Saint Louis, dag 5 en slot

Avatar foto

DoorHerman Callens

aug 16, 2018 213 views

Het is een wat vreemde bedoening, zo’n 3-daagse rapid en 2-daagse blitz in een 4+1-tornooienkader. Er lopen altijd rangschikkingen door elkaar. Je kunt kijken naar de held van de dag – gisteren Vachier-Lagrave, ‘winnaar’ van de eerste dag, de blitz-‘heenronde’ – of naar de potentiële eindheld – gisteren Nakamura en/of Mamedyarov, aan de leiding na 9 ronden rapid en 9 ronden blitz – of zelfs naar de GCT-held – gisteren Nakamura, want de  concurrrentie, in de eerste plaats leider So, liet het nogal zwaar afweten – maar gelukkig viel vandaag alles in een definitieve plooi. _LEESMEER_

In vogelvlucht deze keer, en met de focus op de tenoren. Voor Nakamura zou tornooiwinst bijzonder mooi uitkomen: 2de GCT-zege (na Parijs) en dik aan de leiding in de voorlopige GCT-stand. Met 5,5/9 zou dat moeten lukken, rekende hij. Maar hij verloor al meteen van Karjakin, terwijl Mamedyarov een halfje uitliep, na remise tegen Grischuk. Een ronde later stonden ze weer gelijk: Nakamura So werd remise en Mamedyarov ging plat tegen Dominguez Perez. Intussen had Vachier-Lagrave al de helft van z’n achterstand goedgemaakt, na remise tegen Anand en winst tegen Grischuk. Vervolgens wonnen ze alle drie, kwestie van ook de rest van het veld op afstand te blijven houden. Een ronde later liep Vachier-Lagrave z’n allereerste blitzblauwtje op, tegen Aronian, terwijl Nakamura remiseerde met Anand en Mamedyarov won van Caruana, die toch nog altijd op stek 4 hing. De Azerbeidzjaan dus solo aan kop. Precies halfweg werden de bordjes weer verhangen. Mamedyarov verloor van rechtstreeks concurrent Vachier-Lagrave, Nakamura wist het volle punt te oogsten tegen Grischuk. De De Amerikaan weer eerst, de Fransman warm ademend in de nek van de Azerbeidzjaan. O ja, en dan Caruana, maar wel wat buiten schot, om van de anderen maar te zwijgen.

De laatste vier ronden, nr. 24 om te beginnen. Je gelooft het niet, maar vooraan klonk weer: “Changeeez!” Nakamura kon niet winnen van Dominguez Perez, Mamedyarov en Vachier-Lagrave wel van Caruana en Karjakin. Een gedeelde eerste stek maar weer, en MVL op vinkenslag. Kritieke fase in ronde 25: Mamedyarov gaat onderuit tegen So. Niet het moment, kun je zeggen, want Nakamura wint van Aronian en loopt een vol punt uit, terwijl Vachier-Lagrave, na remise tegen Karjakin, op een half punt nadert van de Azerbeidzjaan. Nog kritieker wordt het in ronde 26: de topper tussen 1 en 2. In de marge (nu ja, wat heet) scoort Vachier-Lagrave alvast een halfje tegen So en wordt virtueel 2de. En ook effectief, want Nakamura verslaat Mamedyarov, en is in één moeite zeker van eindwinst. In de laatste ronde wordt de pil nog een halfje biiterder voor ‘Shak’, want hij haalt ‘maar’ remise, tegen Anand, terwijl Vachier-Lagrave zowaar tornooiwinnaar Nakamura klopt. Dat de Fransman het blitzgedeelte wint (13,5/18, 3 punten voorsprong op Nakamura) zal wel niemand nog doen opkijken.

Wat levert dat nu allemaal op? Eindwinnaar van het Saint Louis Rapid & Blitztornooi 2018 is de Japanse Amerikaan Hikaru Nakamura. Hij behaalde 22,5/27 (ronden, of 22,5/36 punten) en krijgt, als solowinnaar 13 GTC-punten. De rest van de eindrangschikking:

2 Vachier-Lagrave, 21,5 ptn., 10 GTC-ptn.

3 Mamedyarov, 21 ptn., 8 GTC-ptn.

4 Caruana, 20 ptn., 7 GTC-ptn.

5 Aronian, 18 ptn., 6 GTC-ptn.

6 Karjakin, 17 ptn., 5 GTC-ptn.

7 Dominguez Perez, 16 ptn., 4 GTC-ptn. (wild card, nvt)

8 Grischuk, 15,5 ptn., 3 GTC-ptn.

9 So, 15ptn., 2 GTC-ptn.

10 Anand, 13,5 ptn., 1 GTC-pt.

Wat GCT-punten betreft, is dit bijzonder mooi voor Nakamura en nauwelijks minder voor Vachier-Lagrave, maar een ramp voor leider-vooraf en nu leider-af So, en ook voor Karjakin is het mager. Niettemin, het zijn dezelfde vier die de eerste vier GTC-plaatsen bezetten (en dus virtueel finalist zijn voor Londen) als vóór het tornooi, zij het in sterk gewijzigde volgorde, zie de huidige GCT-stand, na 3 tornooien (Leuven, Parijs, Saint Louis):

1 Nakamura, 33

2 Vachier-Lagrave, 25

3 Karjakin, 24

4 So, 23

5 Aronian, 19

6 Mamedyarov, 15

7 Grischuk, 12

8 Caruana, 11

9 Anand, 9

Meteen is duidelijk hoe ingrijpend Saint Louis de kaarten heeft geschud. Nakamura heeft een straat voorsprong en de drie op een kluitje achter hem zitten, lijken niet dadelijk veel te vrezen te hebben van de ‘naaste’ achtervolgers, Aronian, op ten minste een halve straat, en Mamedyarov, een hele. Er is echter nog het ‘klassieke’ addertje onder het gras. Ja, pun intended, beschouw het maar als een woordspeling: binnen een paar dagen begint het 4de en laatste (finale niet meegerekend) GCT-tornooi, de Saint Louis (alweer) Sinquefield Cup, en dat is het enige klassieke tornooi van de vier, en daarom zijn er dubbele punten te verdienen. Dat reduceert die straten van daarnet een beetje, zodat er op z’n minst een sprankeltje meer hoop is voor de nrs. 5 en misschien ook 6 om nog een ultieme gooi te doen naar de laatste of voorlaatste finaleplaats. Hoewel, klassiek is anders: je moet er rekening mee houden dat de klassieke toppers zullen meedoen voor de beste plaatsen en dus punten wegkapen van wie ze nodig heeft. Caruana, bijvoorbeeld. Geen held in snelschaak (hoewel best goed deze keer), geen kans op een finaleplaats, maar vast wel kandidaat top 3, 2 of zelfs 1. Een andere mogelijke kink (zeg maar king) in de kabel is de nieuwe wild card: Magnus Carlsen (Dominguez Perez valt weer weg, zoals eerder Giri, Leuven, en Kramnik, Parijs). Die doet niet mee voor de eindstand, maar ’t is wel een puntenpakkerke. Kortom, de concurrentie is redelijk moordend voor wie nog een sprong moet maken.

We zien het allemaal zeer binnenkort. Zaterdag 18 augustus: eerste ronde van de Saint Louis Sinquefield Cup. Met Carlsen en Caruana, en hun vermoedelijk laatste confrontatie voor de grote clash in november: 7de ronde deze keer, zaterdag 25 agustus, en Carlsen heeft wit.

We sluiten af zoals we gisteren begonnen: met een berichtje. In het Chinese Wenzhou heeft Liren Ding een 4-partijentweekamp gespeeld met de Bulgaar Veselin Topalov. Ding won de 1ste en de laatste partij, en speelde remise in de 2de en de 3de. Daarmee doorbreekt hij (de 1ste partij volstond al) de magische grens van 2800 ELO, wat hij normaal gezien een paar maanden geleden al zou hebben gedaan, in het Noorse Altibox, als hij op de rustdag niet van z’n fiets was gedonderd en geen heupbreuk had opgelopen. Hij komt nu op 2804 (live rating), is de eerste Chinees met of boven 2800 en de 14de speler ooit. Daarbovenop is hij nu al 82 partijen ongeslagen! Waar gaat dat eindigen?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *