Nog drie rondes te gaan op de Olympiade en de spanning neemt toe: de toplanden beginnen elkaar steeds vaker te treffen en daarbij kan het resultaat van slechts één partij soms het verschil tussen een overwinning en een nederlaag betekenen. Voorlopig is één land vrijwel niet te stoppen, India blijft maar winnen en is nu al goed voor 8 overwinningen op rij en geen enkele nederlaag. Misschien nog indrukwekkender is dat zelfs individueel nog niemand een partij heeft verloren in team India, zo zijn ze goed voor 10 remises en 22 overwinningen! Ze staan alleen aan de leiding met 16 punten en zijn hét te kloppen team wil de rest nog kans op goud maken. Op gedeelde tweede plaats staan Oezbekistan en Hongarije met 14 punten. China, de VS en Iran vervolledigen de top 6 en staan met 13 punten op een gedeelde derde plaats. Voorlopig lijken dit dus de medaillekandidaten al zouden landen met 12 punten, zoals Noorwegen, zeker nog kunnen stunten. De Belgen hebben zich herpakt na een moeilijke start en staan met 10 punten op een gedeelde 30e plaats.
De belangrijkste clash tot nu toe vond plaats in ronde 7 tussen India en China. Niet alleen twee topfavorieten die elkaar treffen maar ook misschien een preview op bord één naar het Wereldkampioenschap te Singapore eind november van dit jaar: Gukesh vs Ding! Jammer genoeg ging Ding de clash uit de weg, misschien om tactische redenen, misschien omdat hij de dag ervoor verloor van Le Quang Liem, niemand die het weet. Het werd dus Gukesh(2764) tegen Wei Yi(2762) op bord één. Relatief snel speelden borden twee, drie en vier gelijk en waren alle ogen gericht op Gukesh en Wei Yi. Het werd een heel dynamische partij met kansen voor beiden, rond zet 35 komen ze in een eindspel terecht waar Gukesh twee paarden voor een toren heeft: je kan zelf zien hoe hij dit wist te winnen… 2,5-1,5 India
Als we individueel naar de prestaties kijken, zien we dat Carlsen met 5/6 en Caruana met 5,5/7 presteren zoals van hen wordt verwacht en hun respectievelijke teams goed helpen. Toch zijn het drie anderen die nóg meer opvallen, omdat ze simpelweg nog beter scoren en een pak meer stijgen op de wereldranglijst. Gukesh haalt maar liefst 6,5/7, Erigaisi 7,5/8 en Abdusattorov van Oezbekistan eveneens 7,5/8. Met Ding die 2/5 scoort ziet het er dus niet bepaald goed uit voor Ding, twee maanden voor het WK.
De Belgen:
Aangezien we niet zo’n denderende start hadden, komen we in ronde 5 uit tegen Maleisië, een team zonder IM’s noch GM’s. Dardha wint met wit van Tan Yun Ying(2322) en bezorgt daar België de overwinning mee, de rest speelde remise. 2,5-1,5 België dus. Welke continuatie levert een hopeloze stelling op voor zwart en speelde Dardha hier? (er is geen mat maar het staat +7)
In ronde 6 treffen we Ecuador, op alle borden hebben we minstens 200 elo-punten meer, en op bord één moet IM Santos Flores Alberto die als IM nog maar 2168 elo-punten heeft het tegen GM Daniel Dardha opnemen. Dardha won dan ook zonder problemen. Vandenbussche echter werkte zich wel weer in de problemen en verliest een paard eindspel met een pion minder. In ronde vijf speelde hij niet mee waardoor hij na ronde zes 0/4 staat, heel jammer. Maerevoet en Hovhannisyan spelen gelijk, we behalen dus een povere 2-2 tegen Ecuador.
Ronde 7 komen we uit tegen Tunesië (gemiddelde elo 2148) en voor de vijfde keer op rij zijn we op papier veel beter. Dit keer waren we zo erg favoriet dat Dardha zelfs niet mee speelde. Dat wil zeggen dat je dan ook is mag winnen natuurlijk, en dat gebeurde ook. Vandenbussche (eindelijk), Hovhannisyan en Lennert Lenaerts, onze reserve-speler die ik nog niet vermeld had, wonnen hun partij, Maerevoet verloor. Dat lijkt allemaal rozengeur en maneschijn, maar Vandenbussche stond heel de partij knal verloren (Stockfish: +5.8) en Hovhannisyan stond pot remise voor 20 zetten in het eindspel. De gok van Dardha niet in te zetten had dus bijna compleet fout uitgedraaid in een nederlaag. Maarja, eind goed al goed, we winnen 3-1.
In ronde 8 spelen we gelijk tegen Hongarije(2), Hongarije heeft als thuisland namelijk meerdere teams. Vandenbussche wint een toren eindspel van Banusz Tamas(2605) en heeft zich uitstekend herpakt deze laatste twee rondes. Hovannisyan verliest van Prohaszka Peter(2542) en de rest speelt gelijk. 2-2 dus tegen Hongarije(2), een goed resultaat tegen een sterk(er) team!
Bij de vrouwen staan India, Polen en Kazachstan gedeeld aan de leiding met 14 punten. gevolgd door de VS, Armenië en Oekraïne met 13 punten. In ronde 5 wonnen het Belgische vrouwenteam van Zuid-Afrika met een mooie 3-1 overwinning. Ronde 6 verliezen we van een sterker Canada, Tyani De Rycke is de enige die haar partij weet te winnen, dit tegen WIM Li Yunshan(2268)… 1,5-2,5 verlies. Ronde 7 winnen we terecht van een zwakker Nieuw-Zeeland: 2,5-1,5. We verliezen ten slotte in ronde 8 tegen Oostenrijk met 1-3, we konden wel twee remises houden.
Na 8 rondes staan de dames gedeeld 49ste, één plaats lager dan hun startpositie, niet slecht dus. Tyani De Rycke presteert tot nu toe het beste met 7/9.
Speelde Daniel Tg4? Die zet omvat meerdere dreigingen.
Ik vraag me echt af hoe de witte koning daar verzeild geraakte. Ik zou me daar niet comfortabel bij voelen, maar ik ben geen GM
Hoe de witte koning daar geraakte is inderdaad opmerkelijk. En volgens mij kan Tg4 daarom gecountered worden het g5+. Mij lijkt 1. Pxh6+ dwingender. Zwart moet 1….gxPh6, anders volgt 2. Pxf7+. 3. Tg4+ Tg5 (anders valt dit toren op e5). En nu die lange diagonaal leeg is, lijkt 3. Dc3 met dreiging 4. Dh8#. Echt zeker ben ik niet want zwart kan antwoorden met 3… TxTg4+ 4. KxTg4 Dc8+ en dan betwijfel ik sterk of de witte koning een veilig veld heeft.
Amai sorry voor de verwarring, koning moet op g1 staan natuurlijk (heb het aangepast), Tg4 is een goed idee maar de foute volgorde zoals Pascal al aanhaalde, 1 Tg4 Txf5! 2 Dxf5 De2 en de dame valt zowel de toren als de loper aan, na Tb1 volgt dan Tb8 en zwart wint een 2e stuk voor de toren (de tempo’s werken voor zwart omdat ook backrank mate wordt gedreigd in sommige lijnen)
ja op g1 staat de koning een pak comfortabeler 🙂
Maar dan nog wint wit niet na Tg4 door Txf5.
Instructieve stelling
Ik keek ook meteen na 1.Pxh6 en nu 1…gxh6 2.Tg4+ Tg5 3.Txg5 hxg5 4.Dc3 f6 (ik zie niets anders) 5.Dxf6. Zwart moet nu de zevende rij dekken met 5…Da7 maar dan volgt 6.Dh8+ Kf7 7.Dh7+ Ke8 en had zwart 5…Ta7 i.p.v. 5…Da7 gespeeld dan volgde nu Td8#. Ik zie nu geen mat maar wel 8.Dg6+ Df7 9.Dxc6+ en wit wint zijn toren terug met bonus.
Helemaal juist, Jan!