Al vier dagen lang strijden maar liefst 197 landen, waaronder België, op de schaakolympiade te Budapest voor de “olympische” titel. De favorieten voor goud zijn ongetwijfeld de VS en India. De VS met ervaren toppers Caruana (2798), So (2752), Dominguez (2748), Aronian (2729) en India met al hun opkomende jonge talenten in één team: Gukesh (2764), Praggnanandhaa (2750), Erigaisi (2778), Vidit (2720). Anderzijds maken China, als wereldkampioen Ding wat in form is, Oezbekistan, de vorige kampioen, en Noorwegen, met Carlsen op het eerste bord, zeker ook kans. De Belgen starten in de 49ste positie met de volgende line-up: 1. Daniel Dardha (2603) 2. Thibaut Vandenbussche (2461) 3. Sim Maerevoet (2432) 4. Mher Hovannisyan (2414).
In de eerste rondes zijn vaak de elo-verschillen zo groot dat de toplanden vrij gemakkelijk hun partijen winnen. Na vier rondes zijn er nog 8 landen met een maximum-score: India, Spanje, China, Vietnam, Azerbeidzjan, Polen, Hongarije en Oekraïne. Ronde 4 had twee serieuze verrassingen in petto: Oekraïne versloeg de VS 2,5-1,5 met in de hoofdrol een u welbekende Vasyl Ivanchuk die Wesley So versloeg met de witte stukken. Een revanche voor 15 jaar geleden, toen Ivanchuk verloor van 15-jarige So en zijn ‘retirement’ omwille van dit verlies aankondigde. De tweede verrassing was dat Vietnam won van Oezbekistan (3-1) en zich met een gemiddeld elo van ‘slechts’ 2593 bij de leiders mag rekenen. Voorlopig hebben India en China op papier dus de beste positie met nog 7 rondes te gaan. Ook opvallend is de prestatie van de 13-jarige Kaan Erdogmus, onthoud de naam, met 4/4 op het derde bord van Turkije is hij de jongste schaker ooit met een live-elo van meer dan 2600!
De Belgen:
In de eerste ronde komen we uit tegen Mauritius. Met een elo-verschil van 400 punten op elk bord zou dit geen probleem mogen zijn. We wonnen 3,5-0,5 , toch opmerkelijk is dat grootmeester Hovanissyan niet verder dan remise geraakte tegen een 1894.
In de tweede ronde treffen we meteen een top-10 land, Nederland. Tegen Anish Giri (2724) en Jorden Van Foreest (2696) op de eerste borden en ook bord 3 en 4 2600-plussers zijn de Belgen duidelijk de underdog, al viel daar tijdens de partijen niet veel van te merken. De clash der lage landen begon evenwichtig met kansen voor beide teams. Uiteindelijk hield Dardha stand met zwart tegen Giri en speelden ook Hovannisyan en Maerevoet gelijk tegen op papier sterkere tegenstanders. Met 3 remises kwam dus alles aan op Vandenbussche – Van Foreest. Jammer genoeg blundert Vandenbussche een pion in een gelijke stelling met vier minuten op de klok en behalen we net geen gelijkspel tegen Nederland… eindscore 1,5-2,5.
De derde ronde zijn we opnieuw favoriet tegen Zuid-Korea, niet echt een schaakland en 1e bord IM Lee Junhyeok (2364). We leken dus op het eerste zicht al half gewonnen, tot Vandenbussche met zwart na 25 zetten verloren stond tegen Ahn Hongjin (2251)… 1-0. Gelukkig kon Maerevoet de Belgen terug op gelijke hoogte brengen, Hovannisyan speelde gelijk. Dardha speelde één van de langst-durende partijen die dag tegen Lee maar kwam niet verder dan remise. We spelen dus licht teleurstellend gelijk tegen Zuid Korea, 2-2.
Ronde vier tegen El Salvador, gemiddeld elo 2201. Dit was een echte drama-dag voor de Belgische ploeg. Waarschijnlijk ook voor de drie teamgenoten die Vandenbussche met 22 minuten op de klok zien opgeven in de volgende stelling met wit, zou jij ook opgeven?
En wat tegen Giri een uitstekend resultaat is, is dat niet tegen Giron Ernesto (2276), Dardha speelt wederom remise. Met nog een overwinning van Hovannisyan en gelijkspel van Maerevoet spelen we gelijk tegen El Salvador en daar kunnen we niet tevreden mee zijn. 2-2.
Bij de vrouwen zijn India en Georgië de favorieten. India staat dan ook aan de leiding na vier rondes, vooral 18-jarige IM Divya Deshmukh (2483) blinkt uit met een straffe 4/4. Ons vrouwenteam: 1. Hanne Goossens 2. Daria Vanduyfhuys 3. Tyani De Rycke 4. Diana Musabayeva.
Ons vrouwenteam doet het voorlopig beter dan de mannen. Ze wonnen van Oman met een clean sweep: 4-0. Verloren 1-3 van Duitsland, een sterke ploeg met onder meer GM Elizabeth Paehtz op bord 1. Wonnen van Andorra met 3-1 en speelde gelijk tegen Costa Rica: 2-2.
Een jammerlijke start voor Goossens met 0/4 op het eerste bord, voorlopig houden De Rycke en Vanduyfhuys het team staande met elks 3,5/4.
Nog enkele leuke stellingen:
Ronde 2: Adham-Abdusattorov, zwart heeft een stuk minder en gaat vol voor de zwakke witte koning. Een aantal stukken kan wit best niet verplaatsen maar hoe gebruikt zwart dit om het af te maken?
Ronde 4: Ivanchuk-So, de aanval is de beste verdediging… wat is de enige zet die wint voor wit?
Leuk artikel, Lucas!
Goed dat je de aandacht vestigt op de jonge Turk Yagiz Kaan Erdogmus. Hij is vandaag ook de jongste GM ter wereld, en de 4de jongste ooit.
Over die eerste stelling, en de vraag of we net als Vandenbussche zouden opgeven. Nee, verdorie: 1. Dxg7+ Kxg7 2. Pf5+ Kf6 3. Txc4 en wat heeft zwart nog te dreigen? In het vervolg (als ik dat goed zie) verliest wit eerst zijn zonet behaalde pluspion en wint hij vervolgens een andere: 3. … Lxg4! 4. Txg4 Kxf5 5. Tg7. Geef mij maar wit, denk ik dan. Als je dát opgeeft, daar slaap je toch niet van?
Bedankt Herman! Je analyse is helemaal correct, wit staat een beetje beter. Bizar is ook dat de laatste zet Qxc4 een pion pakt en deze zet dus geen verrassing kon zijn.