19 Oktober 08: IC Burcht 1 – SKOG 4: 2 – 2

Burcht… daar waar de tijd is stil blijven staan… super gezellig schaaklokaal (kalkoenboerderij)… nauwelijks te vinden, maar toch gevonden, dankzij Kenneth (den overloper verdorie), onze GPS van dienst. We kwamen om te winnen maar we bleven steken op een billijk gelijk spel.

Bord 1 Wit: Verbruggen P. (1544) – Zwart: Pattyn Luc (1715) 0.5 – 0.5
Ik ga het niet hebben over kalkoenen en pompoenen, knarsende deuren,
koffiepotten en schemerlicht, maar helaas ook niet over ernstig schaak:
het werd een monstersiciliaan waarbij zowel wit als zwart de
rokade lang uitstelden, wat zwart de mogelijkheid gaf een pion te winnen op de damevleugel; daarna ging deze voorsprong door onzorgvuldig spelen weer verloren; even later kon zwart zonder meer een toren winnen, maar dacht een onafwendbare matcombinatie te hebben; deze was echter fout berekend; dag stukwinst, en dag enkele pionnen. Uiteindelijk stond zwart een pion achter en dat met een vreselijke pionstructuur. Maar, net als in ronde 1, de vijandelijke koning was opgesloten en veraf, en na veel geschuif keerden de kansen alweer. Het TT5 tegen TT4 eindspel bleek achteraf
simpel te winnen voor zwart, maar toch is het remise geworden. Ik kan me niet herinneren ooit in een partij driemaal de winst te hebben laten wegglippen; mijn volgende tegenstander zal het moeten ontgelden…
En binnenkort de kalkoenen ook.
Luc.

Bord 2 Zwart: Clarys S. (1464) – Wit: De Block Gert (1701) 1 – 0
Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen.
(spreuk in de urinoir van het Burchtse speellokaal)

Na ons hoopgevend resultaat uit de eerste ronde mochten we aantreden tegen Burcht. Een burcht die jammer genoeg niet kon worden genomen (zie rest van het verslag). Nochtans zat alles mee ; de mood in de auto was goed, we dienden enkel de auto van Paul Billion te volgen (omdat daar living GPS ZKH Kenneth Cauwenberghs bij zat), het speellokaal bevond zich in een idyllisch decor, tussen kalkoenen, strobalen en een vijver in. In het lokaal je concentratie bewaren was moeilijk ; elk lid van SKOG 4 had zicht op een collectie theepotten van wel honderdvijftig stuks. Een andere SKOG-ploeg keek pal op een schilderijreproductie met daarop Elvis als toogklant, James Dean achter de bar en een krantlezende Humphrey Bogart die zelfs Marilyn Monroe in veel te strakke blouse niet opmerkte.
De partij tegen Clarys Stef werd scherp opgezet ; al rond vier uur moest die een kwal geven om niet te worden overspoeld door de witte oprukkende koningspionnen. De man had er twee pionnetjes voor. Nadien verloor ik echter de controle over de stelling ; door wellicht suboptimale zetten van mijn kant en, het dient zeker gezegd, door uitstekende zetten van deze elo 1450 (Fritz’ keuze was ook meestal zijn keuze) begon het er plots slecht uit te zien en verloor ik vrij gedecideerd. Zeer spijtig voor de ploeg want we stonden gedeeld tweede. Hopelijk kan ik volgende keer uit een ander vaatje tappen. Op de tonen van Sugar Baby Love van The Rubettes verlieten we het pand en kropen we licht tipsy in de wagen.
(gdb)

Bord 3 Wit: Staes J. (1471)– Zwart: : De Meyer Jef (1652) 0.5 – 0.5
Scandinavische opening:
1) e4 – d5; 2) xd5 – Pf6; 3) c4 – …
Wit verdedigde hardnekkig zijn plus pion door c4 te spelen. Zwart verwierf voorsprong in de ontwikkeling en bezorgde de thuisspeler een stelling waar de lichte stukken weinig bewegingsvrijheid hadden. Uiteindelijk veroverde ik mijn pion terug en de stelling die toen op het bord kwam, bleek volgens Fritz, gewonnen voor zwart. Doch tijdnood (26 zetten te doen op 15 minuten) deden mij de das om. Een foutieve ruil draaide de rollen om. Mijn tegenstander was echter tevreden met eeuwig schaak, maar “de machine” gaf nu de volle pot aan wit. Wit had op zijn 20ste zet reeds remise voorgesteld en was, gelukkig voor mij, tevreden met eeuwig schaak.
Eindelijk is mijn eerste halfje van het nieuwe seizoen binnen. Met een grote dosis geluk, maar toch verdiend. Allé, dat vind ik.
Jef.

Bord 4 Zwart: De Cock B. (1342) – Wit: Van Hecke Patrick (1573) 1 – 0
Met op de achtergrond een decor van honderden koffiepotten en drie soepterrines, startte ik mijn partij met een denderend koningsgambiet.
1) e4 – e5; 2) f4 – d5; 3) xd5 – xf4(?!); 4) Pf3 – Dxd5 (?); 5) Pc3 – Dd8.
De witte gambietpion brengt hier vier tempo’s op.
6) Lc4 – Le7; 7) OO – Lg4 (zwak); 8) Lxf7+ en hier kan zwart al beter opgeven.
Patrick.

Nota van de ploeg kapitein: Het clublokaal maakte meer indruk op ons dan de tegenstanders. Kunnen wij onze speelzaal niet herinrichten?!

SKOG 4

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *