Te laat = partij verloren?

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

jun 11, 2009 287 views

In Schaakfabriek lezen we dit: “Een opmerkelijk verhaal uit China: daar heeft ene Ding Liren het nationaal kampioenschap gewonnen. Behalve het feit dat die Ding een verrassing van formaat was door als op een na laagst geklasseerde de titel te pakken, was vooral het toernooiverloop opmerkelijk._LEESMEER_ In de allerlaatste ronde won Ding omdat zijn tegenstander enkele minuten te laat aan zijn bord arriveerde (en dat mag niet meer van de FIDE).”

Op het forum wordt nu gediscussieerd over de toepassing van dit reglement in bv. de Interclubs. Tot nu toe is daarover geen duidelijkheid. We volgen het op.

8 reactie op “Te laat = partij verloren?”
 1. Dat gaat Luc fijn vinden als we dat toepassen voor het clubkampioenschap 🙂

 2. Nog belachelijker: Hou Yifan was volgens chessbase vijf seconden te laat. Ze had het notatieformulier al ingevuld en was in de toernooizaal maar zat op het exacte begintijdstip niet aan haar bord.

 3. Hela. Ik ben telkens om 19u45 ter plaatse. En het is hoe dan ook beter dan het reglement van vorig jaar, waar beide spelers bij laattijdige aanwezigheid kloktijd kwijtspeelden (al heb ik nooit beide helften van een klok tegelijk zien lopen). Maar ja, reglementen dienen niet al te letterlijk genomen te worden he, stenen sculptuur is ook een rekbaar begrip!?

  Voor wie het nog niet begrepen heeft: de FIDE regel mikt op evenementen met betalend publiek en/of verkochte uitzendrechten, er MOET dus spectakel zijn, en zonder spelers weinig spectakel.

  PS: sorry voor trage reactie, site was kluts een beetje kwijt.

 4. @LP: Most illogical. Een verlies wegens vijf seconden te laat levert toch minder spectakel op dan een partij die vijf seconden te laat begint?

 5. @TV: au contraire. Zowel op schaakfabriek als op skoudegod gonst het van over-en-weer berichten hieromtrent, dus actie geslaagd.

 6. Niet vanuit het standpunt van het betalend publiek of de koper van de uitzendrechten…

 7. De BAV (buitengewone algemene vergadering) van KBSB zal hierover op 20/6 een ei leggen.
  Voor zover ik de dingen nu aanvoel in de wandelgangen, denk ik dat het forfaitsysteem onveranderd zal blijven bestaan op 1u (je weet nooit natuurlijk wat een stemming geeft, na een beetje lobbywerk).
  Even afwachten nog…

 8. En ik had het bij het rechte eind…
  Forfait zal in de IC pas ingevoerd worden na 1 uur.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *