EuRapidenBlitz

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 18, 2017 409 views

In het Poolse Katowice, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Silezië, vond de voorbije dagen het Europees Rapid- en Blitzkampioenschap plaats. Een en ander liep wat verrassend af, maar je moet al goed op de hoogte zijn om dat volledig naar waarde te kunnen schatten. De deelnemerslijst bulkte namelijk van de “minder bekende” namen – in feite een heel leger van nobele onbekenden, maar allemaal wel met een ELO waarvan uw verslaggever alleen maar kan dromen – en dan is de naam van de winnaar ook niet meteen _LEESMEER_veelzeggend.

Enfin. Het rapidtornooi werd gewonnen door de 19-jarige IM Maxim Vavulin uit Rusland, met 10/11 nota bene, en dat was in zo verre verrassend dat hij, met z’n ELO van 2485,  pas als 68ste stond genoteerd in de startlijst. Faut le faire. Op de 2de plaats vinden we opkomend talent en thuisspeler Jan-Krzysztof Duda (ELO 2678), behoorlijk balend omdat hij met 9/9 was begonnen, dan remise speelde en in de laatste ronde een nul aan de broek kreeg vanwege de uiteindelijke winnaar Vavulin, een kleine 200 ELO minder sterk.

In het blitztornooi ging de eindzege naar het nummer 24 op de startlijst, de Witrussische GM en voormalig jeugdwereldkampioen (U14, 2003) Sergei Zhigalko (ELO 2587), die 18/22 scoorde. Tweede, op een half punt, was een andere oud- jeugdwereldkampioen (U10, 1992), de Engelse GM Luke McShane (ELO 2702). Ook Duda, die hier 4de eindigde, is trouwens een oud-jeugdwereldkampioen (U10, 2008).

Veel nobele onbekenden, zei ik al – van de topscorers hierboven kende ik vooraf alleen Duda – maar daarbij moet je weten dat er in beide tornooien meer dan 1000 deelnemers waren. Het gebeuren vond dan ook plaats in het Spodek, een multifunctionele ruimte van voldoende gigantische omvang om het hele spelerscontingent nog zelfs aangenaam ruim te installeren. Chapeau, maar dan in het Pools. Bij het hengelen naar bekende namen vind ik in de rapidstand (1-20), naast Duda, alleen Wojtaszek (op 7), Fressinet (op 9), Kovalenko (op 18) en Ponomariov (op 20). Plus misschien twee of drie van wie je het niet zeker weet. In de blitzstand vind ik bovendien, naast (de) al genoemden, Navara (op 5) en Tari (op 19). Al bij al en ondanks meer dan 1000 deelnemers, is er dan ook veel volk dat ontbreekt.   

Maar laten we tot de pointe komen van dit verslag, want ja, die is er! In de laatste week van het jaar krijgen we namelijk een rapid- en blitzgebeuren dat we rustig nu al als spraakmakender mogen catalogeren: van 26 tot 30 december 2017 vinden in Riyad, Saoedi-Arabië, de Wereldkampioenschappen Rapid en Blitz plaats. Titelverdedigende schuivers zijn respectievelijk Sergej Karjakin en Vassily Ivanchuk. Ene Magnus Carlsen is trouwens ook van de partij. Kortom, verlies tussen al het gefeest ’van dees dagen’ de schaakfestiviteiten niet uit het oog!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *