Tata Steel R2

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 16, 2022 441 views

Ronde 2 leverde bij de Masters één zege minder op dan gisteren, terwijl de Challengers “moeiteloos” weer 4 op 7 enen/nullen lieten noteren. Het levert respectievelijk drie leiders op met 1,5/2 en jawel één met het maximum. Heel apart is dat allemaal niet, maar er valt alleszins best wat te beleven. Vanop afstand voor ons, het is niet anders. _LEESMEER_  

Een ruwweg chronologische blik, en die richten we eerst op de Masters. Karjakin en Dubov – u weet nog dat de ene Rus de andere na het WK kapittelde omdat hij in het team van Carlsen (de vijand!) zat – schoven elkaar een halfje toe, en Vidit ondernam weinig tegen Caruana. Mamedyarov verraste met het knotsgekke 3. g4 (gaan we Grobben?) en dat kostte Esipenko net genoeg tijd en moeite om het niet te kunnen afstraffen. De eerste koning ging om nadat Carlsen middels een kwaliteitsoffer Giri alle hoeken (enfin, toch veel) van het bord had laten zien. Champ op koers, kortom. Praggnanandhaa en Duda hielden elkaar volkomen in evenwicht, net zoals Rapport en Van Foreest dat leken te doen, maar de Nederlander hield het niet en verloor alsnog. Grandelius, die met zwart tegen Shankland leek af te stevenen op z’n tweede nul, hield het dan weer wel.

Zoals aangegeven levert dat drie leiders op: Duda, Carlsen en Vidit (1,5/2). Er volgt een uitgebreid peloton met netjes 1/2, en ten slotte de drie rode lantaarns: Giri, Grandelius en Shankland (0,5/2).

Bij de Challengers duurde het (ook) niet al te lang voor er een koning om ging. Warmerdam blunderde grotelijks en de 18-jarige Erigaisi cashte zonder er veel tijd aan vuil te maken. Intussen en/of vervolgens eindigden Van ForeestGanguly en Maurizzi (14 jaar)-Jumabayev op remise. Murzin won z’n tweede op rij, nu van Shuvalova, terwijl L’Ami de andere jongedame, Zhu, over de knie legde (figuurlijk, to be sure). Ook Bjerre beet in het zand, tegen Nguyen (Thai Dai Van – , om precies te zijn).

Het langst en het laatst aan het werk waren ‘onze’ Daniel Dardha en Vogel, winnaar van de Qualifiers in 2020. Lange tijd heel erg remise, maar Daniel kwam in het eindspel wel een pion voor, weliswaar zonder waarde. Die ging, in een pionneneindspel met loper tegen paard (en altijd de vraag wat “hier” sterker is), ook weer verloren, maar het bleef zo gelijk als wat. Na 62 zetten plukte Daniel  zwarts laatste pion van het bord, maar meteen was ook zijn kersverse nieuwe pluspion tot sneven gedoemd. Zodoende: remise en een eerste halfje voor onze Belgische kampioen.

Eén leider slechts in deze groep, en wel met het maximum (2/2): de 15-jarige Murzin. Het trio Nguyen, Erigaisi en Ganguly (1,5/2) volgt. In spiegelbeeld sluit Zhu de rij met 0/2, achter het trio Dardha, Maurizzi en Warmerdam (0,5/2).   

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *