Rustdag in Tbilisi

Avatar foto

DoorHerman Callens

sep 19, 2017 288 views

Aan de vooravond van de beslissende halve finales van de World Cup, is het misschien niet onaardig om even te kijken naar de mogelijkheden van de top tien van de wereld. Het zijn, althans in theorie, de sterkste schakers van het moment of van de laatste tijd. Je zou zeggen, in dat selecte groepje heb je de beste kansen om een uitdager te vinden die het Carlsen moeilijk kan maken, als er überhaupt zo iemand zou zijn. Maar vooralsnog is dat geen argument voor FIDE om de zaken anders te organiseren, ze zijn supercontent met wat er nu is, want dat biedt ongetwijfeld vele voordelen van allerlei aard, waar we hier niet meteen op hoeven in te gaan.

Hoe zit het met onze toptien’ers? _LEESMEER_ Duidelijkheidshalve: ik ga deze keer uit van de live ratings, en het draait om de kwalificatiekansen voor het kandidatentornooi.

Carlsen, op 1, mogen we negeren: hij is al wereldkampioen, en wij zijn op zoek naar een uitdager. De volgende negen heren (ja, Yifan Hou is er nog niet, maar dat kan nog komen) hebben allemaal nog kans (of een kansje), behalve de laatste twee: Anand (9) en Nakamura (10) zijn overal uitgeschakeld.

In het beste geval: Aronian (2) elimineert MVL (3) in de World Cup, maar die plaatst zich in extremis met een verbluffende zege in het laatste Grand Prix-tornooi. Caruana (4) plaatst zich via rating (gemiddelde over 2017). Kramnik (5) doet dat verrassend ook, ofwel omdat So de finale haalt in de World Cup, ofwel omdat hij So ratinggewijs nog voorbijsteekt. Mamedyarov (6) behaalt zijn ticket via de Grand Prix. So (7) wordt finalist of winnaar van de World Cup, wat, zoals al geopperd, Kramnik én onze argumentatie goed uitkomt. Helaas kun je niet alles hebben: als het vorige allemaal zo uitdraait, is Grischuk (8) de pineut. We hebben MVL én Mamedyarov al al via de Grand Prix binnengeloodst, er is geen ruimte voor een 3de laureaat.

Niet slecht toch, 6 (op 9) toptien’ers in het kandidatentornooi, met 8 deelnemers en Karjakin (12) al inbegrepen. Alleen de wild card moet er nog bij, en als die dan naar Grischuk, Anand of Nakamura gaat, dan heb je het absolute maximum van 7 toptien’ers! Hoezo loterij?

Even remmen. Er is ook een slechtste geval. Wellicht zijn er zelfs meer, en is het niet zo duidelijk wat slechter is dan wat. Stel dat MVL Aronian uitschakelt. Dan kan Grischuk weer via de Grand Prix. En Aronian, met een ratingconcurrent minder (MVL), kan mogelijk z’n bijna gekurkdroogde ratingwaterkansje toch verzilveren. Dat veronderstelt dan wel dat Caruana,  Kramnik en So niet met alle ratingplaatsen gaan lopen, en dat heeft weer andere repercussies. Enzovoort …

Een ander voorbeeld, misschien realistischer. Aronian (2) wint toch, en MVL is out. Ding (11) wint eveneens en kiepert So uit de World Cup (zie volgende zin). Caruana (4) plaatst zich via rating, voor en met So (7) (zie vorige zin). Radjabov (17) en Ding (11) winnen de Grand Prix, maar omdat Ding al gekwalificeerd is mag Mamedyarov (6) mee als 3de. De wild card gaat naar Giri (13). Dat is, Karjakin (12) inbegrepen, een fiftyfifty. Toegegeven, niet eens zo slecht, want niemand misstaat in dat kandidatengezelschap.

O dat koffiedik kijken!

2 reactie op “Rustdag in Tbilisi”
  1. Vice-wereldkampioenen, spelers die omwille van hun gemiddelde elo worden geselecteerd, wild cards, en oh ja, ook nog toernooiresultaten, … lekker transparant en duidelijk voor iedereen.
    Misschien moeten we gewoon vragen wie er wereldkampioen schaken wordt aan die ene inktvis die de resultaten van het wereldkampioenschap voetbal voorspelde?
    Dan hoeven we alvast niet te speculeren.

    Herman, we spreken elkaar zeker nog binnen een aantal dagen als de resultaten van de Grand Prix gekend zijn. Dan mag je je denkoefening opnieuw maken. Ik kijk er alvast naar uit.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *