Paul Van Herck overleden

Avatar foto

DoorJan T'Sas

aug 29, 2014 336 views

We vernemen het overlijden van Paul Van Herck, op 67-jarige leeftijd, na een slepende ziekte. Paul richtte de schaakclub op die zijn naam draagt en die we kennen van de externe competities, maar hij was ook jarenlang lid van SK Oude-God. In de periode 1974-84 werd hij daarbij vier keer clubkampioen. Paul stond vooral bekend als een sterke strategische schaker en ontpopte zich als een van de markantste spelers uit het Antwerpse. Dat blijkt ook uit de vele reacties op Facebook. We betuigen onze deelneming aan zijn familie, in de eerste plaats aan zijn broer Marcel van SK Deurne.

6 reactie op “Paul Van Herck overleden”
 1. Het is volgens mij niet zeker dat hij die club zelf oprichtte. Ik hoorde eens dat Tom De Gent met enige andere mensen dat “voor de grap” ineenstaken, en toen ze zagen dat het ding effectief geboren was, dan op die ingeslagen weg maar zijn voort gegaan.

  Die rouwbetuiging zal maandag vertrekken.

  Ik ben lid van de Skog sinds 1984, dat moet net op de scharnier geweest zijn want ik kan mij Paul niet meer herinneren binnen onze clubmuren. Lang voordien, in de jaren zestig/zeventig was hij een tiental jaren clubgenoot van mij in SK Deurne, in de tijd nog van café Tubbax, hoek Turnhoutsebaan (Rivierenhof). Nooit won ik in die tijd een blitzje van hem, ik met 5′ op de klok, hij met 1′. Toen was hij echt wel héél sterk, een toptalent.

 2. Ik heb een paar officiële partijen tegen hem gespeeld. Daar was één verliespartij bij die ik me nog goed herinner: ik won een pion in het middenspel en dacht dat de zaak in kannen en kruiken was, maar Paul had heel goed gezien dat hij compensatie had en combineerde mij van het bord. Ook in de analyse nadien vonden we niet meteen een weerlegging. Straf.

 3. Een legende is heengegaan… Ik heb Paul goed leren kennen bij de Mechelse, waar hij in vervlogen tijden deel uitmaakte van het team dat Belgisch kampioen werd.
  We zullen je missen, Paul!

 4. Ik herinner me ook zijn fabelachtige kennis van de schaakgeschiedenis tijdens één van onze SKOG-kwissen. In ons archief zat nog een foto uit 1966 toen Paul Antwerps jeugdkampioen werd.

 5. Naar aanleiding van het overlijden van Paul Van Herck bezorgde Willem ons een interview met Paul uit 1997 vanop het WK jeugd in Armenië waar hij als coach optrad. Op de foto zien we hem naast Anatoli Karpov, tegen wie hij net een solide remise heeft gemaak

 6. En wat de gemiddelde schaker misschien niet weet: hij speelde ook bridge bij Royal Squeeze Bridge Club in Antwerpen. Ik heb vorig seizoen nog tegen hem gespeeld.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *