Parlementariërs aan zet

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 15, 2021 300 views

Kijk eens aan. De ECU aka European Chess Union (Europese Schaakunie) doet op 16 april een heus parlementair onlinetornooi: het European Parliamentary Friendship Online Chess Tournament (en dat is een hele mondvol). Alle leden van alle parlementen in de EU, zowel nationaal als Europees, mogen deelnemen, dus tenzij u een zitje hebt, is elke poging tot inschrijven futiel. Ook te laat trouwens. Dertig gelukkigen deden dat wel tijdig en gaan er morgen tegenaan, in zeven ronden Zwitsers, tempo 10+2. _LEESMEER_

Het tornooi is zowel individueel bedoeld als voor landenteams. Dat laatste wordt altijd eerst geplaatst, dus is misschien wel het belangrijkst, maar in de praktijk maken maar vier landen kans: een team “bestaat” immers uit de beste drie deelnemers van een land, en van de vijftien participerende landen zijn er elf die maar één of twee deelnemers hebben. Alleen Nederland (3), Armenië (3), IJsland (3) en Oekraïne (7) komen dus in aanmerking voor de titel van Europees teamkampioen en de bijhorende ECU-trofee. Je zult maar de pech hebben dat net jouw team buiten de medailles valt …

Gelukkig valt er ook individueel iets te rapen. Naast de klassieke medailles zijn er voor de beste  drie deelnemers ook drie houten schaaksets en bijzondere schaakboeken. Dat is er trouwens ook voor de beste drie niet-geklasseerde participanten, of dacht u dat iedereen wel een FIDE-rating zou hebben? Niet dus: er zijn er maar 8 mét, en 22 zónder. Iets meer concurrentie derhalve in die laatste groep dan in de eerste.

Hoe dan ook, twee GM’s voeren de startlijst aan: Loek Van Wely (Nederland, 2620) en Victor Bologan (Moldavië, 2574). Daarmee liggen goud en zilver (of vice versa) wellicht al vast, want de 3de in de rij is de Italiaanse Daniela Movileanu (2239) en die staat al een pak ELO-trapjes lager. Ze is wel WFM én de enige vrouw in het gezelschap, maar jammer voor haar is een aparte damesprijs niet voorzien. Ik bespaar u de andere namen, want het gaat toch (heel vermoedelijk) om nobele onbekenden, 5 met ELO tussen 2196 en 1546 en 22 zonder. Op (mogelijk) eentje na dan: ook Václav Klaus doet mee en die was van 2003 tot 2013 president van Tsjechië. Wie de journaals een beetje volgt, heeft die naam sowieso al een aantal keren gehoord.

Ik laat u nog weten of Van Wely wint (of net niet), of Bologan zilver behaalt (of goud of brons) en of Movileanu zich niet de medaillekaas van het brood laat eten. Wie het winnende team wordt, is iets minder duidelijk: hoe sterk de niet-geklasseerde deelnemers zijn, valt niet af te leiden uit de startlijst (volgorde van inschrijving), maar getalsmatig heeft Oekraïne de beste papieren: ze zijn met 7 en dat schept wat meer ruimte voor “de beste 3”. Maar ze hebben geen Van Wely zoals Nederland of geen 2000-plusser zoals Armenië. Afwachten dus.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *