Rapports naar Roemenië

Avatar foto

DoorHerman Callens

mei 31, 2022 293 views

Straks dus de BEKER ADAMS, maar eerst nog dit breaking news. Richard Rapport en zijn echtgenote Jovana ruilen hun respectievelijke federaties (Hongarije en Servië) in voor Roemenië. Dat proces, van aanvraag tot bekrachtiging, kan twee jaar duren, maar als je er wat geld tegenaan gooit, gaat het veel sneller. En de verwachting is dat Roemenië, om de “goede relaties” met de twee andere federaties te bestendigen, financieel wel over de brug zal willen komen. _LEESMEER_

Ik zat al politiek te denken: hoe leuk is het in het Hongarije van Orban, maar de Rapports (Jovana is van Servische origine) wonen al jaren in Servië. Hoe leuk is het in Servië dan, dat zich vaak eng nationalistisch opstelt en ook vandaag, nota bene als kandidaat-lid van de EU, graag aanschurkt tegen Moskou? Ik wil niet opscheppen, maar het woord ‘aanschurken’ lijkt mij hier een toepasselijke keuze.

Niets van dat, zo blijkt. De Rapports hebben een sponsorbod gekregen van de schatrijke Servische eigenaar van een Roemeens bedrijf, Superbet Romania (herinner u ook de Superbet Chess Classic van onlangs in Boekarest)  dat hem de volgende jaren reële kansen zou bieden om een gooi te doen naar de wereldtitel. Dat sla je niet af, dachten de Rapports, mede omdat dat soort steun in Hongarije nogal karig is, vergeleken met anders sporters, en zodoende gaan Richard en Jovana voortaan de Roemeense kleuren verdedigen.

Daarmee is Hongarije zijn topspeler, momenteel ’s werelds nummer 5, kwijt. De volgende Hongaren in de top 100 zijn Almasi (60) en Berkes (89), en ik schat dat die namen u net zo onbekend waren als mij. Roemenië krijgt er één bij: hun huidige beste is Deac (68), en die passeerde hier al een aantal keren de revu. Wat Jovana betreft, is een en ander wat gecompliceerder: zij staat niet in de top 100 bij de dames (was ooit wel 73ste) en ze heeft, door het wisselende territoriale landschap, voor verschillende federaties gespeeld: Joegoslavië, Servië en Montenegro, Montenegro en ten slotte Servië (en straks dus Roemenië).   

Een reactie op “Rapports naar Roemenië”
  1. Almasi is mij wel bekend;hij heeft ooit eens met wit Karpov in een Caro-Kann partij verslagen.vandaar zijn bekendheid bij mij.Hij heeft ook ooit al eens van Karpov verloren,eveneens in een Caro-Kann opening.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *