Shenzhen Masters

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 28, 2019 323 views

Of voluit de 3de Shenzhen Longgong Masters Dute Cup (in de miljoenenstad Shenzhen, vlakbij Hong Kong en Guangzhou (aka Kanton), China. Als u hier een dejà vu hebt, ik ook, want het is nog geen half jaar geleden dat ik u uitgebreid onderhield over de stad en haar omgeving, ter gelegenheid van de 2de editie van deze zeskamp (4 t/m 14-11-2018). Is dat dan twee keer per jaar, dit tornooi? Geen idee, maar als je binnen de 6 maanden met een nieuwe editie komt, dan zou het natuurlijk kunnen. Anderzijds, de 1ste editie, in 2017, had plaats van 23-03 t/m 02-04, bij benadering zoals nu. Het minste wat je kunt zeggen is dat de tussentijd nogal variabel is. Maar laten we het over het schaakgebeuren zelf hebben. _LEESMEER_

Het ging dus om een zeskamp, en 3 van de 6 deelnemers waren vaste waarden: Giri, Ding en Yu hebben al elke keer meegedaan. Harikrishna deed voor de 2de keer mee, en verder waren er twee neofieten, Rapport en Jakovenko. Gemiddeld 2754 ELO, dat is niet niks. Leuk (nu ja) detail: in de vorige editie, waar het gemiddelde nog net iets hoger lag (2766), zag Ding zijn recordreeks van 100 partijen zonder nederlaag worden afgebroken: in partij 101 verloor hij van tornooiwinnaar Vachier-Lagrave.

Een half jaar geleden regende het rondenlang remises, maar nu was het Giri die al in de 2de ronde de ban brak door Harikrishna in te pakken. Beiden hadden overigens wat goed te maken, nadat ze recent enig broddelschaak ten beste, pardon: slechtste, hadden gegeven, en dat zouden ze ook doen. Harikrishna sloeg meteen terug, eerst ten nadele van Rapport, en vervolgens van Ding. Die herstelde zich in de 5de ronde tegen Jakovenko, terwijl Harikrishna doorstoomde naar de leidersplek halfweg, na winst tegen Yu.

In ronde 6 behaalde de Indiër zijn 4de opeenvolgende zege, maar naaste achtervolger Giri gaf niet af. De respectievelijke slachtoffers waren alweer Jakovenko en Yu. De 7de ronde werd een maat voor niets: iedereen remise. In de 8ste bracht Harikrishna nog wat extra spanning in de keet: hij verloor van Rapport, zodat Giri zich weer mee op 1 kon hijsen. Niet getreurd, moet hij gedacht hebben, want vervolgens klopte hij Yu, terwijl Giri niet voorbij Rapport geraakte.  

Het was wat je noemt lekker spannend. Met nog één ronde te gaan had Harikrishna een halfje voor op Giri, maar hij moest wel met zwart tegen Ding terwijl Giri wit had tegen Jakovenko. Mochten de heren ex-aequo eindigen, dan zou Giri winnen, want het eerste scheidingscriterium was ‘onderlinge partijen’, en de Nederlander had er eentje gewonnen en het andertje niet verloren.

En Ding liet Harikrishna nog even zien wat een nummer drie des werelds zoal vermag: een model-Engelse partij annex het thema van de open c-lijn en bovenop groots gehinnik, meer moest dat niet zijn. Na 73 zetten moest de Indiër berusten. Concurrent Giri trok daarentegen wel het hele laken naar zich toe, al had hij daar uiteindelijk 97 zetten en de (zowat) volledige 7 uur voor nodig. Uiteraard wist hij dan al een tijdje dat remise zou volstaan, maar, verklaarde hij achteraf, het was het soort stelling waar je niet echt kunt kiezen: als je niet voor de winst gaat, krijg je het wellicht nog moeilijk om niet te verliezen, en dus speel je niet op remise.

Daarmee voltrok zich een zeldzaam feit (Carlsen noemde het al strijdig met de natuurwetten): Giri die een (super)tornooi wint. Niet alleen dat, maar ook nog eens op Koningsdag en dag op dag twee jaar nadat hij de Reykjavik Open (qua niveau minder super) had gewonnen. Hij heeft had wat met die dag, de Nederlandse topgrootmeester. Sommige commentatoren haastten zich dan ook om hem uit te roepen tot (vrij vertaald) Koning Giri, de koning van 27 april. Niet Carlsen, natuurlijk, die jende liever dat Shenzhen toch maar een ‘soft’ supertornooi was, waarop Giri retourneerde dat hij makkelijk praten had: Carlsen speelde alleen maar zulke tornooien, want hij moest nooit tegen Carlsen en alle anderen wel. En zo gaan de plaagtweets tussen de twee ongetwijfeld nog lang voort …

Over Carlsen trouwens: die is in de Grenke Classic aardig bezig, en wel zodanig dat hij weer zo’n beetje in de buurt van z’n hoogste ELO ooit begint te komen. U hoort er nog van, binnenkort!

2 reactie op “Shenzhen Masters”
  1. Verslag SKOG 2: “Acht skoggers bleven nog na voor een gezellig etentje.”

    Verslag SKOG 1: “Na de laatste partij was er traditioneel nog een etentje we waren toch nog met vijftien man.”

    😀

    Op naar de 20 :p

  2. De ene kan blijkbaar al beter tellen dan de andere 🙂
    Voor de statistieken: we waren met 8.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *