Tata Steel (slot)

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 27, 2019 225 views

Bij de Masters gingen de virtuele finalisten Giri en Carlsen maar weer de Svesjnikov-toer op. Tot en met zet 14 was het een kopie (een kleine zetverwisseling daargelaten) van RadjabovCarlsen een paar ronden eerder, maar dan koos Giri voor 15. Lg4, om de zwarte dameloper te neutraliseren, waardoor het witte paard op d5 onaantastbaar zou worden. Commentatoren Leko en Hess lieten zich verrassen door Carlsens antwoord: dé zet was natuurlijk 15…Le6, vonden ze, maar de champ speeelde 15…Lb7, wat hen in deze stelling minder evident had geleken. Het zette Giri, die heel even een verbaasd gezicht opzette, ook aan het denken, trouwens, ten teken wellicht dat zijn openingsboek uit was. De Nederlander speelde dan niet het sterkste en vrij snel leek Carlsen er wat beter uit te komen. _LEESMEER_

Dan gaf Giri ogenschijnlijk zomaar een kwaliteit weg, al stond daar wel enige compensatie tegenover, maar het had, zoals Carlsen achteraf zei, veel weg van een wanhoopspoging. Giri zelf gaf met een knipoog toe dat hij dat natuurlijk niet had moeten doen, maar dat hij vooral op zoek was naar een manier om Carlsen aan het bord te houden: anders was het binnen de kortste keren wel remise. En hij had nog een wel een ideetje, maar dat kon de champ niet verontrusten. Remise dus, al zou de de heer Stok Vis wel hebben willen voortspelen met zwart, en dus wint Magnus Carlsen Tata Steel voor de 7de keer, met 9/13, en is Giri net zoals vorig jaar 2de, met 8,5/13.  

De anderen dan. Nepomniachtchi en Radjabov hadden het hunne wel gehad dit tornooi, en aangezien er niets meer te rapen viel vonden ze het best oké om middels een bekend Berlijntje naar een puntendeling te manoeuvreren, en dat te doen in 23 zetten en iets meer dan een halfuur. Ook Mamedyarov en Fedoseev hadden aan een snelle remise genoeg om, in hun geval, een niet al te briljant tornooi af te sluiten. Op zet 15 werd herhaling van zetten geïnitieerd, en op zet 19 voltooid. Een uurtje, meer moest dat niet zijn. Een halfuurtje later eindigde ook DudaDing in remise, maar hier hadden de twee kemphanen de partij wel uitgespeeld tot in het eindspel van ongelijke lopers en 5 tegen 5 pionnen. Nog een tijd later tekenden Anand en Vidit de vrede, na een klassiek Russisch onderonsje van 30 schuifjes, dat uitliep op de een herhaling van zetten.

Niet dat er niet gewonnen werd vandaag, want een verkouden ogende Rapport bracht het spek thuis tegen Van Foreest, die in een Geweigerd Damegambiet op de 12de zet in de fout ging en het niet meer kon herstellen. Kramnik kwam tegen Shankland in een Engelse Caro-Kann terecht, leek eerst beter te staan en was dan weer te optimistisch, maar er werd tenminste strijd geleverd. Zoals zo vaak ging de Rus maar weer liever strijdend ten onder dan dat hij de voor de hand liggende remisekans wou grijpen. De eindstand:

1 Carlsen: 9/13

2 Giri: 8,5

3-5 Nepomniachtchi, Ding, Anand: 7,5

6 Vidit: 7

7-9 Radjabov, Shankland, Rapport: 6,5

10 Duda: 5,5

11-12 Fedoseev, Mamedyarov: 5

13-14 Van Foreest, Kramnik: 4,5

In de 2de groep, de Challengers, kreeg leider Vladislav Kovalev vrij makkelijk een goed ogende stelling tegen Kuipers, die op zet 22 bovendien zwaar in de fout ging. Twee zetten later was het dan ook uit. Met deze vlotte zege en dus 10/13 was Kovalev meteen buiten schot voor z’n achtervolgers en stak hij de eindzege annex het promotierecht richting de Masters van volgend jaar finaal op zak. En passant behaalde de 25-jarige Wit-Russische GM met z’n 10/13 een live rating van 2703, z’n beste ooit, wat hem in de hoogste ELO-echelons brengt.  

De achtervolgers, beiden met zwart, waren er dus aan voor de moeite. Of het meespeelde, is niet zeker, maar voor het eerst in het tornooi moest Chigaev de duimen leggen, en wel tegen Gledura, die op gelijke hoogte komt, maar met een betere SB bovenop. Een gelijkaardig lot was Esipenko beschoren: tegen Bareev  kwam hij na onnauwkeurig of te voortvarend spel in de problemen en de oude vos liet hem niet meer ontsnappen. Dat brengt drie genoemden samen op een gedeelde 2de tot 4de plaats, en volgens SB is de volgorde Esipenko, Gledura en Chigaev.

De rest van het pak kwam niet in aanmerking voor eremetaal, maar leverde soms nog winnend werk af. Zo besloot L’ami z’n tornooi met winst tegen Paehtz. De overige partijen eindigden op remise. Ook hier de eindstand:

1 Kovalev: 10/13

2-4 Esipenko, Gledura, Chigaev: 8,5

5-6 Korobov, L’ami: 7,5

7-8 Bareev, Maghsoodloo: 7

9 L. Van Foreest: 6

10 Keymer: 5,5

11 Praggnanandhaa: 5

12-13 Saduakassova, Paehtz: 3,5

14 Kuipers: 3

Tot slot, de tienkampers.

Eerst onze SKOG’ers. Frank (4H) plaatst alvast een mooi finaal puntje op de i met een 2de zege. Daarmee wordt hij gedeeld 8ste, met 3,5/9 en een TPR van 1793. Kenneth (5K) houdt zich inderdaad taai tegen zijn ELO-sterkere opponent en speelt remise. Daarmee eindigt hij op de 9de plaats, met 3/9 en een TPR van 1525. Daarbij moet wel worden aangestipt dat hij de ELO-laagste was in deze reeks, en dan is punten sprokkelen vaak minder evident dan het cijfermatig lijkt.

Bij de Beukema’s vallen een aantal forfaits. In de TOP-reeks verliest Stefan zo zijn laatste partij, waardoor hij als rode lantaarn eindigt, met 2/9, en in 4D wint Christiaan met forfait: hij finisht met 5,5/9, goed voor een gedeelde 2de plaats, mooi! De enige effectieve partij komt van Jasper in 1Z, maar jammer genoeg gaat die verloren. Hij eindigt ongeveer in het midden, als 10de van 18 deelnemers en met 4/9.

Broer en zus Vanduyfhuys dan. Daria breit een prachtig slot aan haar tornooi: ze wint inderdaad van een rechtstreekse concurrent, maar de andere krijgt een forfait cadeau en eindigt gelijk, en de eigenlijke leider wint ook en behoudt dus z’n eerste stek. Niettemin, een mooie gedeelde 2de plaats, eindscore 6/9 en een TPR van vrijwel 2100! Ook Igor doet wat moet voor een mogelijke eindwinst en haalt het volle punt binnen. En dat volstaat ook, omdat de concurrentie niet verder kwam dan ze kwam. Igor is dus gedeeld 1ste met 5,5/9 (2de volgens SB, maar er staat wel een 1 voor zijn naam). Proficiat aan allebei!

In 5A sluit Vincent Schepens af met een zege, maar ook de eerste deed dat, zodat de eindzege buiten bereik blijft. Toch een mooie 2de plaats, met 6,5/9 en ruim voor de volgende. Nicolas Lucifora in 5B wint eveneens z’n laatste partij en is daarmee eindwinnaar. Hij totaliseert 7/9 en finisht met een punt voorsprong. Volgend jaar mag hij dus een niveau hoger. Proficiat!

In 7C ten slotte wint ook Dirk De Meyer z’n laatste partij, voldoende voor een gedeelde 4de plaats, met 4,5/9.

Alles bij elkaar geen kwaad jaar voor de Belgen, mooi gedaan. En waar het minder liep, volgend jaar is er een nieuwe editie. Wij kijken er alvast naar uit!

4 reactie op “Tata Steel (slot)”
  1. Groot nieuws, inderdaad. Het kan z’n resultaten in Wijk aan Zee misschien voor een stukje verklaren.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *