Voor de laatste match van het seizoen traden we aan met een “gehandicapte ploeg” want Jan Viaene kon niet meespelen wegens ziekte (veel beterschap, Jan !). Gelukkig kon onze Voorzitter nog een invaller vinden (Jan Segers), zodat forfait vermeden werd. Onze tegenstander moest nog spelen om degradatie te vermijden, wat toch verwonderlijk is met 1900-spelers op de eerste 2 borden. Uiteindelijk verloren we met het kleinste verschil, vooral Nikolaas heeft de schade kunnen beperken door zijn tegenstander netjes opzij te schuiven.

De Smet Frans (1948) – Verheyen Quinten (1744)
Caro-Kann, ken de variant niet, maar speelde ze volgens Fritz een tijdje correct mee. De zet d4 wordt achterwege gelaten, en vond het nog best te spelen met zwart na 1. e4 c6 2. Pc3 d5 3. Pf3 Lg4 4. h3 Lh5 5. exd5 cxd5 6.Lb5+ Pc6 7. g4 Lg6 8. Pe5 Dc7 9. De2 en dan Pf6 en er was weinig aan de hand. Ik blunderde echter Le4 en wit krijgt plots veel overwicht na het eenvoudige Pxc6. Ik heb daarna nog wat risico trachten te nemen om het tij te doen keren, maar het ging van kwaad naar erger.
1 – 0

Verhulst Nikolaas (1736) – Vereecken Peter (1891)
(Commentaar door Nikolaas)
Mijn tegenstander speelde Frans. Het stond toen natuurlijk al vast dat hij zou verliezen, maar het hoe was niet duidelijk. Ik speelde naar goede gewoonte een ongebruikelijke variant en mijn opponent antwoordde met een nog ongebruikelijker gambiet. Steinitz indachtig incasseerde ik twee pionnen in de hoop zijn aanval te kunnen afslaan. Dat lukte wonderwel en bovendien had zwart tamelijk veel tijd gebruikt. In hevige tijdnood (bij hem toch, ik had nog een uur) kon ik nog een pionnetje grijpen. Met drie pionnen minder, een pion die op vallen stond, twee verbonden vrijpionnen op f5 en e6 en nog maar twintig à dertig seconden voor een 15-tal zetten gaf zwart op.
0 – 1

Bart D’Hondt (1772) – Tobias Verhulst (1699)
(Commentaar door Tobias)
Er werd een lange theoretische variant van de Giuoco Piano gespeeld
waarin wit een pion offerde om het initiatief te krijgen. Wit probeerde
een aanval tegen de zwarte koningsstelling te beginnen maar zwart
blokkeerde de aanval door met een paard op e4 alle mogelijke
aanvalslijnen te versperren. In het middenspel werden een stel torens, de
lopers en een stel paarden afgeruild waardoor de poging tot aanval van
wit ten einde kwam. Wit bleef dus met een pion minder in het eindspel
maar kon de vrije a-pion van zwart blokkeren. Aangezien de witte stelling
geen andere zwaktes had om aan te vallen drong zwart niet verder aan.
1/2-1/2

Segers Jan (0) – Vyborova Yuliya (1503)
Jan was misschien de underdog, maar hij had het slechter kunnen treffen qua elo. Spijtig genoeg kreeg zijn tegenstander wel vrij vlug het betere spel door een stuk te winnen. Maar wit kreeg nog wat tegenkansen en het bleef uitkijken of het tij niet zou keren. Helaas voor Jan wist zwart de zaak helemaal naar zich toe te trekken in het eindspel. Niettemin toch een dikke merci dat we op hem konden rekenen als invaller.
0 – 1

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *