Het beloofde een moeilijke namiddag te worden. De laatste ronde van de Interclub-competitie moeten knokken om niet te degraderen. Er zijn leukere dingen…
Omdat we tegen één van de vier kandidaat-zakkers, Moretus 2, moesten aantreden waren er vooraf wel enkele vaststellingen te maken:
– Bij winst waren we zeker van behoud
– Bij gelijkspel waren de kansen zeer groot van behoud
– Bij licht verlies (3,5-2,5 of 4-2) hangt het af van de uitslagen van Overpelt en Landegem
– bij zwaar verlies zakken we zo goed als zeker

Dit leek een haalbare kaart te worden, tot … het 14 uur wordt en we zien dat Moretus zich versterkt heeft met 3 topspelers. Zelf waren we we ook (lichtjes) versterkt doordat voor het eerst dit seizoen Stijn én Pascal speelden. Het besef dringt echter door dat we al zullen moeten stunten deze middag willen we volgend jaar nog een SKOGploeg hebben in 3de klasse.
De borden staan zo dicht op elkaar dat na 5 minuten Pascal al op de klok van Lino drukt en Lino van de cola van zijn tegenstander slurpt. Daar bleef het gelukkig bij.

Jan heeft er op het eerste bord zeker geen slecht seizoen op zitten gezien de tegenstand. Ook vandaag krijgt hij weer een speler voorgeschoteld van 2150 elopunten. Jan houdt de zaakjes echter mooi onder controle en besluit al vrij snel tot remise. Yes, het eerste halfje van de broodnodige 2 punten is binnen.

Lino en Stijn staan ondertussen al veelbelovend waardoor er toch terug wat hoop komt. Na sterk gemanoeuvreer van Lino op de damevleugel besluit diens tegenstander een kleine kwaliteit te geven om erger te voorkomen. Hij bouwt daarop een vesting waar Lino niet doorgeraakt, en beiden berusten dan ook in remise. Het tweede halfje is binnen!

Bart wordt ondertussen vakkundig opzij gespeeld: 2-1.
Stijn zijn aanval moet wel winnend zijn geweest, maar in de tijdnoodfase weet de tegenstander toch te ontkomen en het punt zelf binnen te halen: 3-1.

De Skoggers zien de bui al hangen. We hebben nog 1 punt nodig, die we moeten verdienen op de borden van Pascal en Nikolaas. Beiden zitten echter in een verloren lijkend eindspel in de hoop het onmogelijke toch nog te verwezelijken.

Pascal komt in een eindspel paard en 3 pionnen tegen paard en 4 pionnen. De extra pion is daarenboven een ver opgerukte a-pion terwijl de koningen zich nog op de g-lijn vertoeven. Pascal geeft echter tijdelijk een tweede pion om als eerste met de koning naar het centrum te kunnen lopen. Het blijkt de perfecte strategie want er gaan wat pionnen van het bord, en de eindstelling paard tegen paard en pion is remise. Onverhoopt valt hier dus ons derde half puntje, maar tegelijk wisten we dat het weinig uitmaakte want Nikolaas stond verloren…

Althans, dat is wat iedereen dacht. Er ontstond een eindspel op het bord waarin, Nikolaas met zwart en ieder een dame en zes pionnen, een gedekte vrijpion moest dulden op c6, gedekt door de witte dame op c2. De koningen stonden ver verwijderd op de koningsvleugel. Nikolaas’ dame leek dus gebonden aan de c6-pion wat onhoudbaar zou zijn. Er was dus maar één alternatief: op zoek naar de eeuwige schaak: De3! Boeng, de zwarte dame laat de c6-pion los, maar dreigt schaken langs alle kanten. Wit probeert een weg te vinden voor zijn koning richting zwarte koning, maar Nikolaas vindt de ideale schaken, en na een reeks bloedstollende schaken, moet de tegenstander de remise aanvaarden. De andere Skoggers die niet meer durfden te kijken naar het bord en dus de zenuwen aan het doorspoelen waren aan de toog, sprongen een gat in de lucht! 2-4 en nu afwachten wat Overpelt en Landegem hadden gedaan. Duimen maar!

Voor Moretus is het treurnis troef. Zij hadden gehoopt met deze opstelling hun vel te redden, maar zakken nu zeker.

Afspraak vervolgens in het Theatercafé waar we onze voeten onder tafel schuiven voor het einde van de Interclub-competitie te vieren. Maar is dit wel het einde? Als eerste sijpelt de uitslag van Landegem binnen. Zij hebben met 2,5-3,5 verloren van Brasschaat, waardoor ze evenveel matchpunten als bordpunten behalen dan SKOG! Onze voorzitter heeft gelukkig het reglement bij en daarin staat dat bij gelijkheid van match- en bordpunten, er een testmatch gespeeld moet worden indien het over promotie of degradatie gaat. Gepland op volgende zondag.

De uitslag van KGSRL-Overpelt blijft echter uit. Alle mogelijke netwerken worden ingeschakeld, maar niemand die de uistlag lijkt te weten. Op de KBSB site verschijnen de uitslagen normaal ten vroegste om 23 uur, en die van KGSRL meestal pas ’s maandags, maar rond 22 uur besluit Wim om toch eens op zijn GSM de bondssite te raadplegen. De spanning stijgt ten top als de pagina met de eindstand opengaat. We zien onmiddellijk dat alle uitslagen in het rooster zijn ingevuld en … SKOG staat niét bij de laatste 2. De overgebleven ploeggenoten springen recht en bellen onmiddellijk de voorzitter en ploegkapitein Jan die net was vertrokken. Gejuich aan de andere kant van de lijn.
Het verschil blijkt minimaal. Overpelt verloor met 3,5-2,5 waardoor SKOG, Landegem en Hoboken elk 6 matchpunten behalen. De bordpunten zijn respectievelijk 123, 123 en 122. De tweede daler is Overpelt.

Een onwaarschijnlijk spannend einde van een kwakkelseizoen van SKOG 1. De ambitie is om Volgend jaar beter te doen, maar daarvoor hebben we zeker versterking nodig. Iemand?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *