Twee ploegen, twee borden

Avatar foto

DoorJan T'Sas

dec 22, 2018 342 views

Vrijdagavond vond het 57ste kersttoernooi van KSK Deurne plaats, een traditie die nog lang niet versleten is, zo bleek alweer. Het toernooi is een vreemde eend in de bijt: je schrijft in met ploegen van zes, maar de spelers worden uitgeloot tegen gelijk wie van een andere club maar met ongeveer dezelfde rating. Iedereen zit dus ergens in de zaal in verspreide slagorde te schaken tegen een gelijkwaardige tegenstander. (Jan mocht bijvoorbeeld op bord 4 gaan zitten in een apart lokaaltje met … vier borden, zittend op een comfortabele WK-bureaustoel, het is eens wat anders.) Op het eind worden de bij elkaar gesprokkelde punten samengeteld.Sterke of zwakke ploeg, het speelt eigenlijk geen rol, iedereen kan winnen…

_LEESMEER_

Onze club stuurde twee ploegen uit, een 'oude' en een 'jonge' zeg maar, al is leeftijd altijd een beetje relatief. SKOG 2 had zich voorgenomen beter te doen dan SKOG 1 en had ook een jeugdspeler mee. Wie nu een gedetailleerd verslag verwacht van alle partijen, moeten we helaas teleurstellen. Toen uw verslaggever eindelijk klaar was met zijn partij, bleek enkel Gert nog op het appel, alle andere clubgenoten waren naar huis. En de vermoedelijke reden bleek al gauw: bij de prijsuitreiking werd SKOG 1 als eerste afgeroepen van zeventien ploegen. Helaas betekende dit niet de toernooizege, maar de rode lantaarn. Ergens vingen we op dat SKOG 1 slechts een half puntje uit de brand sleepte, het kan tegenzitten en een mens zou dan ook voor minder met een deprimerend gevoel naar huis gaan. Een en ander betekende wel dat SKOG 2 het inderdaad beter had gedaan dan SKOG 1! We keken al halsreikend uit naar een fijne ereplaats en de daarbijhorende eeuwige roem, maar helaas, toen de 14de in de stand werd afgeroepen, was het alweer bingo. Opnieuw een reden om vroeg naar huis te gaan dus, al had de noodzaak van vervoer er ongetwijfeld ook mee te maken.

Uiteindelijk deden twee ploegen van Deurne-Zuid het een pak beter dan onze teams (ter info: de gemiddelde leeftijd van de schakers aldaar ligt een pak hoger dan bij ons) en Beveren 2 ging met de beker lopen, met de indrukwekkende score van 5,5/6. Organisator Deurne 1 eindigde tweede. Maar al bij al heeft het klassement niet zoveel belang. Het Deurnese kersttoernooi is vooral een fijne happening waarin je vrank en vrij je kans kunt gaan: geen klassementen, geen Elo-punten en vooral veel sympathiek volk. We keerden ook niet met lege handen naar huis: twee gloednieuwe schaakborden, ze komen altijd van pas. Volgend jaar weer twee ploegen?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *