27/09/09 SKOG 4 – KGSRL 16 9-7
Bord 1: Patyn L. (1695) – Ninclaus W. (1514) 0.5-0.5
Een wilde partij, erg tactisch, niemand rokeert, zwart valt meteen aan, maar dat kost hem een stuk tegen twee (vrij)pionnen op ab. Ik zie nog een manier om extra materiaal te winnen, maar verwissel twee zetten wat een kwaliteit kost; remise. Luc.
Bord 2: Van Hecke P. (1657) – Robbe G. (1500) 0.5-0.5
De eerste 10 zetten van mijn partij speel ik op automatische piloot. Met zwart speel ik het Benko gambiet dat wit op de 5de zet weigert met b6. Op zet 11 word ik wakker en doe een experimentje.In plaats van de witte loper naar b7 te spelen volgens het boekje schuif ik hem naar d7. Blijkbaar een ramp want de volgende 20 zetten is het voor mij pompen of verzuipen. Na de eerste remise van superinvaller Bart bieden zowel de Gentse borden 1 en 2 remise aan. Ik nam dit voorstel prompt aan, Gert stond immers gewonnen op bord 3. Patrick.
Bord 3: De Block G. (1652) – Desmet O. (1494) 1-0
Zoals elk jaar kijk ik enorm uit naar de nationale schaakcompetitie. Ik speel al jaren in vijfde afdeling en dit moet zowat mijn 16de seizoen zijn. Omdat mijn ELO vorig jaar gedaald is (o.a. door een desastreus Open Brasschaat) zijn enkele oude tijgers over me heen gesprongen en ben ik dit jaar laatste bord. Beter doen dan Patrick vorig jaar is onmogelijk want die haalde een indrukwekkende 11 op 11. Met een fris hoofd vatte ik mijn partij aan. Helemaal gerust was ik er niet in want ik moest tegen ene Desmet Olivier (beetje minder dan 1500 is de man gemiddeld waard) en die had ik bezig gezien op het Ajuinentornooi : uitstekende stellingen tegen vaak veel hogere elo’s. Op het tornooi van Burcht vorige week probeerde ik eens een Grand Prix-attaque en dat pakte geweldig goed uit dus waagde ik mijn kans opnieuw ermee. Om een lang verhaal kort te maken : het was geen blitse overwinning (m.i. stond ik wel steeds een tik beter) maar werkschaak was toch net genoeg om uiteindelijk vlotter dan verwacht de zege binnen te rijven. En eigenlijk was ik ook wel verplicht om te winnen want onze drie andere borden kwamen remise overeen. Het is wel fijn te weten dat mijn ploegmaats zo’n onwankelbaar geloof hebben in mijn “schaakkunnen”. Hop met de beentjes en op naar een volgende clash. Gert.
Bord 4: Peeters B. (1461) – Van Den Heede C. (1206) 0.5-0.5
Laten we de opening maar “een onorthodox damegambiet” noemen. Met de witte dame op f3 en het koningspaard op e2 kunnen we op zijn minst spreken van een niet alle daagse variant. Bart moet danig van zijn melk geweest zijn want na een ruilactie in het centrum stond hij plots een pion achter. Wit had zich een gezonde vrijpion verschaft op d4. Het idee van zwart: vrijpion blokkeren en nadien bestoken met zwaar geschut was een goed alternatief. Doch wat zwart ook deed, wit vond steeds de juiste zetten. Uiteindelijk stelde wit ( ja wit) remise voor na zeven op een rij (de d-lijn). De witte vrijpion stond nog netjes op d4. De torens en dame van beide partijen, zwart er voor en wit er achter. Dankbaar nam Bart het aanbod aan want zoals je reeds las in het verslag van Patrick stond Gert gewonnen. Indien wit wat meer aanvallend initiatief had genomen, dan had Bart het waarschijnlijk toch moeilijk gekregen om een halfje uit de brand te slepen. Blijkbaar was VDH content met het behaalde resultaat?!
De eerste 2 punten zijn binnen!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *