The Norway Kid

Avatar foto

DoorHerman Callens

mei 2, 2019 319 views

De laatste resultaten van wereldkampioen Magnus Carlsen zijn weer zo sprekend dat hij in snel tempo de ELO-ladder opstormt en dat hij op luttele tijd, pakweg sinds zijn WK met Caruana, niet langer geleden dan november 2018, zijn hoogste rating ooit opnieuw in het vizier heeft. Dat was 2882, in mei 2014, maar kennelijk had hij net voordien, m.n. op 21 april 2014, ook een live rating van 2889 behaald. Live ratings zijn echter niet officieel, en dus negeren we dat maar.  

Op 1 mei had (en sindsdien heeft) Carlsen officieel ‘maar’ 2861, omdat de Grenke Classic nog niet is verrekend. Dat zal op 1 juni officieel 2875 worden, wat het nu nog onofficieel is. In mei speelt hij weliswaar mee in Ivoorkust Rapid en Blitz (6-13 mei), maar zoals de naam het zegt gaat het daar niet om klassieke ELO’s (en de andere laat ik voor het gemak buiten beschouwing, al kunnen die ook spectaculair zijn of worden). _LEESMEER_

Dan komt Altibox Norway Chess (3-15 juni) aan de beurt, en als alles normaal verloopt, heeft Carlsen na afloop op 1 juli weer een andere ELO-rating, gebaseerd op z’n prestaties in Noorwegen: met 8,5/9 zou hij dan door de grens van 2900 breken (zoals Yannick al opmerkte). Eind juni (24ste) begint er een ander klassiek tornooi, Kroatië Grand Chess Tour, maar dat is pas afgelopen op 9 juli en kan dus op z’n vroegst op 1 augustus verrekend zijn. Als beide tornooien zo voorspoedig verlopen als de de voorbije evenementen, is de kans niet denkbeeldig dat Carlsen tegen dan zijn toprating van 2882 (live 2889) zal overtroffen hebben en zelfs dat hij in de buurt van 2900 staat, zo al niet erover.

Mocht dat niet allemaal zo zijn, en in de veronderstelling dat hij ten minste telkens vooraan eindigt, dan zijn er nog kansen. In augustus speelt hij eerst mee in St. Louis Rapid & Blitz, niet klassiek van belang, en vervolgens in de gerenommeerde – en klassieke – St. Louis Sinquefield Cup. Caruana presteerde het in 2014 al eens om daar, in het sterkste deelnemersveld ooit  (gemiddeld 2802), te starten met een 7/7 en te winnen met 8,5/10 en een TPR van 3103. Tja, waarom zou Carlsen ook niet zoiets kunnen afleveren? De Sinquefield Cup is overigens al het 3de klassieke tornooi van het hoogste niveau sinds zijn officiële rating van 2861, kortom tussen 1 mei en 1 september (wellicht 1 oktober), zegge en schrijve 5 à 6 maanden, kan ‘het’ gebeurd zijn: een nieuwe hoogste rating ooit en/of 2900 (of meer) hebben.    

’t Is maar dat u het weet en dat u beseft, alle oude en nieuwe schaakhemelbestormende troonpretenderende luitjes ten spijt, dat de Norway Kid nog lang niet is uitgespeeld.

 

3 reactie op “The Norway Kid”
  1. Merk op dat er ook een schaduwzijde is aan al die kansen op het breken van records: als Carlsen minder dan 6/9 haalt in die toernooien verliest hij ratingpunten!

    En hoelang kan hij blijven genieten van zijn (geniale) Sveshnikov voorbereiding van het WK als o.a. Caruana het zelf begint te spelen zoals in het laatste toernooi?

  2. Allemaal waar. Maar die records hoeven ook niet. Het feit alleen dat hij in een mum van tijd zulke records (weer) binnen bereik heeft, zegt eigenlijk genoeg. Benieuwd waar/wanneer er een einde komt aan die “groeispurt”.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *