Riga en Dortmund

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 17, 2019 200 views

Even updaten, GP-Riga en in één moeite Dortmund Sparkassen – andere besognes gingen voor. _LEESMEER_

In Riga zijn dagen 5 en 6 afgewerkt en dus heel ronde 2 aka de kwartfinales. Vachier-Lagrave was weer de eerste om zich te kwalificeren, en ook de enige in het klassieke onderdeel, m.a.w. ook zijn 2de bonuspunt is binnen. Over de manier waarop was wel enige commotie: Topalov bood in een must-winsituatie simpel remise aan na 12 zetten, tot ongeloof van velen. Ja, zei de Bulgaar nadien, ik zag het niet zitten: mezelf te pletter lopen in deze partij, of rapid etc. spelen tegen één van de besten of de beste van het moment (noot: MVL is nummer 4 in rapid en nummer 1 in blitz, Topalov respectievelijk 18de en 36ste)…

De rest van het zootje remiseerde (veel te) vlot en fluks, en dus werd er getiebreakt op dag 6. In de 1ste rapidfase (2×25’+10”) won Grischuk meteen van Yu en kon de Chinees niet meer terugslaan: 1,5-0,5 en Yu out. Mamedyarov deed het omgekeerd: eerst remise tegen Duda en dan met zwart winnen: 1,5-0,5 en Duda naar huis. Als dat al snel ging, dan namen Karjakin en So hun tijd: 2 remises in de ‘long rapid’, en idem dito in de ‘fast one’ (2×10’+10”). De beslissing viel in het blitz: So won de 1ste partij en forceerde herhaling van zetten in de 2de. Exit Karjakin. De verliezende kwartfinalisten verdienen wel één punt in de GP-stand, maar geen van hen komt ook maar in de buurt van een bonuspunt, dus veel is het niet.

Tot slot Dortmund, waar ronde 3 (geheel) en 4 (bijna) zijn afgewerkt. In de 3de ronde was het 3 keer prijs en 1 keer remise. Dominguez Perez vloerde Nepomniachtchi, Nisipeanu legde Fridman over de knie en Kulaots blies Wojtaszek van het bord. De beeldspraak is misschien sterker dan de realiteit, maar dat waren de winnende/verliezende resultaten. Radjabov en Rapport hielden het op remise.

Ronde 4 startte met 2 remises: Dominguez PerezRadjabov en NepomniachtchiWojtaszek. Nisipeanu en Kulaots volgden wat later hun voorbeeld. “Bij het ter perse gaan” waren Rapport en Fridman nog bezig.  Dominguez-Perez staat alvast op 1 (3/4), terwijl Radjabov op een halfje volgt. Rapport komt mee op 1 als hij wint, komt mee op 2 als hij remise speelt en blijft mee op 3 als hij verliest. Ach, ’t wordt vast remise …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *