Tata 9/10 en Gibra 1/2

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 24, 2018 137 views

GISTEREN. Het verslag over Tata Steel, dag 9, kan kort zijn. Giri won, zowat uit het niets, toen Matlakov een foutje maakte, en werd daarmee alleen leider. De anderen consolideerden, al was dat niet noodzakelijk oninteressant. Caruana en Adhiban, bij voorbeeld, vochten het uit tot op de blote koningen. En met een toch wel bijzonder gevoel voor humor gebruikte Hou de beproefde tactiek om tegen Jones materiaal voor te geven. Had ze een ander ook zien doen, en die had de Engelsman netjes ingepakt. En ja, het scheelde niet veel of hij ging weer de boot in. _LEESMEER_

Bij de Challengers speelden de leiders, Korobov en Vidit, beiden remise. Hun voorsprong slinkt tot 1,5 punt, nog ruim riant. Dat is precies evenveel als SKOG behaalde in de tienkampen: een halfje voor Frank en de volle pot voor Kenneth. Goed zo, jongens, keep it up!

Ook Tradewise Gibraltar is begonnen, en daar volgen we in eerste instantie de Masters. Een Zwitserse formule en zowat 280 deelnemers, dat noopt tot selectief berichten. Belgen, opvallende uitslag(en), leider(s), diversen … Laten we bij dat eerste beginnen, we zitten meteen ook bij het tweede.

Stefan Docx (2442) won vlot van een Nigeriaan met een alleszins heerlijke naam en een (voor dat niveau) bescheiden elo: Adewole Adeyinka (2001). Mooi, maar we hadden het wel zo’n beetje verwacht. Andy Baert (2164), daarentegen, sloeg alle verwachtingen aan diggelen, door te winnen van een GM (type W) van +2500! En wat voor één: de 20-jarige Tingjie Lei (2531), de 3de Chinese, na Yifan Hou en Wenjun Ju, en vóór “wereldkampioene” Zhongyi Tan, en het nummer 8 van de vrouwenwereld. Dat gaat jaren mee!

Bij onze taalgenoten uit het noorden wist Peter Lombaers (2345) Ivan Cheparinov (2699) een oplawaai te verkopen. Cheparinov, u weet het nog (zie mijn stukje van 7 januari, “Gibral-Tata-r“), is die Bulgaar die op Corus 2008 zo onhebbelijk weigerde Nigel Short de hand te schudden. Toevallig detail: ik vind net een filmpje van Gibraltar 2017, 1ste ronde, LombaersShort, met de Engelsman ‘dead lost’ en ‘praying for a miracle’, en de Nederlander die het tot stand brengt. Zou Nigel ervan genoten hebben hoe ook Lombaers die Cheparinov aftroefde? Guess so.

Van de groten viel Aronian wat uit de toon: (vecht)remise tegen een Hongaarse van 2350. Ook Harikrishna kon geen afstand nemen ondanks z’n 400 elo meer. Dubov, onlangs nog sterk in Sint-Petersburg, verloor zelfs van iemand met 364 elo minder. Eentje wil ik nog vermelden: young genius Praggnanandhaa is er ook bij, ongetwijfeld op zoek naar zijn tweede GM-norm, maar met weinig tijd nog om het record van Karjakin (als jongste GM ooit) te breken. Dat record is natuurlijk bijzaak, met z’n 2515 (and climbing) op déze leeftijd heeft hij alle kans om gróót te worden. Aanzet was trouwens goed: meteen winst.  

VANDAAG.

Niet in Wijk aan Zee deze keer, maar op verplaatsing: er werd gespeeld in Groningen. Leider Giri krijgt alweer gezelschap: terwijl de Nederlander remiseerde met Karjakin, stak  Mamedyarov het hele punt op zak, na winst tegen Svidler. In de eerste partij – een Catalaantje – bleven de heren de ganse tijd ruim binnen de marges van ‘equality’. In de tweede kwam de Ragozin van het Geweigerd Damegambiet nog eens aan bod en kwam de Rus met een nieuwtje dat eigenlijk,en met enige overdrijving gezegd, het begin van het einde inluidde. Mamedyarov ging in de volgende 12 zetten (jawel!) van vederlicht naar licht naar leuk naar zwaar voordeel en winst, mede omdat Svidler er nog twee keer serieus naast greep. Veel later voegde ook Carlsen zich weer bij de koplopers, door een zege tegen So. Het  Damepionspel ging een hele tijd gelijk op, tot Carlsen een pion veroverde en vervolgens een loper gaf voor nog twee pionnen. Drie verbonden vrijbuiters op de koningsvleugel en twee aan de andere kant die ook nog zorgen zouden baren … een beetje veel voor So. Wei en Caruana grepen het Vierpaardenspel aan, Spaanse versie, om helemaal niets te bereiken, tenzij het zelden versmade halfje. Jones trakteerde Anand op de Alapin van het Siciliaans, maar blunderde op de 16de zet. Vervolgens ging geleidelijk het licht uit, al hielp hij dat nog een handje. Na 102 zetten bereikten Hou en Adhiban ook de remisehaven, al was Hou wel een paar keer dicht bij de nederlaag.

Nederland niet aan het feest bij de Challengers. Blübaum won van Lucas van Foreest en Bok verloor van Gordievsky. L’Ami sprokkelde een halfje tegen gedeeld leider Korobov en Jorden van Foreest deed hetzelfde versus Amin. Nederland 1 uit 4. De andere partijen eindigden eveneens in remise. Korobov en Vidit blijven dus aan de leiding met 1,5 punt voorsprong op het viertal dat volgt. In de 11de ronde (vrijdag) zitten ze tegenover elkaar. Een beslissend moment?

Onze tienkampende SKOG’ers dan. Frank behaalt zijn derde remise op rij, heeft nu 2,5/6 en blijft daarmee op de 7de plaats. Zijn TPR stijgt tot 1805, net boven zijn FIDE-elo. Kenneth scoort al zijn 3de punt (tegenstander had ‘maar’ 133 elo meer) en totaliseert nu 4/6. Daarmee is hij gedeeld 2de. Ook zijn TPR stijgt vanzelfsprekend, m.b. naar 1689.

Gibraltar schuiven we door, wegens veel uitslagen nog niet binnen. Wel mogen we al kwijt dat Stefan Docx vandaag een moeilijkere klant had, met een saaiere naam, maar het werd remise in 14 zetten, ook al zag Stockfish een licht voordeel net daarvoor. Bij de grote kanonnen kwam Vachier-Lagrave ook niet verder dan remise.

Morgen is het alweer rustdag in Tata Steel (altijd na een verplaatsing).

2 reactie op “Tata 9/10 en Gibra 1/2”
  1. Herman (en de rest van de lezers),
    even een interessant weetje over de ronde van 24/01 (waar mijn tegenstander ‘maar’ 133 elootjes meer had, deze partij ga ik zeker doorsturen, een geweldige variant van het Konings-Indisch met vier-pionnenaanval waarbij zwart het zowaar cadeau gaf na een partijtje van 19 zetten en opgave 1 zet voor gedwongen mat…

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *