“We gaan vanavond naar de slachtbank.” Dat hoorden we van een van onze Beverse tegenstanders zeggen toen de partijen al even bezig waren. Toegegeven, ook al zijn we vriendelijke mensen die in het dagelijks leven niemand slachten, SKOG 1 stak op elk bord minstens 400 ELO-punten boven de tegenstand uit (we kunnen het ook niet helpen). Maar net zoals bij vorige ontmoetingen leidde dat niet tot een complete walk-over, want voor de vijfde keer moest een van onze tenoren een halfje toegeven. Dat was ditmaal het geval voor Bart (4), met zwart, die in een niet-alledaagse Skandinaviër de opening bijna volledig overliet aan enthousiast gehuppel met zijn cavalerie. Dat leverde wit een gederokeerde koning op maar ook een fameuze voorsprong in ontwikkeling, een stevig ruimtelijk overwicht en een duurzaam initiatief. Gelukkig hield Bart het hoofd koel en hoewel zijn tegenstander fel aandrong, werd de partij toch remise. Het was de laatste maar ook de boeiendste partij van de avond. Die was begonnen met een zege van Jan (3), die in de opening snel voordeel kreeg maar de beslissing pas wist te forceren toen zijn tegenstander in de fout ging. Zwart probeerde nog even een inferieur eindspel met een pion en kwaliteit minder te houden, maar na een vijftal zetten wierp hij toch maar de handdoek in de ring. Daniël (1) speelde zoals wel vaker een rustige partij waarin hij een eerste positioneel voordeel verwierf en vervolgens dat voordeel steeds verder uitbouwde. Op die manier won hij eerst een pion en dan nog een. Zwart probeerde het tij nog te keren met een ultiem stukoffer maar dat bleek niet te werken. Ten slotte moest Dries (2) een tijdje manoeuvreren om het witte initiatief te neutraliseren en zijn stukken te richten op zwaktes in de witte stelling. Dat laatste leverde hem een pion op en initiatief op de damevleugel op. Even moest hij opletten voor tegenspel op de zevende rij, maar toen wit behalve zijn pion ook een stuk moest afgeven, was het over en out.

Daarmee blijft SKOG 1 uiteraard aan de leiding met het maximum van de matchpunten. Op basis van de bordpunten is het theoretisch zelfs mogelijk dat we nu al kampioen zijn, maar dat weten we pas wanneer alle matchen van deze ronde gespeeld zijn.

Een reactie op “SKOG 1 – Beveren 2: 3,5-0,5”
  1. Proficiat!
    Ik vind het heel inspirerend om aanpalend aan onze eerste ploeg te spelen. Dat aura van “onoverwinnelijkheid” lijkt gevoelsmatig ook wat af te stralen op de borden van de vierde ploeg. Dat is mooi meegenomen en weerspiegelt zich ook in onze resultaten. 😏

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *