In Wijk aan Zee zijn nu ook de weekdagvierkampen afgerond, deze keer met maar een handvol Belgen (als ik niemand over het hoofd heb gezien, je weet het nooit), en intussen hebben de Masters en de Challengers hun ronden 4 en 5 afgewerkt. In het kader van Chess on Tour deden de Masters die 5de ronde in Eindhoven, in het plaatselijke PSV-stadion, d.w.z. in één van de gebouwen, niet op de grasmat, en (mede) om die reden was de dag voordien een rustdag. Die dag speelden ze ook, in een mix met spelers van Telstar FC, hun traditionele voetbalwedstrijd. Team Carlsen won van team van Wely met 8-5. Een snelle blik op de recentste schaakactiviteiten nu, eerst van de groten, en dan van onze landgenoten in de laatste reeks vierkampen. _LEESMEER_

MASTERS. U herinnere zich dat ik mij afvroeg wie die jonge rekels zou stoppen, en ja hoor, je mag zo’n vraag niet opwerpen of ze wordt onmiddellijk beantwoord. In ronde 4 was het So die Firouzja een halt toeriep en daarmee, zeg maar, So-lo aan de leiding kwam (3/4). De Amerikaan had niet z’n beste seizoen afgelopen jaar en kan of wil best weer schitteren, maar daar hoort kennelijk ook wel eens een platte remise bij, dus laten we de wierook nog even in het vat houden. Veel volk dus op plaats 2 (2,5/4), met Xiong, Caruana, Firouzja, Van Foreest en Artemiev, de enige andere dagwinnaar (ten koste van Kovalev). Champ Carlsen, nog maar eens met een mindere stelling die hij ten slotte nog weet te houden, leidt het viertal 50%-schuivers.

De Eindhovense ronde bracht zowel herstel als bevestiging. Het laatste is niet per se positief: weer bracht Carlsen niet veel soeps en had z’n tegenstander, Dubov, de betere kansen. So,  met zwart, was tevreden met 20 zetten en (een platte) remise (wat zei  ik zonet)? Caruana had een dijk van een stelling tegen Van Foreest, maar zwalpte die weg en mocht een kaars branden dat de jonge Nederlander best voorbarig met remise genoegen nam. Ook op andere borden meer van hetzelfde, d.w.z. remises à volonté, al dan niet met enig loffelijk strijdgewoel. Behalve, en nu gaat het over herstel, op twee: oude held Anand versloeg jonge held Xiong en sloot daarmee, na een zwakke start, alvast aan bij de middengroep, en jonge held Firouzja was alweer z’n jonge zelf en boekte al zijn 3de overwinning, en dat nog wel tegen Giri.

Kortom, Firouzja komt weer aan de leiding, naast So (3,5/5), en Caruana, Van Foreest en Artemiev volgen (3/5). ELO-gewijs (live ratings) is de jonge Iraniër tot nu de grootste winnaar: +11 en dus 2734 (beide afgerond), voor So (+8, 2773, idem). Carlsen zakt naar 2861, 21 punten alweer onder zijn hoogste van augustus 2019 (en mei 2014), en steeds verder in de verkeerde richting (2900 is de andere kant uit).

CHALLENGERS. Na 3 ronden was het aantal zeges zowat de helft minder dan bij de Masters, intussen zijn die bijgehaald en voorbijgestoken. Het was nog matig in ronde 4 – Nihal die won van Warmerdam, Ganguly van Saduakassova en Anton Guijarro van Smeets – maar in de 5de ronde werd meer bloed ingezameld dan het Rode Kruis de eerste tijd kan besteden: alleen Ganguly en Anton Guijarro deelden het punt, elders werd gewonnen (en verloren): Smeets klopte Mamedov, L’Ami zette Saduakassova opzij, Grandelius legde Warmerdam om en Eljanov vloerde Smirnov, terwijl Keymer de boot inging tegen Abdusattorov en Nihal in het zand beet tegen Van Foreest.

Of dat repercussies had in de stand? Toch wel enkele. Er is een leidend trio, Eljanov, Ganguly en L’Ami (3,5/5), dat achternagezeten wordt door een … achtervolgend trio, van wie de eerste twee ook nog ongeslagen zijn: Van Foreest. Anton Guijarro en Smeets. De anderen hebben 50% of minder.

WEEKDAGVIERKAMPEN  

Een handvol landgenoten, zei ik, en dat betekent dus: vijf. Een overzicht in dezelfde trant als de eerste keer:

5K Jan Londers (Dendermonde, 1696) sloot in zijn groep af op de 1ste plaats, met 2,5/3. Het leverde hem ook een gigantische TPR op van 2478. Daar kun je mee buitenkomen, maar die berekening zal wel wat nuancering en/of relativering vergen.

6A Franky Nolf (Blankenberge, 1598) scoorde netjes 50%: met zwart behaalde hij 1,5/2, maar hij verloor met wit. Zijn TPR bedroeg 1584, vrij dicht bij het eigen ELO.

8M Rik Boudry (Lokeren, 1382) won overtuigend zijn reeks: 3/3. Daar pastte weer een uit de kluiten gewassen (en dus te relativeren) TPR bij: 2150. 

8A Yves Brys (Dendermonde, 1320) sprokkelde twee enen en werd daarmee 2de (ex aquo 1-2, maar SB lager)            . Zijn TPR was 1413.

9B Hugo Cassimon (Antwerpen) kon één keer scoren en werd daarmee 3de. Ook hier een (in wezen te) mooie TPR (1881), je kunt het maar hebben!         

Morgen (vrijdag, 17 januari) starten de tienkampen, met SKOG’ers Frank (oud-lid) en Kenneth, en ook Wijnand, die ik vorige keer had vergeten, omdat ik de ellenlange spelerslijst had gezocht op “BEL” en hij, uiteraard, onder “NED” was te vinden. Toitoitoi, jongens!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *