Eerst dit: de BEKER ADAMS krijgt morgen zijn beslag (of vandaag, als het intussen dinsdag 31/05 is), zoals altijd onder de kundige analytische blik van commentator Robert Schuermans, en dat wilt u niet missen, toch? Maar dit stukje gaat over Norway Chess 2022 in Stavanger, het tornooi dat 10 jaar geleden de ambitie had uit te groeien tot het Wimbledon van het schaak (een kwalificatie van Kasparov) en ook wel als Altibox Norway door het schaakleven ging. Ook bekend vanwege het andere format: elke ronde een klassieke partij (3 ptn bij winst, 0 bij verlies), en bij remise een Armageddon bovenop (1,5 voor winst, 1 bij verlies). Het bleek niet onwerkbaar, althans voor Carlsen. _LEESMEER_
De vorige editie telde slechts 6 deelnemers, nu zijn het er weer 10. Eentje daarvan heeft al afgezegd: Rapport vond het raadzaam om luttele weken voor het kandidatentornooi toch maar een pauze in te lassen, en wordt vervangen door het Noorse nummer 2 Tari. Een andere kandidaat doet wel mee, maar die had zich de voorbije maanden nauwelijks laten zien. Jawel, Radjabov, u weet nog, die van z’n gratis ticket. Tja, even los lopen, de schaakspieren al wat opwarmen, of hoe noem je dat?
Verder een aantal usual suspects: om te beginnen, de eeuwige Carlsen (het is ook wat zijn tornooi, natuurlijk), topluitjes als So, Mamedyarov, Giri en Vachier-Lagrave, lichtjes voormalige edoch nog steeds kranige sterren als Anand en Topalov, en tot slot Wang, die na het vorige kandidatentornooi verrassend had aangekondigd dat hij om gezondheidsredenen de brui zou geven aan het schaken en nu al even verrassend een comeback blijkt te maken. Een leuk tiental, er zal wel wat te beleven zijn, zo kun je verwachten.
Traditioneel doet men eerst een round robin blitz, om te bepalen wie in de reguliere 9 ronden een keertje meer wit heeft. Dat blitztornooi had vandaag plaats en dus kan ik u alvast wat reultaten meegeven. Wie als een bolide maar dan wel in de verkeerde richting begon, was de Fransman Vachier-Lagrave: 5 nullen op een rij. Gelukkig kwam hij toen onder stoom, maar de 4 enen waarmee hij finishte was niet genoeg om nog de bovenste tabelhelft te halen. Wie het ook niet haalden, en telkens 5 dan wel 4 nullen sprokkelden, waren thuisspeler Tari (4,5/9), Topalov (3,5/9), Wang en Radjabov (3/9). Gelet op de andere 5 participanten niet ongelooflijk verrassend.
Top of the bill (in de eindstand) werd So (6,5/9), en wel met een heel punt voor op Carlsen (5,5/9), die van So en Anand op zijn donder had gekregen. Giri en Anand deelden de 3de plaats (5/9), en Mamedyarov werd 5de met dezelfde punten maar een mindere tiebreak. Deze 5 spelen in het reguliere tornooi dus 5 keer met wit en 4 keer met zwart, bij de andere 5 is het andersom. En nu maar uitkijken naar een boel pittige gevechten.
En ter opfrissing: ‘straks’ de finale (en de troosting) van de BEKER ADAMS 2022, schaakanalytisch aan elkaar gepraat door Robert Schuermans. You don’t wanna miss this!
Is Hoogoven/Tata Steel niet al het Wimbeldon van het schaken? Of hebben ze mij dat in NL maar wijs gemaakt?
Ja, Norway bestaat nog maar een tiental jaar, maar de initiële bedoeling was wel om er het sterkste tornooi van de wereld van te maken. In 2017 hadden ze dat inderdaad, althans zo zeggen ze zelf : “the strongest 10-player chess tournament in the history, according to the players’ ratings”. Of dat het epitheton “Wimbledon of chess” verdient, is een andere zaak (dan heeft Tata Steel toch betere of alleszins meer papieren), maar dat blijkt een uitspraak van Kasparov uit 2014, nota bene toen het tornooi nog maar een ukje van 4 was. Je zou dat dus lichtelijk voorbarig mogen noemen. Trouwens, de Sinquefield Cup in Saint Louis zou ook in aanmerking kunnen komen voor zo’n titel: daar heeft men meer dan eens het sterkste deelnemersveld ooit (tot dan toe) gehad. Uiteindelijk is het allemaal maar reclame voor de eigen winkel.
Qua historie heeft Hoogovens/Tata Steel toch ook een streep voor. Zie de indrukwekkende lijst met mooie winnaars