Roger wint beker Adams

Avatar foto

DoorJan T'Sas

mei 21, 2008 300 views

Niet favoriet Pascal, maar de ervaren Roger wint, precies twintig jaar na zijn eerste zege, de beker Adams. Lino speelde een sterke partij en won verdiend de troosting tegen Bart.


_LEESMEER_


Favoriet Pascal heeft het niet kunnen waarmaken. In de finale van de beker Adams had hij lange tijd de beste papieren. Al in de opening kraakte hij de Caro-Kannverdediging van zijn tegenstander en won een pion, maar toen kreeg hij het moeilijk om een goed plan te vinden. Roger – ervaring zat in gedrongen stellingen – profiteerde daar optimaal van, bracht zijn paarden naar actieve posities en speelde direct op de zwakke pionnen van wit. Toen hij in een betere tot gewonnen stelling zijn pion terug won, aanvaardde Roger het remiseaanbod van zijn tegenstander. Daaraan had hij genoeg voor bekerwinst.


Lino pakte de pion die Bart in de Catalaanse opening offerde, maar in plaats van daar met man en macht te gaan aanhangen, zocht hij meteen actief tegenspel als antwoord op wits kleine voorsprong in ontwikkeling. Wit verloor wat tijd om zijn pion terug te winnen en daarvan profiteerde zwart om het initiatief over te nemen in het centrum. Toen Lino een tactische grap overzag en twee pionnen verloor op de damevleugel, leek Bart de beste papieren te hebben, maar zijn pionnen geraakten niet op gang en zwart speelde sterke, actieve zetten. Met de zware stukken zette hij wit onder druk. Wits stukken werkten niet goed samen en toen Bart zijn koningsstelling verzwakte, liep hij op een counter. Na stukverlies gaf hij op.


Robert Schuermans becommentarieerde beide partijen in zijn gekende, onderhoudende stijl, met veel interessante verwijzingen naar het grootmeesterschaak en naar de schaakliteratuur. Samen met hem blikken we terug op twee boeiende partijen, de beker waardig.

4 reactie op “Roger wint beker Adams”
  1. Super dat er zo veel toeschouwers waren. Altijd jammer dat als je in het zaaltje zit, je Roberts commentaren niet kan volgen. En bij mij, ja daar overheerst nu toch een beetje een Ishtar-gevoel: mijn best gedaan, maar niet goed genoeg en dus toch wat ontgoocheld vanwege de gemiste kans.

  2. De partij begon wel als een damegambiet, maar juist is juist. Overigens is h5 in Rogers partij ook theorie, in tegenstelling tot wat werd gezegd. Die pion wordt in sommige varianten zelfs geofferd.

  3. Rogers h5 is zeker theorie, alleen wordt die nooit verdedigd met g6. Wit kan die h5-pion met de loper van e2 toch niet nemen omdat daarna dan wel g6 volgt en Txh4, gedekt door de dame.
    Er staan trouwens enkele foto’s in de SKOG-fotoalbum, met dank aan fotograaf Wim.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *