Ronde 6 : Oude God 3 – KASK 2
“Ai ai ai, opnieuw met 3 – 1 de boot in”, denk je na afloop, maar dat neemt niet weg dat invaller Guy Van Habberney de eer van onze ploeg knap gered heeft. Helaas zat er nooit meer in dan een gelijkspel, en KASK kwam niet eens met hun sterkste opstelling (nu ja, toch nog bijna 100 ELO punten te sterk). Zelf was ik wat ontgoocheld over mijn partij vermits ik eigenlijk had moeten winnen, maar ach, volgende keer winnen we gewoon en zwijgen we erover.
Bord 1 : Viaene Jan (1823) – Fleerackers Willy (1980)
Vermits ik veronderstelde dat Peter Kint (2030) Jan’s tegenstander zou zijn, had ik toch goede hoop dat we hier wat zouden halen. Jan bouwde weliswaar een te proberen koningsaanval op, maar de zwarte vestiging was gewoon te goed verdedigd en op het moment dat wit’s aanval aan kracht verloor werd er iets te hard op de deur van het witte koningshuis geklopt.
0 – 1
Bord 2 : Engelaer Maurice (1968) – Verheyen Quinten (1746)
De winst in handbereik maar toch verliezen. Frustrerend want wit moest zo’n 36 zetten lang zich trachten te redden in een steeds slechter wordende stelling. Helaas maakte zwart dezelfde fout als in de vorige partij: 20 minuten overhouden voor 21 zetten. Gevolg, de cruciale zetten voor die beruchte 40e zet waren juist niet goed genoeg en weg intiatief, weg winstkansen. Zoals wel vaker is de zaak dan plots omgedraaid en zwart’s 2 pluspionnen tegen de eerder geofferde kwaliteit bleken het niet te halen.
1 – 0
Bord 3 : Van Habberney Guy (1800) – Cantryn Hans (1776)
De eerredder van dienst was Guy, die inviel voor een hard studerende Nikolaas (wij wensen hem hierbij veel succes trouwens!). De opening heb ik gemist, maar wit zag terecht de betere kansen in een middenspel waar zwart tot 2 keer toe remise voorstelde. Het grote verschil was dat zwart’s koning zwakker stond en zijn stukken waren noch actief, noch deel uitmakend van één plan. Dat kon zeker niet gezegd worden van wit, die zette zijn activiteit om in een damepenning op zwart’s paard en de genadeslag kwam toen zwart een fatale vork op zijn dame en toren overzag.
1 – 0
Bord 4 : Thomas Van Der Kelen (1707) – Tobias Verhulst (1723)
Commentaar door Tobias Verhulst
In een Spaanse opening koos wit voor de anti-Marshall opstelling met a4. Wit kreeg een ruimte voordeel en begon een aanval tegen de zwarte koning. Zwart kon alles blokkeren totdat wit zijn e-pion offerde. De stelling leek gelijk te worden maar zwart overzag een matdreiging en moest zijn dame geven voor een toren en twee pionnen om het mat te dekken. Daarna bleek ook nog een toren verloren te gaan en gaf zwart op.
1 – 0