Dindsdag wordt de laatste ronde van het clubkampioenschap gespeeld en het belooft nog een spannende avond te worden. In derde afdeling kan Wim nog gelijk komen met Paul als hij wint van Ghislain. Als dit het geval zou zijn, worden de SBB-geteld om te zien wie reekskampioen wordt.

In tweede afdeling is de situatie nog uitzonderlijker. Tobias en Carlo hebben alle partijen gespeeld en eindigden beiden met 11,5 punten. Tobias Carlo heeft wel een miniem voordeel van 0,25 SBB-scheidingspunten, maar… de uitslag van de allerlaatste partij van reeks 2 (tussen Kenneth en Herman) kan deze scheidingspunten nog beïnvloeden waardoor zowel Tobias als Carlo nog reekskampioen kunnen worden.

2 reactie op “Ontknoping in reeksen 2 en 3”
  1. M.i. is het Carlo die momenteel dat minieme voordeel (van 0,25 SBB-dinges) heeft.

    Maar, ik heb eens wat zitten natellen, het blijft een vreemde bedoening, waar nogal wat toeval in schuilt. Carlo wint twee keer van mij, maar haalt maar een halfje tegen Kenneth, terwijl Tobias 1,5-0,5 van mij wint, en 1-1 speelt tegen Kenneth. Kenneth staat wel een stuk hoger in de rangschikking dan ik. En dan blijkt het zo te zijn dat winst van de laagst gerangschikte (moi, dus) tegen de hoger geplaatste (Kenneth) of remise Carlo kampioen maakt, en (enkel) verlies Tobias.

    Is dat nu “voldoende correct” om de eerste twee van elkaar te scheiden, gelet op het verloop van het hele kampioenschap, of zou het niet beter zijn om in een dergelijk geval de kemphanen van titelambiërende dienst een soort play-off’je te laten doen?

    Ik loop trouwens ook niet over van contentement bij het idee dat ik (mutatis mutandis geldt dat ook voor Kenneth) “de sleutels van het kampioenschap” in handen heb. Ik zou mij graag alleen willen focussen op “mijn belangen”, bv. mijn klassement, mijn elo … maar willen of niet zit er nu nog iets meer in het achterhoofd. Dan speel je niet zoals je wil …

    Wat mij betreft, mag dit soort situaties dus vermeden worden, als dat praktisch kan. Misschien toch eens aan te kaarten op de AV binnenkort …

  2. Herman, klopt volledig. Iedereen is het er over eens dat dit niet de ideale situatie is, maar voor het huidig seizoen passen we gewoon het reglement toe. Er is over dit onderwerp veel gediscussieerd op de laatste BV vorige week en we gaan het idd aanpassen naar volgend seizoen toe. Meer daarover op de AV. De vraag is of er überhaupt wel een ‘voldoende correct’ systeem is om in casu 2 spelers van elkaar te scheiden. Een play-off heeft uiteindelijk nog weinig te maken met een langlopend kampioenschap. En eender welk scheidingssysteem is uiteindelijk maar een loterij. Wat natuurlijk wel te vermijden is, is dat derden moeten bepalen wie kampioen wordt.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *