk kan behouden en dat het offer waarschijnlijk niet zuiver is. Aan de andere kant zag ik het niet zitten om passief af te wachten tot wit een aanval zou gaan optuigen en ik wist eigenlijk ook niet goed wat ik anders moest spelen (volgens de computer is Ld8 het beste), dus ik besloot om er toch voor te gaan.

15 … Pxd4 16. Pxd4 Pxe5 17. Dd2 Lg5 18. f4 Pc4 19. Df2 Lf6 20. Pce2 Pd6. 

Hier had wit zijn voordeel kunnen behouden door met Le3, Kh1 of Td1 zijn extra stuk te verdedigen, maar mijn tegenstander in de fout met 21. Tb1??

Ik antwoordde met 21 … Pe4 22. De3 Tc3! 23. Tb3 Tfc8 24. Kh1 Txe3 en de witte dame ging van het bord.

Met een dame en twee pionnen voor een paard en toren is het gemakkelijk spelen en ik ruilde vervolgens zoveel mogelijk stukken af om de stelling te versimpelen. 25. Lxe3 Lxd4 26. Lxd4 Db5 27. Te1 Tc2 28. Pg3 Pxg3+ 29. Txg3 g6 30. h3 Dc4 31. Le5 Tc1 32. Txc1 Dxc1+ 33. Kh2 

Mijn tegenstander had nog een laatste dreiging in petto en hij gaf me de mogelijkheid om de partij alsnog uit handen te geven. Ik had de manoeuvre Tc3 – Tc8+ – Th1# echter wel gezien en het einde was een koud kunstje. 33 … Dc8 34. Tc3 Dd8 35. Tc7 f6 0-1. 

Een reactie op “Mart in Kroatië (Open Hvar) – deel 3”
  1. Die combinatie met 22. … Tc3 is een pareltje! Bedankt voor de verslaggeving, Mart. Heel leuk om je zo op afstand te kunnen volgen!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *