08 maart 09: SKOG 4 – Rijke Vorst 1 1 – 3
Bord 1 Wit: Pattyn Luc (1687)– Zwart: Verdonck P. (2068) 0 – 1
Rijke Vorst had het nodig gevonden de zware kanonnen boven te halen; voor het eerst in de Interclub zat ik tegenover 2068 ELO, mijn verwachte tegenstander van 1915 werd mooi doorgeschoven naar Gert. Enfin, we hebben het geweten. Ik kwam goed uit de opening, had initiatief op de open d-lijn, terwijl zwart nog niet gerokeerd had; en zijn stukken nog niet echt goed stonden. Ik voelde dat er iets inzat, en dat ik het nu moest proberen, rustig spelen leek me niet aangewezen tegen de overmacht. Van de twee mogelijke manieren om zinvol de kwaliteit te offeren koos ik blijkbaar de minst goede. Een pion gewonnen, een loper redelijk passief, en zwart begon los te komen. Achteraf bleek Fritz dit wel remise te houden, achter het bord lukte het mij niet: veertig zetten na het offer ging ik mat. Meteen mijn langste en zwaarste IC partij. Luc.
Bord 2 Zwart: De Block Gert (1658) – Wit: Wuyts L. (1915) 0 –1
Situatie voor het ingaan van de voorlaatste IC-ronde in reeks 5F : Borgerhout 87, Deurne/Oude God/Rijke Vorst 83. Boodschap is dus zoveel mogelijk punten halen en hopen op een uitschuiver van de leider. De confrontatie begon onder geen al te gunstig gesternte; ik bleek te moeten spelen tegen Luc Wuyts ELO 1915 die al het hele seizoen het eerste bord is van Rijke Vorst en goed voor 7.5/9. Nochtans ontwikkelde de partij zich prettig voor mij. Mijn Benkö was goed gelukt en ik lag steeds drie kwartier voor op de klok. Het geofferde pionnetje in de opening lag ik nog steeds achter maar een zee van ruimte kreeg ik ervoor in de plaats. Alles normaal dus en zelfs na een dameruil stond ik initiatiefvol. Op een bepaald moment zitten we aan zet 27 en beschikt de witspeler over nog 5 minuten. Resultaat van de schermutseling : twee pionnen kunnen winnen, dus een pion voorsprong, en een gezonde stelling (redelijk ver opgerukte zwarte pionnen en de witte koning staat onveilig). De man beseft dat hij verloren staat en biedt remise aan. Ik dacht van het technisch wel te kunnen klaren of de man te killen in de tweede tijdcontrole. Maar helaas, de concentratie zakte, ik had er geen zin meer in, werd zenuwachtig of kende faalangst. De blunders stapelden zich op : kwaliteit moeten geven (ze verliezen was op dat moment bijna een schaakprobleem op zich !) en een belangrijke pion verprutst. Uiteindelijk bereikte ik de meet met een blote loper tegen een blote toren voor hem. Ik slaagde er niet in dit remise te houden. Ik hield wel drie kwartier tijd over maar helaas verlies ik ook dat want extra tijd is niet overdraagbaar naar je volgende IC-partij. Gert.
Bord 3 Wit: De Meyer Jef (1630) – Zwart: Jacobs P. (1745) 0 – 1
Een scenario dat zich al enkele malen heeft afgespeeld tijdens deze IC, herhaalde zich vandaag. Een goede opening, voorkomen in het middenspel en dan een fout maken. Zowel de analyse van de partij samen met mijn tegenstander als de thuisanalyse met “good old Fritz”, gaven me de betere stelling tot ik een pion wegblunder. Ik dacht een pion te winnen, maar overzag een variant, die mijn tegenstrever wel had gezien. Nadien, lang nadenken om toch nog de meubels te redden, maar het was te vergeefse moeite. Aanvoelen dat je goed in de partij zit en het dan weggeven, het blijft altijd even slikken. Nog één match te gaan, helaas zonder inzet voor de ploeg. Jef.
Bord 4 Zwart: Van Hecke Patrick (1608) – Wit: Vervloet S. (1668) 1 – 0
Tegen de eerste ploeg van de Rijke Vorst zouden we zweten! Dat stond immers in de sterren geschreven. Ik speelde met zwart een variant van de Franse doorschuifvariant. Mijn tegenstander, Staf, offerde direct twee pionnen. Tien zetten later was mijn stelling een brok ellende, ondanks mijn materieel overwicht. Enkele zetten later hielp Vrouwe Fortuna mij echter uit de nood. Staf liet zich zomaar een toren afsnoepen. Genietend van een glaasje witte wijn aan de toog, besefte ik wel dat ik door het oog van de naald gekropen was. Patrick.
PS: Opmerking van de ploegkapitein: Patrick opweg met een 10/10 naar…11/11!? Wij geloven er in!
SKOG 4.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *