7 December 08: Schoten 1 – SKOG 4 0 – 4

Bord 1 Wit: Van Hille R. (1280) – Zwart: Pattyn L. (1715) 0 – 1
Schoten is een bescheiden club met een 35-tal leden, de helft ervan jeugd. Ze hebben maar één ploeg in de Interclub, bedoeld om jong talent kansen te geven. En zo zaten we tegenover vier prille tieners, helaas ook met enig boenkeboenk op de achtergrond. Wit kende zijn weg vrij goed in Sicilië, en dwong zwart in een tamelijk gesloten en erg positionele partij, waarbij stapje voor stapje terrein moest veroverd worden. In het middenspel forceerde zwart een ruil die wit weliswaar een moeilijk te dekken vrijpion opleverde op d5, maar daartegenover stond het vooruitzicht van de controle over d3, waar een zwarte schimmel uiteindelijk berensterk zou worden. Wit probeerde dan eerst enkele tactische valletjes en spendeerde uiteindelijk een kleine kwaliteit, dit alles in een poging om de vrijpion te redden; toen dat allemaal niet lukte gaf hij wijselijk op, waarvoor mijn respect. Luc.
Bord 2 Zwart: Van Hille S. (1088) – Wit: De Block G. (1701) 0 – 1
Schoten ken ik vooral van de “Joske Vermeulen-sketch”, van het 1 mei-tornooi en lessen grammatica. De mood was relaxed ; we stapten uit Patricks wagen en hij zei : ‘Kom, laten we eerst nog eens roken en naar dat standbeeld gaan kijken’. Jammer genoeg stond er geen uitleg bij. Na een lange uitleg van mij over het waarom van het niet-planten van een taxushaag (die het beeld omzoomde) in mijn tuin viel onze blik op een café, genaamd ‘De Gilde’. Dit was vast en zeker het speellokaal. ‘Ja klopt, ik herinner het mij uit de briefingmail van captain Jef’. Daar dronken we nog iets tot Jef, die zijn partij al begonnen was, ons groet evenals Luc die geruisloos naast ons opdook. Onder impuls van Jef werd de strategie nog even doorgenomen : geen flauwekul en spelen om te winnen. Ik had problemen om me te concentreren want in een naburig huis was een rockgroepje aan het repeteren. Konden we vijflmaal horen: o.a. ‘Dikke Lu’ van Hugo Matthijsen en De Bomen (of Clement Peerens explosition??), ‘There will be no next time’ van The Kids en ‘Lust for Life’ van Iggy Pop. Na veel gelaveer maakte de kleine jongen dan toch een fout en kon de 1 worden bijgeschreven. Leuk want zo nog de finale van het veldrijden kunnen zien, tijd voor een gezellige babbel en perfect getapte pintjes. Gert.
Bord 3 Wit: Beukema C. (NC) – Zwart:De Meyer J. (1652) 0 – 1
Opening:Vierpaarden spel. Al vlug liet wit het initiatief aan zwart, zodat ik het centrum kon bezetten met e5 en d5. Na de openingsschermutselingen ruilde wit zijn zwarte loper tegen mijn paard op f6 en kon op die manier een pion winnen, maar opende daardoor de gevaarlijke “g lijn”. Na mijn lange rokade kon ik zonder veel risico druk beginnen uitoefenen op de koningsstelling van mijn tegenstander en maakte dankbaar gebruik van de open “g lijn”. Zijn dame werd overbelast in haar verdedigende functie en zo won ik de kwaliteit. Daar een van mijn torens vrij inactief bleef, besloot ik “de kwal” terug te geven maar met pionwinst en een gelijke stelling qua stukken doch met gunstige perspectieven voor zwart. Er dreigde meer dan één probleem voor wit. Bij nauwkeurig spel, was zijn stelling toch nog te verdedigen. Mijn jeugdige tegenstander ging echter in de fout, kwam een pion achter en je zag duidelijk op zijn gezichtje dat de veer brak. De foute zetten stapelde zich nu op met opgave tot gevolg. Toch zit er schaaktalent in dit kereltje maar vandaag betaalde hij leergeld. Jef.
Bord 4 Zwart: Beukema J.(NC) – Wit: Van Hecke P. (1573) 0 – 1
Vandaag spelen we tegen Schoten 1, in het “Gildenlokaal”. Vijftien jaar geleden was dit mijn oefenlokaal van de muziekgroep “Kadans”. Op mijn vast plaatske, naast het antieke kruisbeeld, zie ik nog de puttekes in de grond van de piek van mijn contrabas. Onze tegenstanders zijn vrij jong, een gemiddelde leeftijd van 13 jaar. Mijn partij is een vluggertje. 1) e4-e5; 2) f4-f6; 3) xe5-xe5; 4)Dh4+-g6; 5) Dxe5-De7 6) Dxh8. Hiermee is de partij al beslist. Gelukkig staan er beneden aan de toog enkele oude bekende muziekbroeders, zodat het wachten op de uitslagen van mijn ploegmaats vlug voorbij gaat. Patrick.
SKOG 4.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *