Tata Steel Finale

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 28, 2018 157 views

De laatste loodjes worden u gepresenteerd in het al wat traditionele drieluikje: Masters, Challengers en Belgen. Over Gibraltar hebben we het even niet. Dat komt bij een volgende gelegenheid wel weer ter sprake. Nu eerst de afloop van Tata Steel Chess 2018! _LEESMEER_

MASTERS

Niet helemaal onverwacht eindigden de beslissende partijen op remise. Karjakin liet in een gesloten Spanjaard Carlsen geen kans om wat uit te gaan melken. Het grootste deel van de partij zag Stockfish een ‘verschil’ dat gelijk was aan 0,00 of er slechts enkele honderdsten van afweek. Ook in WeiGiri wisten de tenoren het evenwicht in hun Engelse partij niet te doorbreken, al gaf de computer hier het onooglijkste flikkertje van een onbeduidend voordeel vooral aan Giri. Een Geweigerd Damegabiet ontrolde zich in MamedyarovAnand, maar het leverde niemand wat op voor de tijdcontrole. Nadien had Mamedyarov een ietsiepietsie meer, maar het volstond lang niet. Vandaag deed hij er wel 66 zetten over (gisteren 12).

Daarmee stond vast dat Giri en Carlsen op de eerste plaats eindigden. Kramnik won nog van Adhiban, maar bleef samen met Mamedyarov op een half punt hangen. So oogstte het volle punt tegen Hou en gunde de Chinese ook geen fijner slot. Een beetje so, so …

Een gedeelde eerste plaats, dat betekent een tiebreak. Carlsen en Giri speelden dus twee blitzpartijen (5’ + 3”) om de winnaar te bepalen. Mocht het niet volstaan, dan zou een Armageddonspel de beslissing brengen. Neem me niet kwalijk, maar hier haak ik af. Overal elders worden scheidingscriteria gehanteerd (SB, bij voorbeeld) en hier worden ze straal genegeerd (Giri: 55, Carlsen: 48,75) en vervangen door een wie-is-het-snelstspelletje dat maar weinig met klassiek schaken te maken heeft. En je weet vooraf wie wint: Carlsen de Onvermijdelijke. Niet Giri, die een bijzonder succesvol tornooi speelt, maar dat op vijf minuten tijd verliest door een soort lotjetrek waarbij zijn lotje eigenlijk illusoir is. Enfin, de eindstand:

1 Carlsen 9/13

2 Giri 9/13

3-4 Kramnik, Mamedyarov 8,5/13

5-6 Anand, So 8/13

7 Karjakin 7,5/13

8 Svidler 6/13

9 Wei 5,5/13

10-12 Jones, Caruana, Matlakov 5/13

13 Adhiban 3,5/13

14 Hou 2,5/13

Een en ander heeft natuurlijk ook ELO-gevolgen. Als we er ter vergelijking de live ratings van nu mogen bijhalen, zijn we het tornooi gestart met zes top 10-spelers en sluiten we af met zeven (Svidler eruit, Anand en Giri erin). En wie z’n bijgedachten had bij de wildcard voor Kramnik: Vladje staat alweer op 3, met afgerond 2800 en 4 plaatsen en een goede 11 punten vóór Vachier-Lagrave. Caruana zakt van 2 naar 8, en naar z’n laagste ELO sinds mei 2014. Mamedyarov gaat van 3 naar 2 en naar z’n hoogste ELO ooit: 2814.  

CHALLENGERS

Hier draaide alles om de partijen van Vidit en Korobov, de rest was eerder op een onoverbrugbare afstand gezet. Vidit, die met een half punt leidde, kon met een remise tegen Jorden van Foreest genoegen nemen, terwijl Korobov met zwart moest winnen van z’n ongeveer even elosterke landgenoot Gordievsky. Zoals vaak in zulke gevallen haalt de best geplaatste zijn slag thuis. Vidit won en Korobov verloor. Daardoor is de Indiër de laureaat van deze editie en verwerft hij het recht om volgend jaar aan te treden in de Mastersgroep. Verder won Xiong nog van Blübaum en Lucas van Foreest van Girya. De overige partijen werden remise.

De eindstand:

1 Vidit 9/13

2 Korobov 8/13

3 Xiong, Amin, Jorden van Foreest, Gordievsky 7,5/13

7 Blübaum 6,5/13

8-10 L’ami, Bok, Tari 6/13

11-12 Lucas van Foreest, Krasenkow 5,5/13

13 Harika 5/13

14 Girya 3,5/13

BELGEN

Eerst weer onze jongens:

Frank (4G) verliest zijn laatste partij en eindigt met 3/9 op de voorlaatste plaats, TPR 1752. Toch is dat ongeveer ‘normaal’, want hij was de tweedelaagste elo in z’n groep.

Kenneth (6A) zette nog eens een extra kers op de taart door ook de vandaag te winnen en daarmee elke twijfel over de eerste plaats weg te nemen (z’n naaste concurrent won ook, maar zou bij gelijke eindstand een slechtere SB hebben). Hij finisht met 7/9 – z’n beste ooit in Wijk aan Zee – en een TPR van 1782 als ongedeeld groepswinnaar. Proficiat!

De andere Belgen:     

Stefan Beukema (TOP) verliest in de laatste ronde en finisht op een gedeelde 5de plaats, met 5/9.  

Daria Vanduyfhuys (3E) verloor gisteren uiteindelijk toch, van de uiteindelijke groepswinnaar, maar speelde vandaag remise. Haar eindscore bedraagt 3,5/9 en ze is 8ste.

Vincent Schepens (4B) verliest vandaag en heeft 4/9 behaald. Hij eindigt gedeeld 7de.

Ivan Lenders (4D) verliest ook, maar wint niettemin zijn groep met een half punt voorsprong Hij eindigt met 6,5/9.  Knap gedaan! 

Ook Igor Vanduyfhuys (5C), jongere broer van Daria, wint z’n reeks, met 7,5/9. Een overwinning in de laatste ronde hoorde er vanzelfsprekend bij. Proficiat!

Nicolas Lucifora (5E) speelde op deze laatste dag remise en finisht op een gedeelde 6de plaats, met een eindscore van 4/9.

Dirk De Meyere (6A) rondde af met een remise en een eindscore van 4,5/9, op een gedeelde 6de plaats.

Ilja Vanduyfhuys (8A), Daria’s andere jongere broer, won zijn laatste partij en eindigt met 3/9 op de voorlaatste plaats. 

Voilà, en dan is het weer een jaar wachten op de editie 2019!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *