Parlementaire winnaar(s)

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 17, 2021 184 views

Niet dat het vreselijk belangwekkend is, maar ik had u de afloop beloofd van het European Parliamentary Friendship Online Chess Tournament, met als bekend volk o.m. de twee GM’s Loek Van Wely en Victor Bologan, één vrouw, Daniela Movileanu en één Tsjechisch oud-president, Václav Klaus. Ter elfder ure was het aantal deelnemers echter uitgebreid tot 32 (van wie sommigen alsnog verstek gaven) met o.m. een derde GM én tweede vrouw, zijnde de Bulgaarse Antoaneta Stefanova, ex-wereldkampioene nota bene, die vast ook zou meedingen naar de medailles. _LEESMEER_

Terloops en voor de aardigheid: in ronde 2 versloeg Van Wely de Tsjechische oud-president Václav Claus in een miniatuurtje van 17 zetten, maar die laatste zou wel niet meespelen voor de knikkers. De tenoren wonnen vlot, tot ze tegen elkaar uitkwamen. In de 4de ronde ging Van Wely onderuit tegen Bologan. Op zich niet ongelooflijk verrassend, maar het omgekeerde (of een remise) lag meer in de lijn der verwachtingen. Ook Stefanova ging voor het eerst tegen het canvas, tegen ene Shtepa, die dan wel geen FIDE-rating had, maar toch wist hoe je zoal houtjes schuift. Diezelfde Oekraïner gaf vervolgens Bologan een dreun, zodat alle groten al één nul telden en de strijd om goud weer zo open als wat was.

In de 6de en voorlaatste ronde speelden Van Wely en Stefanova remise, terwijl Bologan weer won en Shtepa verloor van de Armeniër Manukian. Bologan liet zich vervolgens de goudgele kaas niet van het brood halen en schakelde Stefanova uit voor de knikkers (6/7), zodat  Van Wely ondanks winst tegen Manukian op een halfje strandde (5,5/7), goed voor zilver. Manukian en Shtepa volgden een half punt verder (5/7), maar de eerste pakte brons op tiebreak.  Stefanova werd 5de, Movileanu 8ste (beiden met 4,5/7). Het winnende team ten slotte moet wel dat van Armenië zijn geweest, met drie man bij de eerste twaalf, terwijl geen enkel team meer dan één lid in die groep had.

PS1 Nog twee keer slapen en dan is het maandag 19 april en staat er dit op het menu:

Caruana (3,5/7) – Vachier-Lagrave (4,5/7)

Alekseenko (2,5/7) – Grischuk (3,5/7)

Nepomniachtchi (4,5/7) – Giri (3,5/7)

Wang (3,5/7) – Ding (2,5/7)

Spannend …

PS2 Intussen is ook het 5de luik aangekondigd (24 april) van de Meltwater Champions Chess Tour, onder de welluidende naam New in Chess Classic, al is het niet klassiek maar rapid. Carlsen ruilt zijn commentatorschap bij het Kandidatentornooi dan in voor een lucratief  potje onlineschaak, samen met 15 anderen. In principe zijn dat de beste acht in de voorlopige stand, maar drie kunnen niet op twee plaatsen tegelijk zijn (Giri, Nepomniachtchi, Vachier-Lagrave) en worden vervangen door “waardige” andere toppers (Mamedyarov, Domínguez Pérez en Karjakin). De anderen zijn “gewone” wild cards, behalve dan Firouzja (premium vote, wat dat ook moge inhouden), en Praggnanandhaa, als winnaar onlangs van de Polgar Challenge. Dat wordt knokken voor de jongste: zijn rapid rating is 740 tot 1100 punten lager dan die van de rest (maar z’n gewone ELO verschilt maar 10 tot 239 punten).   

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *