Tata Steel 2018

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 19, 2017 174 views

Nog veel te vroeg, zegt u, want pas over krap 3 maanden, maar voor hetzelfde geld zeg je ‘al’ in de plaats van ‘pas’. Wie dus plannen heeft of denkt te smeden om tussen 12 en 28 januari 2018 een dagje (of meer) naar Wijk aan Zee af te zakken, _LEESMEER_kan dus beter nu al z’n agenda updaten.

Het befaamde Tata Steel Chess Tournament van Wijk aan Zee, voordien Hoogovens- en Corus-geheten, viert in 2018 zijn 80ste editie. Dat is een mooi rond getal, en misschien een extra reden om dit kranige oudje met een bezoek te vereren, maar men zou het ook kunnen doen om zo al eens wat toppers van dichtbij in actie te zien. Het deelnemersveld bij de  Masters ziet er namelijk (weer) erg beloftevol uit: één wereldkampioen (Carlsen), twee oud-wereldkampioenen (Kramnik, Anand), één bijna-wereldkampioen (Karjakin), drie andere potentiële bijna-wereldkampioenen (Caruana, So, Mamedyarov), één bijna-potentiële bijna-wereldkampioen (Giri), één potentiële coming wereldkampioen-man (Wei), één drievoudige oud-wereldkampioene (Hou), en nog wat ‘klein grut’ van het type dat vorig jaar de pannen van het Tata Steel-dak speelde (Adhiban, 3de) of de Challengersreeks won (Jones). De 13de en 14de deelnemer worden later bekendgemaakt, respectievelijk in november en december, en ook de nieuwe Challengers kennen we pas in november (al is daar zeker een Foreestje bij:  Lucas van Foreest, jongere broer van Jorden, won in 2017 de 1ste amateurgroep, voor wonderkind Praggnanandhaa, en promoveert dus naar de Challengers 2018).

Zoals elk jaar wordt niet elke speeldag afgewerkt in Wijk-aan-Zee maar gaat men tweemaal ‘on tour’. In deze editie speelt men één keer in Hilversum (Beeld en Geluid Museum, 17-01) en één keer in Groningen (Rijksuniversteit, 24-01). En wie zelf wil deel nemen, met in totaal een paar duizend andere amateurs, kan dat ook: er zijn weekend- en dagvierkampen (telkens 3 dagen) en tienkampen ( 9 dagen). Zullen we met z'n allen eens meedoen? 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *