U had het gemist?

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 28, 2019 195 views

Ja, de kans is groot, tenminste als u op mij moest rekenen, want de laatste weken was het stilletjes, schrijvenderwijs. Wat u dan gemist zou hebben – misschien betekent geen nieuws gewoon dat er niets gebeurt, ergo niets te vertellen valt – wel, daar gaat dit artikel dan weer over, maar onthou, het is ook maar een selectie.

Een tijd geleden al, van 6 tot 15 februari, dongen tien dames naar de allereerste Saint Louis Cairns Cup, de tegenhanger van de wereldbekende en de facto mannelijke Sinquefield Cup. _LEESMEER_

Deze eerste editie leverde een verdiende winnares op in de persoon van de Russische Valentina Gunina, die 7/9 scoorde (5+, 4=), een halfje voor landgenote en oud-wereldkampioene Alexandra Kosteniuk (4+, 5=). De bronzen plek, alweer een vol punt verder,  was voor de Amerikaanse Irina Krush (4+, 2-, 3=).

Inmiddels werd er in Saint Louis nog een en ander afgewerkt, alsof er elders nauwelijks ooit wat gaande is. Van 20 tot 24 februari vond de Champions Showdown plaats, een tornooi waar elke deelnemer wordt gekoppeld aan een vaste tegenstander, voor 12 rapid- en 24 blitzpartijen. Winnaar Fabiano Caruana gaf opponent Pentala Harikrisna 36 partijtjes schaakles en eindigde zo met een frisse 4 punten voor Richard Rapport en Hikaru Nakamura. Vervolgens, van 2 tot 10 maart, was er de Spring Chess Classic, waarin Vassily Ivanchuk de hoogste ranking had, maar laatst eindigde. Winnaar werd het jonge Amerikaanse talent Jeffery Xiong (+3, 6=). In de B-reeks won Jinshi Bai, u mogelijk nog bekend van die “partij van het jaar” uit 2017 waarin hij op weergaloze wijze werd gevloerd door Liren Ding. En op dit eigenste moment is in Saint Louis ook het Amerikaanse kampioenschap bezig …

In schaakgretig Astana, de hoofdstad (sinds 1997, daarvoor was het Alma-Ata/Almaty) van Kazachstan, had van 5 tot 14 maart het tweejaarlijkse World Team Chess Championship plaats, waarin 10 landenteams, elk toonaangevend op hun continent, het tegen elkaar opnemen. Een soort Olympiade en petit comité. De vorige twee edities, Tsaghkadzor 2015 (Armenië) en Khanty-Mansiysk 2017 (Rusland), werden bij de heren gewonnen door China. Dat liep nu wel enigszins anders. China startte erg mager, met nederlagen tegen de VS en Rusland in de 2de en 3de ronde, en kon al snel een 3de eindzege op de bleke buik schrijven. Dat maakte dat de Russen min of meer vrije baan hadden naar het goud, dat ze binnenhaalden met drie matchpunten voorsprong op het zilveren Engeland en (alsnog) het bronzen China.     

Bij de dames was het Chinese team wel ongenaakbaar, en hoe. U heeft het nog niet meegemaakt, maar deze keer hoort u mij volop de lof zingen van Zhongyi Tan (foto, zittend), lang niet de beste Chinese ook al is ze even wereldkampioene geweest, maar deze keer uitmuntend op nog wel het eerste bord, met 5+ en 4= en de bordprijs met 77,8%. Vooral de 5de ronde, tegen topconcurrent Rusland, liep uit op een heerlijke triomf voor China: Tan versloeg Kateryna Lagno en Tingjie Lei (foto, verstoppertje spelend onder de tafel en naast Tan) klopte Valentina Gunina, waarna een remise op het 2de bord volstond voor matchwinst. Lei werd trouwens herhaaldelijk op wit uitgespeeld, pendelend tussen bord 3 en 4, en met veel succes: 7/8. Vier matchpunten na China werd Rusland 2de en nog twee punten verder Georgië 3de.

Tot zover (iets van) wat voorbij is, nu nog iets van het heden en de zeer nabije toekomst. Zoals gezegd is in Saint Louis het Amerikaans kampioenschap aan de gang. Na 7 ronden staat Nakamura aan de leiding met 5/7, gevolgd door het drietal Caruana, Dominguez Perez en Sevian met 4,5/7. Er zijn nog 4 ronden te gaan, u hoort er nog van. Terwijl dat tornooi afloopt, begint in Shamkir, Azerbeidzjan, de 6de editie van de Gashimov Memorial, ter ere van Vugar Gashimov, een van ’s lands talentvolste grootmeesters, die helaas op 27-jarige leeftijd aan een tumor is overleden. Het tornooi is nog sterker bezet dan vorig jaar, met top 6-kleppers als Carlsen (2845), Ding (2812), Giri (2797), Mamedyarov (2790) en Anand (2779) – alleen Caruana ontbreekt uit de top 6 – en verder Grischuk, Radjabov, Karjakin, Topalov en Navara, allemaal goed voor top 18 en ten minste 2739 ELO. Dat moet beloven!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *