Super8 en Super2

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 17, 2017 301 views

Laatste ronde (2 dagen geleden al), en kijken dus wie van het kwartet van gisteren (10de ronde) met de eindwinst gaat lopen. Cruciaal was de partij van Svidler en Malakhov, want wie won schakelde meteen een rechtstreekse concurrent uit en bij remise hing alles af van wat de twee anderen van het viertal zouden doen. Oude rot in het vak – al 7 titels – Svidler deed wat moest en speelde Malakhov naar huis. Daarmee was hij zeker eerst, maar niet noodzakelijk _LEESMEER_alleen. Vitiugov won ook (van Volkov) en nestelde zich mee op de eerste stek. De vierde, Fedoseev, die een groot deel van het tornooi had geleid, kwam niet verder dan remise (tegen Romanov) en was eraan voor de moeite. Ex-medeleider Dubov nam Inarkiev nog te grazen en deed nog mee voor de medailles.

Svidler en Vitiugov mochten het dus onder elkaar aflappen in a tiebreak, wat doorgaans begint met twee rapidpartijen. Hier ook, alleen bleef het daar ook in één moeite toe beperkt, want Svidler haalde de beide partijen naar zich toe en won, voor de achtste keer al, de Superfinale van het Russische kampioenschap. De arme Fedoseev, zo lang aan de kop, zag zijn bronzen medaille in extremis nog weggesnoept worden door Dubov, die een betere SB-score had.

Bij de dames ging het in eerste instantie om het leidende tweetal, dan de enige derde en ten slotte de drie daarachter. Maar er kwam maar één overwinning uit de schaakbus: Kashlinskaya, die een paar keer had geflirt met eindwinstkansen, nam haar laatste kans waar en won van Galliamova. Daarmee kwam ze op gelijke hoogte met eenzame derde Girya, maar met betere SB-papieren en dus brons. Maar de eerste twee, Pogonina en Goryachkina, bleven door hun respectievelijke remises buiten schot en dat leverde ook hier een tiebreak op. Opnieuw werd de zaak in slechts twee rapidpartijen afgehaspeld: de 19-jarige Goryachkina won, met een droge 2-0 en al voor de 2de keer, de vrouwelijke Superfinale. Gaat ze Svidler achterna?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *