Na de rustdag stonden nog 5 ronden op het programma. De Olympiade was dus net over halfweg en de spanning kon alleen nog maar stijgen: in de strijd om de medailles wordt elke misstap nu des te duurder betaald …

OPEN, R7. Leider Armenië, als enige nog met het maximum, kreeg de VS ‘op bezoek’. Even leek Caruana goed op weg tegen Sargissian, maar enkele mindere zetten beslisten er anders over. Gelukkig waren So (briljante winst nadat zijn tegenstander een goede kans miste) en Domínguez Pérez bij machte om de zaak te keren, maar ‘dom’ verlies van Shankland – hij dacht dat hij schaak werd gezet en speelde een illegale zet met de koning, terwijl een legale verbetering prompt verloor – op het 4de bord deed de winstoptie weer te niet: 2-2, en meteen het eerste puntenverlies van Armenië, dat wel de VS op afstand houdt. In de achtervolgende groep van 11 scoorden India 2 (Cuba), Oezbekistan (Peru), India (India 3), Duitsland (Servië) en Kazakstan (Spanje), wat hen op gelijke hoogte brengt met de VS en op de kortst mogelijke afstand van leider Armenië. In de rubriek opmerkelijke resultaten signaleren we de 7de zege op rij van Gukesh, de Onklopbare. Des te meer is het uitkijken naar ronde 8, waar de VS en India 2 elkaar partij zullen geven: er kan worden geanticipeerd op CaruanaGukesh, NihalAronian, SoPraggnanandhaa en Domínguez PérezAbidhan, tenzij de kapiteins Shankland en/of Sadhwani inbrengen, maar hoe dan ook is het een affiche om van te smullen.    

Het Belgische herenteam wist uiteindelijk Nigeria terug te wijzen, na de vorige keer al gemelde zeges van Dardha en Lenaerts, en het punt dat Hovhannisyan bovenop scoorde. Maerevoet moest deze keer wel berusten, maar de zege was binnen: 3-1.        

DAMES, R7.    

In de topper tegen Azerbeidzjan moest de Indiase Koneru op bord 1 wel de duimen leggen voor de 22-jarige Mammadzada, maar Vaishali en Sachdev scoorden tegen en het halfje dat Harika erbovenop legde, bezorgde India haar 7de winst op rij. GeorgiëRoemenië werd beslist op het 3de bord, waar tweevoudig nationaal kampioene Javakshvili won van de 18-jarige Ciolacu en zo de ‘thuisploeg’ de overwinning schonk. Oekraïne walste over Nederland, behalve op het 1ste bord, waar Eline Roebers stand hield tegen Mariya Muzychuk. Polen zag Kashlinskaya onderuit gaan tegen Salimova, maar kon middels een zege van 3de bord Kiolbasa de meubelen redden: het werd 2-2 tegen Bulgarije. Het Armeense damesteam ten slotte haalde het nipt van Israël. Daarmee staat India nog steeds met de maximumscore aan de leiding (14/14), voor het eveneens ongeslagen Oekraïne (12/14), dat weliswaar al twee gelijke spelen liet optekenen, en Armenië en Georgië, die 1 keer meer wonnen maar ook al 1 keer verloren. Meteen na hen volgt een pelotonnetje van 9 jagers, die we gemakshalve niet gaan opsommen, een mens blijft bezig.

Onze Belgische meisjes hadden, na Zwitserland en Estland, voor de 3de keer op rij een wat sterkere tegenstander, te weten Colombia, en dat leverde een gevecht met wisselende kansen op. De zusjes Barbier wisten zoals gezegd een 1-1 af te leveren, en een gelijkaardig scenario speelde zich af op de borden 1 en 2: winst voor Goossens en verlies voor Vanduyfhuys, en daarmee werd 2-2 de eindscore. Alweer niet slecht.    

OPEN, R8.

In de topmatch VSIndia 2 werd het toch Sadhwani op het 4de bord, voor de rest klopte mijn anticipatie van boven. Jongens, wat was dat! Kregen de Amerikanen daar even een rammeling van het stel snotneuzen van India 2. Caruana leek alweer op weg naar meer dan een halfje, en deed dan wat hij al geregeld deed: de ander in de partij laten komen en een fikse blunder erbovenop doen. Gukesh stevende vanaf de 31ste zet linea recta op winst af en maakte het 14 zetten later onbeschroomd af met een fraai dameoffer. Wie stopt de Indiase superknaap, inmiddels 8 op 8? Aronian en So kregen twee andere slimme kindjes (Nihal en Praggnanandhaa) niet klein, dus dat schoot ook niet op, en als klap op de vuurpijl veegde de  4de, Sadhwani, vlot de vloer aan met de laatste der Amerikanen, Domínguez Pérez. De “topfavoriet” met 1-3 de boot in, would you believe it? “Ooit nemen die jongelui de zaak over, de vraag is alleen of ze er nu al aan beginnen”, schreef ik twee artikels geleden. Nou …

Hoe was het verder nog met leider Armenië, dat India 1 te bekampen kreeg? Remises op borden 2-4 (Vidit, Erigaisi en Narayanan), maar op het topbord won de taaie Sargissian het pleit van Harikrishna en schonk Armenië een niet te versmaden zege. De buit is niet binnen, maar eremetaal wordt almaar waarschijnlijker. Verder won Oezbekistan van Duitsland en ging Kazakstan onderuit tegen Azerbeidzjan. Het maakt dat Armenië nu nog twee directe achtervolgers heeft, India 2 en Oezbekistan, en drie een tel verder, Nederland, Iran en Azerbeidzjan. Het heeft wat van een onuitgegeven lijstje, zoveel is zeker.

Onze jongens hadden een kwaaie klant aan Engeland: Adams, McShane, Howell … zoveel gerenommeerder dan wij én veel van onze andere tegenstanders. Des te jammerder dat we nipt de duimen moesten leggen. Dardha had het een hele tijd moeilijk tegen Adams, maar wist zijn bootje uiteindelijk toch veilig in de remisehaven binnen te loodsen. Docx stond eerst best goed tegen McShane, maar het voordeel verwaterde en de partij liep ook uit op remise. Op het 4de bord snoepte Hovhanissyan Ravi ook een remise af, nadat de partij meer dan eens gekanteld was. Bepalend was bord 3. Halfweg de partij kwam Lenaerts op verlies te staan, en Howell liet hem niet terug in de partij komen. Een nipte nederlaag, dus, maar het scheelde niet veel.  

DAMES, R8.

De topper IndiaOekraïne eindigde onbeslist, nadat alle partijen op remise waren uitgedraaid. Wat wil je, als het ELO-verschil tussen beide teams kleiner dan verwaarloosbaar is? Hoe dan ook is India nu wel het maximum kwijt, maar ze behouden een nipte voorsprong op Georgië, dat flink uithaalde tegen Armenië: 3,5-0,5. Ook Polen, Bulgarije, Kazakstan en Mongolië scoorden (t.n.v. India 3, Griekenland, Slovakije en Hongarije) en delen nu de 3de plaats met Oekraïne. Het peloton van 9 dat dan volgt, met o.m. Nederland (en Eline Roebers, vandaag 5de zege en al 8 keer ongeslagen) is nog niet kansloos, maar moet niet langer talmen.

Het eigen vrouwvolkje zat tegenover de Dominicaanse Republiek, 75ste in de startlijst, en dat wettigde enige hoop. Toch leek het even anders uit te draaien: tenzij ik er zwaar zat naast te kijken, leek de zaak op een 2-2 af te stevenen, wat ik al vooraf betreurde, gelet op het feit dat De Rycke en Vanduyfhuys relatief vlot het laken naar zich toe hadden getrokken en een extra halfje dus volstond voor de zege. Goossens herstelde echter het tijdelijk onevenwicht en liet haar opponente in de problemen verdrinken, terwijl (Astrid) Barbier remise hield met een 5.18 in haar nadeel (wie het snapt, late het weten). Uiteindelijk wonnen onze dames dus met 3,5-0,5.

Een reactie op “Olympiade 7-8”

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *