Super-Sint-Petersburg

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 7, 2017 311 views

Nu Londen een dag stil ligt, en de enige twee verliezers hun wonden likken en een aantal anderen hun gemiste kansen bewenen, hebben we even tijd voor de Russische Superfinale(s) in Sint-Petersburg (over de foto straks meer), want daar ging men vandaag gewoon door, met ronde 5. De vorige dagen werden u van dat tornooi (met heren- en damesgroep) hooguit wat summiere flashes geserveerd, zo nog snelsnel achter het nieuws uit Londen, maar we kunnen er nu wel iets meer over kwijt. De deelnemers (bij de mannen) vormen _LEESMEER_een mix van door de wol geverfde routiniers zoals Svidler en hongerige opkomende talenten zoals Fedoseev en, anders dan in Londen, er wordt geregeld gewonnen/verloren en het gaat er attractief, creatief en dramatisch aan toe.  

Het is misschien interessant om een paar details in de marge te vertellen (zo niet: ga direct naar de volgende alinea). Het tornooi wordt namelijk gespeeld in een museum, een optie die de president van de Russische Schaakfederatie, Iljoemzjinov-vriendje Andrej Filatov nogal genegen is. Het gaat om het Museum voor de Politieke Geschiedenis van Rusland. Het huis was ooit eigendom van de prima ballerina Mathilda-Marie Feliksovna Ksjesinska, die op haar zeventiende een relatie begon met de latere tsaar Nicolaas II die drie jaar zou duren en zich nadien amoureus, euh, onderhield met een paar andere groothertogen van de Romanovs. Later zou ze uitwijken naar Parijs, waar ze in 1929 haar eigen succesvolle balletschool zou opstarten. De controversiële Russische film "Matilda" was gebaseerd op haar leven.

De eerste vier ronden werden gedomineerd door Vladimir Fedoseev en Daniil Dubov. De eerste, wiens flamboyante en compromisloze stijl (beetje à la Michail Tal) bij velen in de smaak valt, bleef ongeslagen, zijn jonge, talentvolle en ambiteuze kompaan verloor slechts één halfje. Niet dat er geen tegenstand van tel zou zijn. De eeuwige Peter Svidler, al zeven keer Russisch kampioen, regerend kampioen Alexander Riazantsev, regerend Europees Kampioen (en thuisspeler) Maxim Matlakov en een pak onbetwiste talenten zoals Ernesto Inarkiev, Evgeny Tomashevsky, Nikita Vitiugov, …

Het was Inarkiev, die in de 5de ronde Fedoseev een eerste halfje kon ontfutselen, maar toch verstevigt die zijn leidersplaats tot een voorsprong van een heel punt, omdat Dubov de boot in ging tegen Tomashevsky. Met een nieuwe zege, Romanov was de ongelukkige van dienst,  klimt Svidler intussen naar de 3de stek, om het jonge grut daarboven duidelijk te maken dat ze nog niet met hem klaar zijn.

Bij de vrouwen – u had wellicht nog van weinig participantes gehoord, same as me – liep jong talent en eenzame leidster Alina Kashlinskaya (foto, zie PS onderaan) haar eerste nul op, tegen Kovalevskaya, die daarmee het tornooi weer helemaal openblies. Profiteuses waren Valentina Gunina, die won van Goryachkina en Olga Girya, die uiteindelijk Galliamova onderuit kreeg. Beiden nemen de eerste plaats over van Kashlinskaya, die op een half punt volgt en maar net zoveel voor heeft op het viertal dat haar op de ongetwijfeld bevallige hielen zit.

PS Op de foto – niet van dit tornooi trouwens – ziet u niet alleen de 24-jarige Alina u lieftallig toelachen, maar links op de achtergrond merkt u ook een 73-jarige oudere heer op, en dat is, tenzij ik mij zwaar vergis, de Duits-Tsjechische grootmeester Vlastimil Hort. En wat dan nog, vraagt u zich af, maar alle iets oudere en langjarige SKOG-leden zullen zich herinneren dat de bijzonder sympathieke Hort ooit een simultaan is komen geven ter clublokale. Ergens eind jaren (19)70, begin jaren (19)80, schat ik. Zelf was ik een van de gelukkigen, alvast wat deelnemen betreft. En aangezien dat toch belangrijker is dan winnen, kunt u meteen afleiden wat ik toen op de 20ste zet heb gedaan. Maar ik maak mij sterk dat u daar deze tip ‘geeneens’ voor nodig had …  

Nog 4 ronden in Londen, en 6 in Sint-Petersburg!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *