Tata Steel R3

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 17, 2022 164 views

Je kunt niet zeggen dat er niet gescoord wordt tot nu toe. De Masters deden dat al 3, 2 en 4 keer per ronde (9/21), de Challengers zelfs 5, 4 en 4 (13/21), aardig boven 50%. Zoals uit die cijfers blijkt, was vandaag een topdag: ook de Masters waren meer dan half succesvol (4/7). _LEESMEER_

Van Dubov kun je alles verwachten – het bord mag graag in de fik – maar hier bleef alles netjes gelijk tot hij blunderde, al lag eeuwig schaak binnen bereik, en Vidit niet naliet om fraai af te werken. De altijd moeilijk te bespelen Rapport diende Grandelius z’n tweede nul toe, en Van Foreest inde z’n tweede één, tegen Praggnanandhaa, die zich verslikte in het middenspel en de zaak uiteindelijk niet meer kon redden. Meester-verdediger Karjakin schoot zichzelf in de voet door een stuk kwijt te spelen terwijl de compensatie – een quasi promotierijpe vrijpion – ontoereikend bleek, want, o ironie, het was allemaal te verdedigen en dus ging Esipenko met de volle buit aan de haal.

Intussen had Carlsen zijn WK-voorbereiding nog eens aangesproken, maar Duda dwong hem wel tot nauwkeurig spel vooraleer de puntendeling een feit werd. Giri en Mamedyarov hielden het ook op dat resultaat, maar deden er amper 20 zetten over. Uitslovers van de dag waren Caruana en Shankland, die niets wisten te bereiken maar daar het langst over deden (ruim zes uur).

Van de drie leiders van gisteren blijft enkel Vidit over (2,5/3), achternagezeten door Duda, Carlsen, Esipenko, Rapport en Van Foreest (2/3). Ook nog maar één rode lantaarn, Grandelius (0,5/3), voor een ander vijftal, Praggnanandhaa, Dubov, Giri, Karjakin en Shankland. Het peloton in het midden is twee eenheden rijk: Mamedyarov en Caruana (1,5/3).

Daniel Dardha zat al vrij vroeg in de problemen tegen Erigaisi, wist nog helemaal overeind te krabbelen, maar tastte uiteindelijk toch beslissend mis. Bjerre klopte de benjamin van de groep, Maurizzi, terwijl Jumabayev de maat nam van Van Foreest en L’Ami na Zhu ook Shuvalova, de andere jongedame, versloeg. Tegen Vogel gaf Murzin inmiddels een eerste halfje prijs, en ook Ganguly en Warmerdam deelden het punt. Zhu hield lange tijd stand tegen Nguyen, plaatste te elfder ure nog een alleraardigst patvalletje, maar maakte kort nadien een beslissende fout, al deed ze nog lang moeite om het onvermijdelijke te ontlopen.

Murzin wordt op de eerste stek bijgebeend door Nguyen en Erigaisi (2,5/3), voor een viertal achtervolgers (2/3): Bjerre, Jumabayev, Ganguly en L’Ami. Slaan we de middenmoot gemakshalve over dan belanden we bij het bijna-jeugdigste tweetal Dardha en Maurizzi, ex aequo op 12 (0,5/3), vóór Zhu, die nog helemaal niets heeft kunnen sprokkelen.

Morgen geen rustdag (die valt ná ronde 4, dus op woensdag), maar ondergetekende neemt er wel één, wegens zelf in actie ter clubbe.  

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *