Vandaag een speciale ontmoeting voor mij : op bezoek in Wetteren, waar ik lid 2e aansluiting was en voor hen IC speelde in de seizoenen oct 2003 en oct 2004. Mijn hoofdkring bleef evenwel Skog !

Ge kunt geloven dat ik daar in een zeer vredelievende stemming binnenstap. Wetteren 2 stond overigens gelijk met ons, op een subtopper plaats. We kwamen iets na 2h, want de Patrick zijn kar kon tegen de stormwind niet op, en daarna zaten we achter een Zeelse bompa en dan achter een Overmeerse mestkar. Net als toen. Van hun eerste ploeg die in 3e B speelt kende ik nog iedereen, maar van hun 2e ploeg in 5e kende ik al niemand meer ! (Ze hebben maar 2 ploegen in de IC)

Ik speelde met zwart tegen een niet zo jonge 1500 speler, die de opening nogal redelijk behandelde, en zelfs op zet 17 onverwacht een centrumpion won. Na het creëren van een dubbelpion bij hem blufte ik met een remise-aanbod op zet 20. Ik moet zeggen dat ik bij mezelf gezworen had dat als hij mijn eenmalige remise-aanbod zou afwijzen, hij werkelijk zou ondervinden dat ik er voor zou gaan tot op het bot, nog zuiver en alleen voor de winst. Maar hij nam het aan. Mijn collega’s moesten het vandaag maar eens goed doen vond ik. Ondertussen was Patrick op 4 met wit tegen een NC in een rustig koningsgambiet (sic) beland, waar zwart het tam bleef behandelen en PvH het ditmaal wel afmaakte, een paardvork was er te veel aan 0,5-1,5. Koel en geconcentreerd gespeeld, de hele partij in controle.

Jef zat tegen een NC jeugdspeler, evenwel geen cadeau. Hij kwam een pion achter, manoevreerde zich knap gelijk in een dubbeltoreneindspel, kwam zelfs een pion voor, en toen werd het toch nog prompt remise. Ik vermoed dat Jef met zijn T+4 tg T+3 winstkansen heeft gehad op basis van het feit dat de 3p. niet aan de rand aansloten. De pionnen waren nl. Zwart h-g-f-e en Wit g-f-e. Onderweg was er een incidentje, inzoverre dat de jongeman al enige keren kort na elkaar remise had aangeboden, en dat nu opnieuw deed. Maar hij deed het telkens op de verkeerde manier. Hij speelde zijn zet, dacht nog even na en zei toen “ik stel nog maar eens remise voor”, nogal agressief en uitdagend zoals het de jeugd godzijdank al eens overkomt. Ik legde onofficieel en vriendschappelijk klacht neer bij Luc Michiels, vz Wetteren, en het liep op een sisser af.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand die nadenkt in zijn tijd, plots gestoord wordt door een remise-voorstel van de tegenpartij, die op dat moment het recht niet heeft iets te zeggen heeft en zijn mond moet houden. (Ik zeg dat omdat ik geen arbiter ben, alleen wel heel veel ervaring heb, jullie lossen dat met zijn allen morgen of overmorgen wel eventjes op natuurlijk, heb ik gelijk ok – heb ik geen gelijk het zou me verbazen en dan heb ik ook wat bijgeleerd.).

Het was kwart voor zes. Door omstandigheden waren we vandaag met 2 auto’s op bestemming, en konden er nu 3 schakers naar huis. Ik vind het tof, en ik wil het extra beklemtonen dat noch PvH noch JdM noch ikzelf hiervan gebruik wensten te maken, en er de voorkeur aan gaven om bij onze 4e schaker te blijven en hem daardoor aan te moedigen. Ik vind dat normaal, maar niet iedereen doet dat. Samen uit, samen thuis. Ditmaal was het Gert, een volgende keer is dat iemand anders. Zijn – opnieuw – jeugdige tegenstrever van 1196 elo had wel een strategisch inzicht, en behield het overzicht, echter ten koste van een verschrikkelijk tijdverbruik. Zijn laatste 17 zetten had hij nog 5′, en Gert buitte dat goed uit door nu gedurende een half uur extra langzaam te spelen en goed na te denken. Toen de jongen het bij wijze van spreken in zijn broek deed, en nog altijd niet van zijn plaats weg kon, offerde die een stuk, voor wat, ja voor wat, voor lucht, zijn allergrootste nood ? Hij bleef te lang schaken, de jongen, tot twintig na zeven, zowat drie kwartier te lang. Het weze hem vergeven. Hij heeft een leuke toekomst in het schaak.

1-3 onze beste prestatie van het jaar. En toch ben ik niet helemaal tevreden. Dit resultaat is nogal goed. De elo-fobie van de vorige uitslagen. We zijn samen met St Niklaas de top elo en toch blubberen we achterop. Volgende keer beter. Je wint 1-3, en je zegt Volgende keer beter. Geen gemakkelijk ploegske, bij CD

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *