Op ons aller gezondheid!

Avatar foto

DoorJan T'Sas

jan 2, 2019 127 views

2018 zit erop, 2019 is van start gegaan. De ideale gelegenheid om ons allen boeiende partijen toe te wensen, met meer geniale zetten, minder blunders, het stikmat dat je al tien jaar lang zo graag zou geven, het ongelijke-lopereindspel dat je eindelijk onder knie hebt, je eigen oplossing voor de Babson-task en voor wie het wat bourgondischer ziet: even gezellig aan de bar hangen als in het afgelopen jaar. Gezondheid!

8 reactie op “Op ons aller gezondheid!”
 1. Klopt, en ik word er niet vrolijk van: ik zak opnieuw naar mijn laagste ooit, 1631, dank zij de grillen van ’t systeem. Twee partijen slechts: 1 remise (met serieuze rugpijn dan nog, maar verder wel gevleid) tegen iemand van 1781 (niet het jaar of zijn leeftijd), die kennelijk een aantal jaren stillag en ‘dus’ als NC is beschouwd (quid?), en 1 (terechte) nul tegen een knaap van 12 en 1624, zwaar ‘underrated’. Die NC krijgt nu, kennelijk op basis van slechts 4 partijen (hoe kan/zit dat?), tegen gemiddeld 1591, een nieuwe ELO: 1698. Zijn oude ELO telt voor hem dus wel mee, maar niet voor zijn tegenstanders.
  Ach, zeggen we dan, als we maar leuke partijen kunnen spelen! Ja: drie partijen, dit seizoen. Alle drie “leuk” op hun manier, en waar ik telkens “verdienstelijk” heb gespeeld. En vervolgens een ELO-klets, vnl. om ’technische’ redenen. Gelukkig is het jaar nog jong genoeg voor goede voornemens: when they push me low, I’ll go high, verdorie, wacht maar!

 2. Da’s nog niet zo erg als een café zonder Koninck. Een jaar of tien geleden, of al langer denk ik, speelde ik eens mee in het tornooi van Hastings. Die pipo Engelsen bestonden het om een vierde of een vijfde ronde te spelen op de 1e januari, om 09h00 !! Redelijk jojo zijn die gasten, het toppunt was dat er slechts enkele lege plekken in de zaal waren, het zat nog behoorlijk vol.
  Deze nieuwjaar was nog erger : van 28 dec tot 2 januari lag ik aan een baxter, in Middelheim. Gelukkig waren die verpleegsterkes in topvorm, maar ik wijk af want dat heeft met schaken niets te maken. Schaken ? Ikke 18 punten gestegen, Herman en terug voorbij oestedes ! By the way, wanneer zien we jou nog eens terug in ons aller Mortsel ?

 3. Middelheim, niet het moment zo omstreeks een jaarwisseling, maar ik leid af dat je weer top bent, met zulke verpleegsterkes. Nee, mijn ELO-gezeur stelt niet veel voor, ook al zoeft iedereen (ik zei bijna ‘Janneke en Mieke’) mij weer voorbij…
  Kwestie van mij nog eens Mortselwaarts te begeven? Dat is alvast één van mijn goede voornemens voor de nabije toekomst. Al is het alleen maar om uit te testen of ik de ‘verre’ verplaatsing en een ‘lange’ avond weer aankan (dat laatste kan altijd worden ingekort, de afstand heen/weer niet). Enfin, eén van dees, zullen we zeggen …

 4. Herman,

  Het is inderdaad heel vreemd dat de oude ELO van een speler die een tijd niet actief geweest is wel telt voor hemzelf maar niet voor de tegenstanders. In artikel 10c van het hoofdstuk “Agemene [sic] schikkingen” van het KBSB reglement staat namelijk uitdrukkelijk:

  “Spelers die na een onderbreking terug actief worden, bekomen opnieuw hun laatst gekende quotering. Spelers die zich nieuw inschrijven of die na een onderbreking terug actief worden, bekomen hun laatst gekende quotering. [sic]”

  Dus zonder enige vermelding over de lengte van de inactiviteit.

 5. Interessant! Ik heb intussen wel een vermoeden waarom het hier “is zoals het is”. Voor mij telt de partij niet mee, voor hem wel. De logica zou kunnen zijn: na jarenlange inactiviteit staat een speler doorgaans (veel) te hoog en daardoor zouden tegenstanders kunnen “genieten” van een ELO-opstoot: het zou voor mij wel leuk zijn als ik een halfje (of meer) haal tegen iemand die ongeveer 150 ELO hoger staat, maar het is een bonus die ik niet helemaal verdien. Om dat te vermijden telen zijn eerste partijen alleen voor hem mee, tot z’n ELO “genormaliseerd” is.
  Alleen, ik heb zoiets nog al weten gebeuren en ik kan mij niet herinneren dat er toen ook met NC’s werd gegooid …
  Alleszins bedankt voor de info!

 6. Herman,
  Uw tegenstander heeft nog geen 20 partijen gespeeld en
  wordt hierdoor als NC beschouwd.

 7. Ja, maar dat geldt voor nieuwelingen, dacht ik. Deze brave heer heeft sinds 1 januari 2011 steevast 1781 ELO gehad, en zou dus z’n eerste 10 partijen voordien gespeeld moeten hebben en zijn volgende en laatste 4 in de voorbije periode (sinds 1 oktober 2018). Onmogelijk is het niet, maar wel heel “apart”. Bovendien, hoe kan iemand die nog geen 20 partijen heeft gespeeld al een ELO hebben? Ook raar: volgens zijn ELO-fiche had hij al bijna acht jaar 1781 ELO, maar op zijn “Fiche individuele” gaat men uit van “oude ELO is 0”. Ik zou denken, het is het een of het ander, niet beide.
  Nu, het is allemaal niet zo belangrijk, maar ik vind het wel wat ondoorgrondelijk, vandaar mijn, euh, geween en tandengeknars ..

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *