Tata Steel, dag acht

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 21, 2018 376 views

Twee dagen verder. Over ronde 7 nog kort. Mamedyarov won opnieuw, en snel, van Wei. Dat is dus drie-op-een-rij en een vol punt voorsprong op het naaste viertal. Kramnik toonde Anand dat hij niet de enige ouwe was die ‘het’ nog had: hij mepte de Indiër uit de achtervolgende kopgroep en zichzelf erin. Carlsen smeerde (de arme) Hou al haar 5de verlies aan, al was die nul op papier niet onverwacht, en sloot weer aan. In het viertal in kwestie ook So en Giri die elkaar het halfje gunden (of niet wisten te ontfutselen). _LEESMEER_Een half punt verder, met Anand, vinden we Karjakin, die – eindelijk – z’n vlakke rijtje remises afsloot  door (de arme) Caruana op z’n derde nul te trakteren. Dan volgen, met 50%, Jones en Svidler, die het punt deelden, en Matlakov, die dat deed met Adhiban. Wei staat een vol punt verder, en op z’n beurt een half voor Caruana, troosteloos met 2/7, Adhiban, schim van vorig jaar met 1,5/7, en Hou, ‘gezegend’ onder de vrouwen maar niet zo in dit keur van masculien geweld, met 1/7. 

Ondertussen, in de Challengers, behield Korobov (foto) zijn voorsprong, ondanks – voor de verandering – een (korte) remise tegen Krasenkow, want ook Vidit kreeg Lucas, de jongste van Foreest, met 237 elo’tjes minder, niet tegen de (schaak)mat. Op twee partijen na draaide trouwens alles uit op remise. Alleen de vrouwen waren niet aan het feest, want zowel Harika (tegen Blübaum) als Girya (tegen Tari) verloren.

De tienkampen dan. Kenneth speelde remise tegen een 1720’er, Frank verloor voor de 2de keer, nu van een 1901’er. En Daria, 1985’ster al, volgen we ook graag: 2de remise, nu tegen een 2066’er.

Ronde 8 dan, ook in wat korter bestek dan gewoonlijk. Interessante ontwikkelingen niettemin, want naast een obligaat aantal remises begroeten we enkele belangwekkende overwinningen. Dat Carlsen blijft winnen, nu tegen Jones, gisteren tegen Hou, zal niemand van zijn stoel doen tuimelen, maar de Champ doet er in één moeite een hele goede zaak mee: hij komt mee op de eerste plaats (5,5/8). Veel opmerkelijker is ongetwijfeld het resultaat van GiriMamedyarov, want de Nederlandse held-met-remisereputatie behaalt al zijn 3de zege en de Azerbeidzjaan, een ronde eerder nog schijnbaar ongenaakbaar aan de leiding, ziet zijn voorsprong in één klap weggeblazen en moet Carlsen en Giri naast zich dulden. Dat oogt allemaal best leuk en spannend, met drie leiders die we wellicht niet zo hadden verwacht en nog alle kansen voor wie hen op de hielen zit. Voorspellen? Ik zou het nog niet durven, afgezien van wie het zeker niet meer zal/zullen halen. SvidlerAnand, KramnikSo, WeiMatlakov duren geen 30 zetten (resp. 27, 28 en 25), Adhiban en Karjakin geraken tot 43. Eén zet verder staat Caruana met zwart “much better” tegen Hou, de vraag is: “just Hou much”? Genoeg, zo blijkt alras. Troostje voor een flets presterende Caruana, nog meer traantjes voor de arme Hou. Net die twee had ik graag zien schitteren. Dream on, HC!

In de stand volgen Kramnik en So op een half punt van het leiderstrio, Anand en Karjakin op een heel punt, Svidler en Matlakov op een heel anderhalf punt, Jones op twee punten, Wei en Caruana op 2,5, Adhiban op 3,5 en Hou op 4,5.

Ook bij de Challengers valt verrassend (en veel) bloed. Leider Korobov gaat zowaar onderuit tegen Amin, de eerste Afrikaan die ooit 2700 wist te bereiken (en er intussen weer wat onder zit). Alsof hij het geroken heeft, slaat Vidit met zwart toe tegen Gordievsky en hijst zich in één beweging naast de verslagen leider. De broertjes van Foreest doen het vandaag wat omgekeerd. Lucas, de jongste maar best geplaatste, gaat onderuit tegen Bok, qua elo’s niet abnormaal, Jorden, de oudste maar slechtst geplaatste, verslaat jeugdwereldkampioen Tari. Intussen behaalt Krasenkow – eindelijk, na een nederlaag en zes remises – z’n eerste zege, m.n. tegen Girya, die haar 2de nul op rij scoort. Slechts twee remises, XiongHarika en Blübaum-L’Ami, je ziet het niet elke dag. Dat bijna iedereen bijna iedereen punten kan afpakken en afpakt, leidt tot een wat bizarre stand. Vidit en Korobov leiden met 6/8, voor een zevental met maar liefst twee punten achterstand: L’Ami, Blübaum, de Foreest’en, Bok, Krasenkow, Amin. Op een half punt daarvan een drietal:  Tari, Gordievsky, Xiong. Tot slot, de twee dames: Harika (3/8) en Girya (2,5/8). Vijf ronden voor het einde lijkt de kans groot dat één van de beide huidige leiders de trofee binnenhaalt. Ze moeten overigens nog tegen elkaar, over 3 ronden.

In de tienkampen behaalt Kenneth z’n 2de remise. Hij heeft nu 2/3 en een TPR van 1678. In zijn groep kreeg Frank een op papier haalbare kaart, goed voor z’n eerste punt: 1/3 en een  TPR van 1728. Daria Vanduyfhuys verloor van iemand van 1956 (elo), heeft 1/3 en een TPR van 1836.

Morgen rustdag, behalve voor de tienkampers.

2 reactie op “Tata Steel, dag acht”
  1. Prachtig verslag,Herman !Nu kunnen we tenminste de ontwikkelingen goed volgen zpnder stedds naar die website te surfen.

  2. Dankjewel! Ik probeer het kort op te volgen, in de mate van het mogelijke en vooral voor zover ik de tijd kan vinden. Ik moet dus ook wel eens overslaan of een dagje later rapporteren. Vandaag rustdag, even adempauze, maar ik heb toch al weer wat klaar voor straks. Enkel nog wachten op onze tienkampers …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *