Over en out

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 11, 2017 399 views

Over en out voor Vladimir Kramnik? Dat leek al zo vaak het geval, maar dan weer nog net niet. Gisteren, in de 3de ronde van de European Club Cup (het ploegentornooi in Antalya waarin hij speelt voor het Russische Globus), deed hij alvast weer een klein stapje achteruit: _LEESMEER_remise tegen Wojtaszek en dus -0,8 ELO. Vandaag, 4de ronde, speelt Grischuk in zijn plaats: mogelijk omdat de tegenstander 'maar' een luizige 2441 heeft, en daar kan Kramnik uiteraard niks tegen rapen (maar in één klap wel alles verliezen), mogelijk ook vanwege de ploegtactiek: als je op het 1ste bord kunt variëren met 3 kerels als Kramnik, Mamedyarov en Grischuk, dan kunnen die telkens goed uitgerust/voorbereid en fris en monter hun ding (excuus Liren) gaan doen als zij aan de  beurt zijn.

Er resten Kramnik in theorie nog 3 ronden. De kan149s is reëel dat hij daar 'sterke' tegenstanders treft, zeg maar 2700+. Daartegen moet hij dan, met niets minder dan een 3/3, z’n ‘tekort’ van intussen bijna 17 punten goedmaken, d.i. gemiddeld vrijwel 6 ELO per partij. En daar wringt het schoentje, denk ik zelfs als niet-expert, want het komt mij voor dat hij maar maximaal zo’n 5 punten per partij kan winnen. Ter vergelijking: in zijn verliespartij onlangs in het Isle of Man-tornooi tegen Caruana, die enkele punten hoger stond dan Kramnik, veranderden ‘maar’ 5,1 ELO’s van eigenaar. Tegen mindere Caruana’s kan hij dus nooit méér winnen. En toevallig of niet, als de andere (sterke) ploegen geen extra toppers meer op de bank hebben zitten, dan ziet het ernaar uit dat er nog maar drie +2700-spelers in voorraad zijn, om Kramnik aan z’n 17 punten te helpen (al denken zij er ongetwijfeld anders over): Ding (2772), Svidler (2760) en Naiditsch (2702). Er zijn er nog, op 2de of volgende borden, maar met minder ELO dan de net genoemde 1ste-bordspelers. Met die 3 redt hij het dus niet. Kortom, correct me if I’m wrong, maar m.i. is het mathematisch over en out voor Kramnik. Ergo: Caruana en So naar het kandidatentornooi en Kramnik kandidaat wild card …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *